belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nyárszerdák a Duna Múzeumban

Duna Múzeum

 Nyárszerdák a Duna Múzeumban

Amilyen hirtelen bezártak a múzeumok a járványhelyzet miatt, olyan gyorsan nyitottak is. 15 éve szervez a Duna Múzeum napközi jellegű természetjáró és vízügyes nyári táborokat iskoláskorú gyerekeknek. A múzeum újra nyitásának pillanatában egy merőben új koncepciót állítottak össze, tekintettel a kialakult helyzetre. Mint kiderült, ötletüket a helyi gyerekek és felnőtt hozzátartozóik is örömmel vették. Döntésüket az is indokolta, hogy a nyári szünetben egyre nagyobb az igény az odaérkező diákcsoportok részéről a Duna Múzeum múzeumpedagógiai szolgáltatásainak igénybevételére. A „Nyárszerdák a Duna Múzeumban” tematikus napok 7 alkalommal kerültek megrendezésre, témái a természet megismerésére, annak védelmére, a természet és ember kapcsolatára épültek. ( A víz csodája/Víz-parti party, Virágtól a mézig, Élet a vízi világban, Szelek szárnyán, Legyél kicsit geológus, Zöld háztartás fél egészség!, Hej halászok!)

(Fotó: Duna Múzeum)

A program 2020-ban az OKSZ Múzeumpedagógiai különdíjába részesült

Laudáció

A vészhelyzet feloldására a Duna Múzeum is gyorsan reagált, s kínált újszerű, közvetlen tapasztalásra, manuális készségek fejlesztésére, mozgásra, játékra, épülő múzeumpedagógiai foglalkozást az otthonok zárt világából kiszabaduló 7-12 éves kisdiákok számára.

A program kidolgozásába előzetesen bevontak fiatalokat, iskolai szolgálatos diákokat is. A „Nyárszerdák a Duna Múzeumban” egynapos tematikus nyári természetismereti, környezetvédelmi tábornapokon, a nap jelentős részében, a terepi munka során, csak gyalogszerrel elérhető külső helyszíneket kerestek fel a diákok, ahol érzékletes módon foglalkoztak természetet érintő kérdésekkel.

Az új állandó kiállítás - a Vízeum - és a Látványtár muzeális tárgyai számos lehetőséget biztosítottak az ismeretek bővítésére, a múzeum iránti érdeklődés felkeltésére. A foglalkozások újszerűségét a témák gazdagsága, időszerűsége és a változatos gyakorlati tapasztalatszerzés módjai adták.

A tematikus múzeumpedagógiai foglalkozás más múzeumok számára is adaptálható.

készítette: Káldy Mária