belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Bővebben itt olvashat a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 programtematikáiról

Felhívás – Távol is közel...Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr! 

Kedves Kolléga!

 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2020-ban is megrendezzük az évről-évre egyre népszerűbb Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Távol is közel… A terveink szerint az országos rendezvénysorozatot 2020. szeptember 28-a és november 11-e között tartjuk meg. Szeretnénk, ha intézménye csatlakozna az eseményhez, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot. 

A mostani rendezvénysorozattal arra kívánjuk a figyelmet felhívni, hogy az intézmények milyen adaptív megoldásokat, rugalmas válaszokat adtak és adhatnak a különböző váratlan helyzetekre. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a múzeumok miként reflektáltak régen és most a különleges helyzetekre, és milyen programokkal/rendezvényekkel tudják ezt ma megjeleníteni a látogatóik számára. Javasoljuk, úgy állítsák össze a Múzeumok Őszi Fesztiváljára tervezett program-kínálatukat, hogy az digitális formában is elérhető legyen, szélesebb közönség számára biztosítva ezáltal a kultúrához való hozzáférést. 

A rendezvénysorozat keretében bátorítjuk a múzeumokat, hogy vonzóvá, téve mutassák be rejtett értékeiket közönségük számára, és fordítsanak kiemelt figyelmet a családokra és a fiatalokra. Célunk továbbá az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával megvalósuló múzeumi programok szorgalmazása is. Bízunk benne, hogy ha a múzeumok időnként kényszerűségből még el is távolodnak látogatóiktól, különleges kínálatukkal ismét közel kerülhetnek hozzájuk. 

 

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása reményeink szerint 2020-ban is lehetővé teszi,* hogy központi kampánnyal (fesztivál honlap, online kampány stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljük meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 300.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 250.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke*. A fenti összegektől csak indokolt esetben lehet eltérni.

Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől rendelünk meg szolgáltatást, az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is regisztrálhatnak, csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de szolgáltatási díjat nem igényelhetnek. 

A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt. 

 

Kérjük a jelentkezéshez ne felejtsék el benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, amelyet az elektronikus benyújtáson kívül eredeti formában, postai úton is kérünk megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2020. augusztus 19. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2020. augusztus 29. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje a regisztracio.oszifesztival.hu oldalon: 2020. augusztus 19. 23:59

Regisztráció: http://regisztracio.oszifesztival.hu/?q=core/registration

A bírálat tervezett időpontja: 2020. szeptember 2.

(Kiértesítések az eredményekről 2020. szeptember 9-ig)

A részletes program feltöltésének határideje (oszifesztival.hu): 2020. szeptember 15.

 

A járványhelyzet alatt érvényben lévő lakáselhagyási korlátozás még időszerűbbé tette a múzeumok online térben való jelenlétét, az ezirányú fejlődésének felgyorsulását. Ezért a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozaton is lehetőséget kívánunk adni arra, hogy a muzeális intézmények online tartalommal vegyenek részt. Erre többek között az idei gondolatisághoz igazodó 16+ Bátraké a szerencse!, valamint a Múzeumi szünetelő témakörökhöz csatlakozva nyílik alkalom, de arra ösztönözzük az intézményeket, hogy lehetőségeik szerint a többi programjaikat is úgy tervezzék, hogy digitálisan is elérhetőek legyenek.  Idén a Valódi és virtuális múzeumi találkozások című tematikát emeljük ki, a jelmondathoz illeszkedve pedig megújítottuk a 16 +-os témakört, amely ezúttal Bátraké a szerencse! címmel teremt lehetőséget a játékos ismeretátadásra, és ezáltal a fiatalabb generációk múzeumba való csábítására. 

Ebben az évben is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum és a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikákhoz, a pedagógusokat megszólító szakmai program rendezésére pedig idén összevontan, az A lámpás én vagyok - tanárok és óvodapedagógus napja keretében kínálkozik alkalom. A négy közkedvelt tematika, a Múzeumi őszbúcsúztató, a Múzeumi szünetelő, a Pincétől a padlásig, valamint a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!  szintén részét képezi a fesztivál kínálatának. 

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30/272-0234 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

Egyúttal figyelmükbe ajánljuk a 2019-es Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amelyet a mokk.skanzen.hu weboldalon olvashatnak. 

* Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a meghívásos pályázat kiírása, a támogatás megítélése még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatási szerződés aláírása után, az elnyert összeg függvényében tud megrendelni. 

** Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2019-ben részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM tudtuk elfogadni szakmai beszámolójukat, idén csak kommunikációs platformjainkon tudunk megjelenést biztosítani. Ezek az intézmények a 2020-as rendezvényen saját költségen vehetnek részt.

 

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2020. július 31.

Üdvözlettel:

 

Nagy Magdolna s.k.

 

Dr. Cseri Miklós s.k.

igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ