belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Íme, a hét műtárgya!

Íme, a hét műtárgya!

Ismeretlen 18. századi festő: Jákob létrája

Olaj, vászon 136 x 190 cm

Leltári szám: 1984.17.

Restaurálta: Nemes Tamás, 2006-2008

Megtekinthető a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban

A festmény a Perczel családtól került a múzeumhoz az 1940-es évek végén.

A képen látható finom kézmozdulatok és a játékosan lobogó leplek, Jákob alvó figurájának megformálása igényes mester kezemunkáját dicsérik, melyet sokáig erősen szennyezett lakkréteg és a későbbi korok ízlésének megfelelni igyekvő, de az eredit minőségben jócskán alulmúló sötétebb tónusú átfestések rejtettek el a szakértő szemek elől. Csak a gondos restaurálásnak köszönhetően derült ki a képről, hogy igazi kuriózumról, egy színpompás, részletgazdag képről van szó.

Ki volt Jákob?


Zsidó próféta, akinek tizenkét gyermekétől származtatják a tizenkét zsidó törzset. Jákob Ábrahám unokája, Izsák és Rebeka fia, Ézsau ikertestvére volt. Bátyjától csellel, egy tál lencséért kicsalta az elsőszülöttség jogát és az ezzel járó előjogokat, majd félelmében elmenekül otthonról. Menekülés körben álmot látott egy égig érő létráról, melyen angyalok közlekedtek, és Isten megígérte neki, hogy meg fogja őt áldani.


Jákob létrája


Bábel tornyával ellentétes jelentésű bibliai szimbólum, melyet koronkét eltérő módon ábrázoltak a képzőművészetben. A katakombafestményeken a létra felső végén Isten osztotta áldását Jákobra, Raffaello reneszánsz freskóin felhők között vezető lépcsőn közlektek az angyalok, a barokk festményeken Jákob kalapban és pásztoröltözékben hevert egy vaskos fa alatt. A modern képzőművészek sem tudtak szabadulni a témától, Mark Chagall többször is megfestette, de például El Kazovszkij is készített Jákob ábrázolást.

És ki volt Leiter Jakab?


Jóval profánabb történet kötődik hozzá. Egy fiatal magyar újságíró, Ágai Adolf agyszüleménye, aki jókora újságírói baklövést követet el 1863-ban, amikor a Magyar Sajtó című lapnak kellett tudósítást írnia egy akkori világszenzációról, a francia léghajós Felix Nadar Le Géant (Óriás) nevű, hatalmas, 6000 m³-es léghajójának első útjáról.

Ágai nem volt kint Párizsban, másodlagos frissességű információforrásból, az előző napi német nyelvű (bécsi) sajtó beszámolóiból dolgozott. Valószínűleg a kor egyik legolvasottabb bécsi lapja, a Wanderer sorainak ("Empor, empor, wir wollen so hoch hinauffliegen wie Jakobs Leiter") félrefordításából született meg a Magyar Sajtó október 13-i számában megjelent cikk következő részlete:

„Midőn a legfelső felhőrétegen is átröpültek, a gömb megrezdült, kissé oldalt hajolt de – így állítják az utazók – egyikük sem ijedt meg. Előhítták Godardot, a tapasztalt léghajóst. »Fel, fel, oly magasra akarunk szállni, mint Leiter Jakab«.”

Ágainak a fordítás során nem tűnt fel, hogy a "Jakobs Leiter" (Jákob lajtorjája) kifejezés bibliai utalás, s azt tulajdonnévnek, Leiter Jakabnak magyarította. Miután kiderült, hogy sohasem létezett Leiter Jakab nevű léghajós, a humoristaként is ismertté vált Ágai gyorsan kapcsolt, és azt állította, hogy nem félrefordításról, hanem szándékos "ferdítetésről" van szó, az egészet tréfának szánta.

A cikkből eredően a félrefordításokat azóta is leiterjakaboknak nevezik az újságírásban, könyvfordításban és egyéb területeken, például filmek szinkronizálásában.


További variációk Jákob létrájára

  • a magas, keskeny lépcsőket gyakran hívják Jákob lajtorjájának, pl. a Szent Ilona szigetén lévő 699 fokból álló meredek lépcsőt, ami állítólag a leghosszabb lépcső a világon
  • a Polemoniuk Caeruleum 'Azurro'-t azaz a kék csatavirágot Jákoblétrájának is nevezték, a középkorban a szifilisz és a veszettség gyógyszereként tartották számon
  • létezik ilyen névvel népi játék is, falapokból áll, amiket szalagok tartanak össze, ha forgatjuk a lapokat, olyan hatást kelt, mintha lehullanának, a 19. században képekkel borítva optikai játékként is kedvelt volt, origamiként is előállítható
  • de patchwork mintától (másképpen Sín minta) kezdve a fitneszeszközig még számtalan mást is elkereszteltek Jákob lajtorjája után
  • vándorló nagyfeszültségű villamos ív
  • A Jákob lajtorjája című kultfilmben pedig Tim Robbins egy vietnámi veterán bőrébe bújva próbál megküzdeni démonaival