belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

EGYÜTT LENNI JÓ!

BTM Budapest Galéria - Varga Imre Gyűjtemény

Óvodásoknak és nyugdíjas házak lakóinak szóló intergenerációs programsorozat

EGYÜTT LENNI JÓ!

A Varga Imre Gyűjtemény új programsorozatának célja az, hogy óvodás gyerekek és nyugdíjas házak lakói és klubtagjai havi rendszerességgel közös múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehessenek részt. Az ilyen jellegű intergenerációs programok jó hatással vannak a gyerekekre és az idősekre egyaránt. A múzeumi környezetben rengeteg tudást, élményt és jókedvet oszthatnak meg egymással, együtt fejthetik meg a műalkotásokat, együtt játszhatnak és alkothatnak. 2019 novemberétől két óvodával és két nyugdíjas házzal egyértelműen pozitív eredményeket hozó kísérleti foglalkozásokat tartottak. 2020 tavaszán a COVID-19 vírus miatt sajnos bezárták kapuikat, de a következő tanévben folytatni szeretnék a programsorozatot.

A kezdeményezés alapötletét az a Japánban, Észak-Amerikában, Kanadában, Hollandiában és Angliában elterjedt intergenerációs intézménytípus adta, amelyekben a bölcsődék, az óvodák és idős otthonok egy épületben találhatóak. 1976-ban Japánban nyílt meg az első ilyen intézmény, majd hamarosan világszerte elterjedt. A gyerekeknek és az időseknek délelőttönként közös programokat szerveznek: együtt játszhatnak, tornázhatnak, zenélhetnek vagy táncolhatnak, alkothatnak, kertészkedhetnek vagy épp főzhetnek. A gyerekek élettel töltik meg az idősek mindennapjait, kizökkentik őket a rossz kedvükből, egy kis időre elfeledtetik velük a fájdalmaikat, lassíthatják a demencia hatásait. A gyerekek az idősek tiszteletén túl könnyebben megtanulják, hogy minden ember más. Az együtt töltött idő jó hatással van a nyelvi fejlődésre, az olvasáskészségre, az empatikus és szociális képességekre. Természetesen ilyen pozitív hatásokat csak rendszeres találkozások esetében lehet elérni. Épp ezért fontosnak tartják az intézmény munkatársai, hogy a csoportok legalább havonta egyszer ellátogassanak hozzájuk. Az együttműködésbe szándékosan olyan 3. kerületi intézményeket vontak be, amelyek egymáshoz egészen közel találhatóak. Abban is bíznak, hogy a résztvevő óvodák és nyugdíjas házak a Varga Imre Gyűjteménytől függetlenül aktív együttműködésbe kezdenek.

(Fotó: Siposné Bulyáki Margit)

 

A programsorozat 2020-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyert

Laudáció

A múzeum, mint intézmény az elmúlt évtizedben egyre inkább a látogatóbarát forma elsajátítását tűzte ki célul, ennek megnyilvánulási területe lehet a közösségépítés, valamint a szociális irányok, módszerek beemelése a múzeumpedagógiai programokba. Erre kiváló példa a BTM Budapest Galéria Varga Imre gyűjtemény új programsorozata, amely az óvodás és a nyugdíjas korosztály találkozására és együttműködésére ad lehetőséget. A program formája nem ismeretlen a magyarországi múzeumpedagógus szakma előtt, hiszen már több, akár évtizedre visszamenő nemzetközi példa is létezik, de eddig itthon még nem valósította meg senki ezt a kiváló programtípust.

Üdvözlendő a nagy életkori különbség előnyeinek módszertani felhasználása és a rohanó élettempóval rendelkező társadalomban, a sokszor egymástól távol élő családokból hiányzó generációk közötti kapcsolatok pótlása, valamint az idősotthonokban élő nyugdíjas, sokszor elmagányosodott személyek társas kapcsolatainak bővítése, a fiatal generációval megélt élményekre való lehetőség megteremtése.

Az alaposan kidolgozott együttműködés (múzeum-óvoda-idősotthon-önkormányzat) és a programokon alkalmazott tematika felépítése jól adaptálható más muzeális intézmények számára is.

Dabi-Farkas Rita 

Kapcsolódó cikkek
Gratulálunk! Múzeumpedagógiai Nívódíjas kezdeményezés a Highlights of Hungary idei legjobbjai között!