belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Októberi Bringatúrák a Skanzenben

A tavaszi túrák sikerén felbuzdulva októberi szombatokon és vasárnapokon is lesznek bringatúrák a Skanzenben. Az októberi hétvégéken izgalmas biciklis túrákkal várja a látogatókat a Skanzen. A látogatók minden szombaton és vasárnap más-más tematika mentén tekerhetnek körbe a múzeumon muzeológusok és önkéntesek vezetésével, hogy olyan helyszíneket is felfedezhessenek, ami az átlag látogató szeme előtt rejtve maradnak.

Érdemes mihamarabb lecsapni a lehetőségre és előzetesen jelentkezni a túrákra.

A túrák hosszúsága

kb. 1,5 óra

Maximális létszám

25 fő / túra

Részvételi díj

Felnőtt: 500 Ft / fő

Gyerek: 250 Ft / fő (6-18 éves korig)

A múzeumba ezeken a napokon a normál nyitvatartás jegyárai érvényesek. 

 Biciklibérlés

A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 600 Ft / bicikli. 

 Regisztráció

A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztrációhoz kérjük, küldjék el kitöltve a regisztrációs lapot.

LETÖLTHETŐ regisztrációs lap

Email: latogato@skanzen.hu

További információk

06-26-502-537

(nyitvatartási időben)

 

Tervezett témák:

Élet a fronton túl - Első világháborús emlékek: Az 1914 és 1918 között zajló első világháború gyökeres változásokat hozott, amely a vidék mindennapi életet sem hagyta érintetlenül. Tematikus túránkon a múzeum enteriőrjeiben megjelenő első világháborús emlékeknek és történeteknek eredünk a nyomába.

Mákszem és Gubó túra: A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával.

Malomtúra: A túra során a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél-, szárazmalom) járhatják végig a látogatók. Többségüket működés közben is megnézhetik, miközben kiderül hogyan lesz a búzából kenyér és mitől „ördöngős” a molnár.

Mesterségek nyomában: Tematikus túránkon felkeressük a múzeum műhelyeit, megnézzük, mit csinált a molnár, hogyan dolgozott a kékfestő vagy a kovács.

Pásztorok nyomában Dömötör napján: A magyar nyelvterület különböző részein, és persze az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és sereghajtóként Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai. Dömötör napján az állatok és a gazdag pásztorhagyományok nyomába eredünk.

A tűz nyomában: Május 4-e Szent Flórián ünnepnapja, aki a tűzoltók és tűzzel dolgozók védőszentje. A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad, de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. Tematikus túránkon megismerjük, hol van a tűz helye a házban, hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. Végigjárjuk a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos 'Flórián-vizére' is fény derül.

 

5. szombat 11 óra: Malomtúra

Túravezető: Fehér Dóra

 

6. vasárnap 11 óra: Mákszem és Gubó nyomában

Túravezető: Fehér Dóra

 

12. szombat 11 óra: A tűz nyomában

Túravezető: Fancsalszki Noémi

 

12. szombat 14 óra: Gyerektúra

Túravezető: Szép-Malárcsik Anita 

 

13. vasárnap 11 óra: Mesterségek nyomában

Túravezető: Fancsalszki Noémi

 

19. szombat 11 óra: Mesterségek nyomában

Túravezető: Molnár József

Befejező állomás: Tímár műhely

 

20. vasárnap 11 óra: Malomtúra

Túravezető: Molnár József

 

26. szombat 11 óra: Pásztorok

Túravezető: Tömöri Szilvia

 

27. vasárnap 11 óra: Élet a fronton túl

Túravezető: Tömöri Szilvia