belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015

Felhívás Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015
Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr! Kedves Kolléga!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. szeptember 28. és november 15. között ismét megrendezzük a nagysikerű országos rendezvénysorozatunkat, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

A fesztivál idei jelmondata Kapcsolódjunk ki, -be, -össze! jól tükrözi a rendezvény szándékát: a múzeumok egymással, helyi közösségekkel, oktatási intézményekkel összefogva a látogatók minél szélesebb körét megszólítva ajánljanak színvonalas szórakozást biztosító kulturális programokat. 
Kérjük, hogy idén is csatlakozzon intézménye a múzeumi szakma széles területét felölelő programsorozatba, és vegyen részt a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015. évi eseményeiben. A rendezvény sorozat szervezője és pénzügyi lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (Szentendre), társszervezői az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is több témakört ajánlunk, amelyekhez programjaikat kapcsolhatják. Az idei év egyik újdonsága a Mesterségek nyomában tematika, amely mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenység, mesterség újjáélesztését célozza meg. Ebben a témakörben megvalósulhat egy hagyomány éltetés céljából szervezett program, kiállítás, régi mesterségek újratanítása, vagy akár régi eszközök használatának felélesztése. A szakmai közönségnek is készülünk újdonsággal: ez az Óvodapedagógusok Napja, amellyel az óvodapedagógusokat közvetlenül tudják megszólítani a múzeumok. Az idei év témaköreivel kapcsolatban további információt itt olvashatnak.

A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert támogatás 2015-ben is lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy az intézményekben megvalósuló programok költségeihez hozzájáruljunk. Az NKA-val történt egyeztetés alapján, a korábbi években kialakított gyakorlatot alkalmazva az intézményeknél elszámolható kiadásokra (szakmai anyagköltség, reklám- és propagandaköltség, előadói tiszteletdíj) számla ellenében nyújtunk költségtérítést. A számlát a résztvevő intézmény számlázza tovább a Szabadtéri Néprajzi Múzeum részére.

A költségtérítés mértéke múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 200.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft lehet. A költségtérítési igény elbírálásáról legkésőbb 2015. július 20-ig értesítést küldünk.


Amennyiben intézménye részt kíván venni programjaival a Múzeumok Őszi Fesztiválján, kérjük, regisztráljanak az erre a célra kialakított felületenhttp://mokk.skanzen.hu/intezmenyi-regisztracio-mof-2015.html Ugyanitt adhatják meg költségtérítési igényeiket is. A regisztráció és az adatfeltöltés 2015. június 5-től indul.

Kérjük továbbá benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, mely innen letölthető). A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Vágó Krisztina nevére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63.). A postára adási határidő: 2015. 06. 24. szerda (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre.
Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának, igazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Amennyiben intézményük nem kér költségtérítést, de szeretne részt venni a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatban, abban az esetben is regisztráljon az itt megadott linken, mert csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)


Regisztráció és a jelentkezés feltöltésének határideje:

2015. június 24. szerda

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdései vagy észrevételei vannak, kérjük, forduljon munkatársainkhoz:
Vágó Krisztinához a regisztrációval és a feltöltéssel kapcsolatos kérdésekkel (vago.krisztina@sznm.hu, T: 26-502-536)
Nagy Magdolnához szakmai, tartalmi kérdésekkel (nagy.magdolna@sznm.hu, T: 26-502-588). 
Szíves figyelmükbe ajánljuk a MOKK honlapjának Tudástár menüpontját, ahol megtalálhatja a 2013-as és a 2014-es rendezvények értékelését, amely további inspirációt adhat programjai megszervezéséhez. A programok kidolgozásában és összehangolásában segítséget kérhetnek megyei múzeumi koordinátorainktól is.

Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát elnyerő Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése már megtörtént, de a szerződés még nem került aláírásra, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A költségtérítés megítéléséről is csak a támogatási szerződés aláírása után tudjuk a múzeumokat értesíteni.
Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2014-ben részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM készítettek szakmailag és pénzügyileg elfogadott elszámolást a programjaikhoz nyújtott költségtérítésről, idén nem tudunk költségtérítést biztosítani. Ezek az intézmények a 2015-ös rendezvényen költségtérítés nélkül vehetnek részt.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük.


Szentendre, 2015. június 3.


Üdvözlettel

Káldy Mária Dr. Cseri Miklós
igazgató főigazgató
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum