belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumpedagógiaia Nívódíj 2020 felhívás itt érhető el.

A Kiváló Múzeumpedagógus Díj 2020. évi felhívása itt olvasható.

2020-ban is átadjuk a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat!

 

Hamarosan megjelenik a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívása, ezért érdemes már most a kapuikat újra megnyitó múzeumoknak a múzeumpedagógiai programjaik, nyári táboraik megújítására gondolni, és a megfelelő dokumentálásukról gondoskodni. 

Újdonság, hogy idén online tartalommal is jelentkezhetnek az intézmények. A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetre reagálva idén kiemelt figyelmet kapnak az online térben megvalósított múzeumpedagógiai kezdeményezések.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2003 óta évente, a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat pedig kétévente hirdeti meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Mindkét díj a múzeumi szakma legrangosabb múzeumpedagógiai elismerése. 

A díjak odaítéléséről héttagú szakmai bizottság dönt a nyár folyamán, a testületben részt vesznek a múzeumi terület szakmai szervezeteinek képviselői, továbbá delegál tagot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Múzeumi Főosztálya, az országos múzeumi koordinátori hálózat és a MOKK is. Az elismeréseket a hagyományoknak megfelelően a szakma egyik legrangosabb konferenciáján, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adjuk át. Idén erre a tervek szerint szeptemberben 28-án kerül sor.

A Kiváló Múzeumpedagógus Díjat azok a szakemberek nyerhetik el, akik munkásságának köszönhetően olyan magas színvonalú oktatást segítő programok jöttek létre, amelyek jelentősen hozzájárultak a múzeumpedagógia szakmai módszertanának megújításához, a múzeumi foglalkozások oktatási szerepének elismeréséhez. A díjak odaítélését és átadását koordináló MOKK értékelni kívánja azok munkáját is, akik a múzeumokban megvalósuló programokon túl az online térben is létrehoztak, működtettek új formákat, és színvonalas múzeumpedagógiai tevékenységgel segítették a tanárok munkáját.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra új, ugyanakkor mások számára is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel nevezhetnek a muzeális intézmények. Ezek lehetnek a múzeumok saját munkatársai által kivitelezett fejlesztések – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, illetve információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás is.  Újdonság idén, hogy teret kapnak a digitális, azaz az online térben megvalósított múzeumpedagógiai kezdeményezések is. A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetre, és a digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, ami felgyorsította a virtuális programfejlesztéseiket és a köznevelést hatékonyan kívánta segíteni a kényszerűségből elmaradt múzeumi látogatások és a digitális oktatás keretei.  Ezért 2020-ban innovatív és mások számára is adaptálható online múzeumpedagógiai programokkal is lehet nevezni az elismerésre. Az idei évtől kezdve a Nívódíjban részesült programokat a MOKK Staféta Füzetek online kiadványsorozatában is bemutatjuk.

A hivatalos nevezési felhívást a MOKK honlapján előre láthatólag június közepén tesszük közzé. Ezért kérjük, figyeljék folyamatosan weboldalunkat!

További információ, és a felhívás közzétételéről közvetlen értesítés az alábbi elérhetőségen kérhető:

Rudolf Eszter
kommunikációs munkatárs
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
06/70 456 9436
rudolf.eszter@skanzen.hu