belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiindulópontnak érdemes megtekinteni a tavalyi beadott illetve nyertes pályázatokról szóló összefoglalót, amely ide kattintva érhető el.

A tavalyi pályázati felhívás pedig itt érhető el.

2015-ben is lesz Múzeumpedagógiai Nívódíj!

Május jelenti a hazai múzeumok életében a múzeumpedagógiai csúcsszezont. Remélhetőleg nem csak a kiránduló és múzeumokba is elzarándokoló iskolai osztályok, de az általuk igénybe vett és folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai foglalkozások is egymást érik a múzeumokban.

Sok olyan múzeumnak, amely a Múzeumpedagógiai Nívódíjra pályázni szándékozik, ez az időszak jelenti a nyári szünet előtti utolsó alkalmat arra, hogy felkészüljön pályázatának nyárra prognosztizált beadására, és minél hatásosabb módon dokumentálja a Nívódíj szellemiségének leginkább megfelelő múzeumpedagógiai fejlesztését, mely lehet újszerű múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvények, múzeumi „gyermekszájt”, installációs és interpretációs megoldás, a pályázathoz kapcsolható múzeumpedagógiai kiadvány, oktatási segédanyag.

A pályázatokat elbíráló bizottság a vesenyben lévő múzeumpedagógiai fejlesztéseket nem személyesen tekinti meg, hanem a beadott pályázati anyagok (írásos dokumentáció, fotók, videók) alapján hozza meg a döntését. Ezért kiemelten fontos a benyújtani kívánt pályázatban a múzeumpedagógiai fejlesztés minél részletgazdagabb és meggyőzőbb bemutatása.

Idén a korábbi években szokásos gyakorlathoz képest később történt meg a 2006 óta hagyománnyá vált Múzeumok Őszi Fesztiváljának rendezési jogáért való NKA pályázat kiírása, ezért nem kerülhetett még sor a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázat hivatalos kiírására sem. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 10. alkalommal nyújtotta be a Nemzeti Kulturális Alaphoz a pályázatát, hogy 2015-ben ismét koordinálója lehessen az ősz folyamán hat héten át zajló rendezvénysorozatnak illetve összefoghassa a Nívódíj pályázat kiírásával, elbírálásával és archiválásával járó feladatokat.

Reméljük, hogy hamarosan megszületik az NKA döntés a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezéséről, és a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívás kiírásra kerülhet. Addig is kattogjanak a fényképezőgépek, forogjanak a kamerák, készüljenek élményszámba menő dokumentációk, hogy ne csak a foglalkozások résztvevőitnek, de a bíráló bizottság tagjainak is lenyűgöző élményben lehessen része!