belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja sem múlhat el Nagy Rajzolás nélkül. A Campaing for Drawing nevű nemzetközi független, angol non - profit alapítvány által 2000-ben elindított kezdeményezésnek továbbra is az a célja, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással egy-egy érdekes kérdés vagy téma kapcsán. A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MÖF) keretében a nemzetközi akcióhoz, és mára hagyománnyá vált, hogy a múzeumok októberben rajzolós programkat szerveznek, azért, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályokat vegyenek rá a rajzolásra. Idén sem lesz ez másként.

Miután tavaly a jövő fürkészése állt a kampány fókuszában, a Nagy Rajzolásnak a nemzetközi kampány által javasolt központi témája 2014-ban a minket körülvevő természetes és épített környezet lesz. Számtalan megközelítési mód kínálkozik arra, hogy a „Rajzold meg a világot!” mottó jegyében a program résztvevőinek segítsünk rácsodálkozni szűkebb és tágabb környezetünkre. Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a környezet és a múzeumok világához.

Néhány tipp a programok szervezőinek: Szülessenek képregények, számítógépes animációk arról, hogy mit is jelent látogatóink számára a környezetük. Újrahasznosított anyagokból építsük meg városunk makettjét, készítsünk installációkat. Adjunk teret a kreativitásnak, terítsünk le nagy vásznakat, feszítsünk ki nagy felületeket, alkossunk a szabadban. Figyeljük meg a fákat, vonuljunk ki a legközelebbi folyópartra vagy hegyre, hogy felfedezzük a vidékünkre jellemző tájképet. Tekintsünk rá merőben új szemszögből arra az épületre, ami nap, mint nap otthont ad múzeumunknak. Elő a nagyítólencsével vagy a mikroszkóppal, nézzünk új szemmel a leghétköznapibb dolgokra. Éljünk a környezetünkből ingyen beszerezhető anyagokkal, használjuk fel képalkotáshoz az októberi terményeket, magokat, faleveleket. Ne féljünk egy kis felfordulástól, merjünk rendetlenek lenni, inspirálódjunk és inspiráljunk másokat is.

További ötletekért érdemes fellapozni a nemzetközi kampány hivatalos oldalán található brossúrát, ami itt érhető el.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rajzolós programot szervező múzeumoknak természetesen nem kötelező kapcsolódni a nemzetközi kampányhoz és a javasolt központi témához, de ha szeretnének nemzetközi szinten is megmérettetni, és indulni a Drawing Inspiration Awards-ért, akkor ajánlott figyelembe venni a nemzetközi kampány feltételeit és központi témáját. A múzeumok, galériák és örökség helyszínek programszervezői a Nagy Rajzolás eseményük koncepciójának kidolgozásakor tartsák szem előtt azt, hogy miként közvetíti a rendezvény a fenntartható jövő ideáját.

A MÖF szervezői felkérik a Nagy Rajzolás 2014-es nemzetközi kampányhoz hivatalosan is kapcsolódni kívánó rendezvények szervezőit, hogy:
• tervezzék és hirdessék meg, majd 2014. október 1 és november 2. között rendezzék meg a Nagy Rajzolás eseményeit felnőttek, tizenévesek és gyerekek számára (ez esetben nem családi programokról van szó)
• lehetőleg ingyenesen látogatható programot szervezzenek
• használják a Nagy Rajzolás logóját
• regisztráljanak a nemzetközi kampány honlapján


A nemzetközi kampányhoz csatlakozni kívánó szervezőknek regisztrálniuk kell programjukat a Kampány a Rajzolásért honlapján, amennyiben használni kívánják a hivatalos logót és részt kívánnak venni a Nagy Rajzolás díj elnyeréséért induló nemzetközi versenyen, ahol a leginkább innovatív események szervezőit jutalmazzák a Drawing Inspiration Awards elismerő díjakkal és pénzjutalommal. (A díjakra 2014. december 15-ig lehet majd az eseményről készített dokumentáció elküldésével pályázni.) A magyar szervezőknek is érdemes elengedni a fantáziájukat, és új dolgokkal kísérletezni, regisztrálni, majd jelentkezni a pályázatra, hiszen 2013-ban is volt magyar pályázó a díjnyertesek között.

A Nemzetközi kampány 2014-es hivatalos regisztrációs felülete itt érhető el.

A regisztrációt követően a szervezőknek fel kell tüntetniük a Nagy Rajzolás logóját a használt reklámfelületeken és az eseményhez kapcsolódó kiadványokon is.


A Kampány a rajzolásért alapítvány által rendelkezésre bocsájtott logó és plakátsablon innen tölthető le. A nemzetközi Big Draw kampány idén megújított hivatalos oldala pedig itt érhető el.

A magyar nyelvű plakátsablon itt tölthető el.

 

Ötletekben és élményekben gazdag programkidolgozást és sikeres pályázást kívánunk minden Nagy Rajzolás programot szervező múzeumnak!