belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért

Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatértAugusztusban is indít otthonról végezhető, 30 kredites ingyenes e-learning képzést a pedagógusok számára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A kurzus tananyaga elősegíti a diákok motiválását és fejlesztését múzeumi tartalmak felhasználásával.

Az e-learning a tudásmegosztás kommunikációs technikákat egyaránt a tanulás szolgálatába állító módszer. A minőségi felnőttoktatásban, valamint a posztgraduális továbbképzések esetében elengedhetetlen követelmény a naprakész, magas színvonalú tananyag. Az e-learning módszer számos előnnyel bír, a hagyományos oktatási eszközökkel összehasonlítva jóval rugalmasabban változtatható, a legújabb eredmények hamar beépíthetők, strukturált és didaktikus tudást biztosít, az egyes felhasználók mind ugyanazt a minőséget kapják, ugyanakkor a tanegységek a tanulók saját igényeihez, időbeosztásához alakíthatók.

A magyar múzeumok között elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja dolgozott ki e-learning tananyagot. A Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése elindításával a szervezők szerették volna megkönnyíteni, ösztönözni a gyakorló pedagógusoknak a tudatosabb múzeumhasználatot.

Az ingyenes akkreditált képzés megmutatja, hogy mire és hogyan lehet használni a múzeumi tartalmakat, hogyan egészíthető ki a formális tanulás és hogyan lehet elmélyíteni az iskolai csoporttal a múzeumpedagógiai foglalkozáson szerzett ismereteket az ezt követő iskolai órán. Megismertet az élménypedagógiai eszközöket alkalmazó múzeumi tanulási módszerekkel és felkészít a foglalkozás közben felmerülő problémás nevelési helyzetekre is. A tananyag összeállításakor a legfontosabb szempont volt, hogy az adott témát teljeskörűen dolgozza fel és valódi segítséget nyújtson a felhasználóknak. Ezért a tanfolyamhoz gyakorlati feladat is tartozik, mellyel egy konkrét múzeumlátogatás élményeit beépítve saját múzeumlátogatási koncepciót dolgozhatnak ki a pedagógusok. A tanagyag mellett hasznos tippek és tapasztalatok is hozzájárulnak a résztvevők saját eszköztárának bővítéséhez. A pedagógusok megismerkednek a Múzeumi a’la carte nevű online múzeumpedagógiai foglalkozás, és kiállítás-kereső felület használatával is.

Az utolsó turnusra augusztus 1-ig lehet jelentkezni. További információ és jelentkezés: http://mokk.skanzen.hu/pedagogusok-muzeumhasznalati-es-muzeumpedagogiai-modszertani-alapkepzese-pm30b.html

Az e-learning képzés a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú európai uniós projekt keretében kerül megszervezésre.  A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.