belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Csáth-kísérletek

Petőfi Irodalmi Múzeum

Múzeumpedagógiai tartalmak CSÁTH* A varázsló halála című kiállításhoz

Csáth-kísérletek

A Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth-kísérletek elnevezéssel tervezett egy komplex múzeumpedagógiai csomagot, amely kiadványt, foglalkozásokat és kiegészítő programokat tartalmaz a 2019-ben megnyílt - CSÁTH* A varázsló halála című kiállításhoz kapcsolódóan. A Csáth-kísérletek a befogadó multiszenzoriális tapasztalataira koncentrál. Nem az önéletrajz tragédiáján keresztül mutatja be az írót, sokkal inkább igyekszik megragadni Csáth Géza összetett alkotói attitűdjét, azt a szemléletmódot, amelyben egyszerre van jelen az érzékelést meghatározó testi tapasztalat és az alkotás forrásaként szolgáló kísérletezés, a kiállításban is megjelenő hármas művész fogalma. Így a drogprevenciós foglalkozás is az identitás és a művész fogalmából, az elvárt külső és belső viselkedési formákból, a társadalmi kontextusból indul ki. A foglalkozás, a webes tartalmak és a kiadvány szokatlan elemezői szituációkra, a cselekvéses tanulás elméleti alapjaira építve és az írói alkotótevékenység hangulatát megidézve igyekezett az aktivitást összekapcsolni az értelmezéssel.

(Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

 

A kezdeményezés 2020-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógus csapata által jegyzett Csáth-kísérletek projekt egy komplex múzeumpedagógiai csomag, amely a 2019-ben nyílt CSÁTH* A varázsló halála című időszaki kiállításhoz kapcsolódik. A kezdeményezés középiskolásoknak szóló drogprevenciós foglalkozásokat, felnőtt látogatókat bevonó csoportos kísérleti programokat, interaktív webes tartalmakat és egy, a kiállításban és attól függetlenül is kreatívan felhasználható izgalmas kiadványt foglal magába.

A projekt kiemelkedő érdeme, hogy a többféle művészeti ágban jártas orvos és író, Csáth Géza összetett befogadói attitűdjét alapul véve inspirálja a látogatót a különféle érzékszervi tapasztalatok megélésére, összekapcsolására és a kísérletezésre, újszerű módon átélhetővé téve az író alkotói világát.

Az életműhöz kapcsolódó, a középiskolásoknak szóló Határok című drogprevenciós foglalkozások egy kortárs író bevonásával valósultak meg. A projekt keretében a felnőtt látogatóknak lehetőségük nyílt csoportos összművészeti kísérleti programokon megismerni és átélni Csáth alkotói szemléletét, illetve egyéni látogatóként a friss, karakteres vizuális arculatú és kompakt méretű kiadványt felhasználva szabadon kísérletezni az író szövegeivel, amelyekhez kapcsolódóan a virtuális térben egyedi hang-mixek összeállítására is lehetőség nyílt.

Sziray Zsófia

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben