belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Utazó konferencia 2009-2013

2013. május 27: 8.Országos Múzeumpedagógiai Fórum

2009. május 15-én a Műcsarnok Mi Vida – Menny és pokol című kiállításához kapcsolódva szerveztük az első Utazó konferenciát, amelyen a felnőtteknek szóló múzeumpedagógiai programokkal foglalkoztunk. Idén május 27-én rendezzük a nyolcadik országos múzeumpedagógiai fórumot Egerben, melynek témája a vizuálisnevelés lesz.

Az Utazó konferencia sorozat szándéka, hogy számba vegyük a képzőművészeti múzeumpedagógia lehetőségeit, alapelveit, eszközeit és módszereit. Sok múzeumpedagógus foglalkozik időszakos képzőművészeti kiállítások múzeumpedagógiai feldolgozásával, múzeumi órák megtervezésével és vezetésével a vidéki és a budapesti múzeumokban egyaránt. Szeretnénk ebben a sorozatban mindenki számára lehetőséget teremteni arra, hogy bemutassa munkáját, megossza tapasztalatait, és egyben megismerje mások munkamódszerét és eszközeit a múzeumpedagógia területén. A mindig más és más helyszínen megrendezett találkozók segítik a kisebb városokban és falvakban képzőművészeti múzeumpedagógiával foglalkozó kollégák bemutatkozási esélyeit; megismerhetjük egymás intézményi működését, munkafeltételeit, múzeumi és pedagógiai feladatait, elképzeléseit, és megvalósított programjait.

2009-ben öt helyszínen szerveztünk múzeumpedagógiai konferenciát: Budapesten, Miskolcon, Győrben, Székesfehérváron és Veszprémben. Az ezt követő két évben a Műcsarnokban és a Miskolci Galériában folytatódott a programsorozat, ezeken a találkozókon az előadások, bemutatkozások és eszmecseréken túl műhelygyakorlatokat is szerveztünk, ami még érdekesebbnek és hasznosabbnak bizonyult.

Éliás István - Miskolci Galéria

Szabics Ágnes - Műcsarnok

Kapcsolódó cikkek
Utazó konferencia Egerben