belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Topolya Község Múzeuma: Egy élet regénye - Munk Artúr íróról, orvosról szóló kiállítás múzeumpedagógiai programjai

Munk Artúr (1886-1955) szabadkai író, orvos az I. világháború katonaorvosaként esett orosz hadifogságba. Szibériai helyszíneken dolgozott, megházasodott és egy kisfiúval és feleséggel tért haza Szabadkára. Minderről regényei, naplói tanúskodnak. Kiállításunk és múzeumpedagógiai foglalkozásaink a világutazó, író és I. világháborús orvos kalandos
életútját domborítja ki. Az életrajzát óriáspuzzle-ből rakjuk ki, felszállunk a Carpathia óceánjáró fedélzetére, ahol sirályok és hajótülkölés társaságában szeljük a hullámokat a hajóorvossal. Az I. világháború beköszöntét egy ezred múzeumában vészeljük át, mindenféle háborús kütyüvel.

Az egyik folyosót lövészárokká varázsoljuk, sötétben hang- és fényeffektusokkal, festett katonákkal tesszük élethűvé a háborús érzést a kúszó-mászó látogatóknak. Egy tükörfolyosóval az ezred menetelését, vizualizálását élhetik át, ugyanis önmagukat többszörösen láthatjuk menetelve. A világháborús hadikórházban megérinthetjük az I. világháborús orvosi műszereket, operálhatunk, hordágyon cipelhetjük egymást. Ezen témákra épülnek a műhelymunkák, melynek végterméke a gyermekek által rajzolt, animált kisfilm az író életéről.

 

Múzeumpedagógiai elismerő oklevelet kapott 

LAUDÁCIÓ

A Munk Artúr íróról, orvosról készült időszaki kiállítás 2 síkon mozog. Tartalmi vonatkozásában megidézi a 20. század eleji csodákat, a békés, idilli élet pillanatait, de felvillantja az I. világháborús időszak borzalmait is.

Formai tekintetben ötvözi a hagyományos bemutatást a modern multimediális eszközökkel, amivel a kiválasztott célcsoport elérését, érdeklődését még jobban felkeltheti.

A kiállítás külön weboldallal és Facebook oldallal is büszkélkedhet.

A tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programsorozat és az azt kiegészítő kiadvány a multimédiás eszközökkel egymásra épülő, egységes koncepciójával, a személyes életút történeti, művészeti szemléletét végig fókuszban tartó, alaposan átgondolt és következetesen végigvitt megvalósításával érdemelte ki az elismerő oklevelet.

(írta: Pató Mária)