belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Kúria titkai

A Kúria titkai


Kategória: kiadvány

Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatra beadott kiadvány címe:

A KÚRIA TITKAI- foglalkoztató lapok és demonstrációs eszközök a tápiószelei Blaskovich Múzeum anyagához

A pályázó:

Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága - Blaskovich Múzeum (Tápiószele)

A kiadvány tartalma:

A 15 féle foglalkoztató lap és 2 féle demonstrációs eszköz a tápiószelei Blaskovich Múzeum tárgyi és dokumentum anyagára építve segíti a formális és informális tanulást. A kiadványok az állandó kiállítás tematikus bemutatásával együtt használhatók. A múzeum képző - iparművészeti és történeti tárgyi anyagának, a kert botanikai értékeinek kihasználásával a természeti és társadalmi környezet kapcsolata sokoldalúan mutatható be.

A KÚRIA TITKAI és a BOTANIKAI TANÖSVÉNY című lapokból kisiskolás és felső tagozatos, a BLASKOVICHOK UTILÁDÁJA elnevezésűből csak kisiskolás diákoknak szóló változat készült. A lapok játékos feladatokkal, sok rajzolási lehetőséggel, kiegészítéssel, színezéssel, rejtvénnyel nemcsak emelik a tudás szintet, hanem a kreativitást, gondolkodást, megfigyelő képességet is fejlesztik.

A formális tanulást szolgálja a 4 történelmi és 2 művészettörténeti témájú lap: A RÁKÓCZI KOR, A REFORMKOR, AZ 1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC, A MILLENNIUM ÉS KORÁNAK EMLÉKEI mellett A KLASSZICIZMUS ÉS BIEDERMEIER, valamint A ROMANTIKA ÉS HISTORIZMUS MŰVÉSZETÉNEK EMLÉKEI.

Az 5-6 osztályosok számára készült a művészet ágait, műfajait bemutató ÁBRÁZOLÁS ÉS MŰVÉSZET c. lap, míg A TÖRTÉNELEM FORRÁSAI a Blaskovich fivérek régészeti tevékenységén keresztül mutatja be a témát. Hon-és népismeret órához kapcsolódik a köznemesek lakóházát, berendezését megismertetető a HÁZ ÉS EMBER, de helytörténeti témát dolgoz fel a TÁPIÓSZELE MÚLTJA elnevezésű lap.

A foglalkoztató lapok használatát kétféle demonstrációs eszköz egészíti ki. a kályhakirakó és ötös forgató.

Kiadvány típusa:

Ismeretbővítő és foglalkoztató feladatokat tartalmazó múzeumpedagógiai kiadvány

A kiadvány tárgya, kapcsolódása kiállításhoz:

NEMESI KÚRIA A 19. SZÁZADBAN - BLASKOVICH GYŰJTEMÉNY című állandó kiállítás anyagához kapcsolódik, amelynek képző-, iparművészeti és történeti anyaga az országban egyedülálló módon, otthon formájában mutatja be e réteg életviszonyait. A kúriát övező kert a természeti környezet értekeinek élményszerű megismertetésének alapja.

Célcsoport:

általános iskolás diákok: 3 db kisiskolás (7-9 év), 6 db (10-12 év) 6 db (12-14 év)

Kapcsolódás iskolai tananyaghoz:

  • Ember és társadalom/ Történelem: Történelem forrásai, Rákóczi kor, Reformkor, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Millennium korának emlékei
  • Ember és társadalom/ Hon- és népismeret: ház és ember, helytörténet: Tápiószele múltja
  • Művészetek/ Rajz: Ábrázolás és művészet, A Klasszicizmus és Biedermeier, A romantika és historizmus művészetének emlékei
  • Ember és természet/ Természetismeret, biológia: Botanikai tanösvény (a múzeumkert természeti értékei)
  • Ember és társadalom: A Kúria titkai, A Blaskovichok útiládája

A felhasználás eddigi tapasztalatai:

A TÁMOP pályázat során megvalósított múzeumpedagógiai programsorozatban kipróbáltuk és felhasználtuk a lapokat, amelyek a diákok és pedagógusok körében is sikert arattak. Ezt nemcsak a helyszínen tapasztaltuk, de ez a projektzáró rendezvényen felszólalt kísérő tanárok véleményéből is kiderült. A diákok is nagy élvezettel töltötték ki őket, nagyon megörültek annak az információnak, hogy haza vihetik a lapokat vagy a demonstrációs eszközöket. Voltak olyan csoportok, amelynél nem végeztünk a kiöltéssel, így a pedagógus kiadta szorgalmi feladatként, hogy szülővel, nagyszülővel vissza lehetett jönni. Adott egy hét határidőt és érdemjeggyel értékelte. (visszajöttek a gyerekek)

A demonstrációs eszközök közül, az ötös forgató összeállítását követően, a hurkapálcikán forgatható műtárgyak eredeti helyén történő megkeresése különösen sikeres volt, a gyerekek nagy örömmel, a felfedezés élményével szaladtak egy-egy vitrinhez, bútorhoz.

Mennyiben sikerült az eredeti elképzelést megvalósítani?

A kiadványokkal megvalósítottuk eredeti célunkat, hogy a gyerekek játékos formában bővítsék ismereteiket a Blaskovich kúria és kert kulturális és természeti értékeiről. Gazdag kínálatát adtuk az eredeti tárgyak bemutatásán alapuló történelmi, művészettörténeti, helytörténeti és környezeti ismeretszerzésnek. A 15 féle foglalkoztató lap segítségével változatos formában rögzítették megszerzett tudásukat, úgy hogy az önálló munka, a felfedezés élménye is megadatott.

A diákok tanulási aktivitását erősítettük a tárgyakkal való tanulás, tevékenykedtetés, a szokatlan környezet által. Használatuk hozzájárult a gyerekek képességfejlesztéséhez.

A múzeumpedagógiai segédanyagok használatának eredménye volt, hogy a diákok formális és informális tanulásánál a hangsúlyt áthelyeztük a szóbeli ismeretátadás helyett az érzelmekkel, élményekkel megerősített tanulási folyamatra, a képesség és készségfejlesztésre. Élővé tette a diákok kapcsolatát a tárgyakkal.


Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
  JÚN 04
  kedd
 
Újragondolt múzeum – múzeumi információs nap Sopronban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

23

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben