belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Idén 14 muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket

Budapest, 2020. október 9. - Idén 14 muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket október 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Múzeumi ReStart rendezvényen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

A Közösségi Múzeum elismerés egyben a múzeumokban folyó közösségépítő munkára is rá kívánja irányítani a figyelmet.

Idén 14 muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket

Az elismerő okleveleket ünnepélyes keretek között Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.

Az idei év díjazottjai: a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése, és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban. 2019-ben 19 magyarországi muzeális intézmény teljesítette a szükséges feltételeket, 2020-ban pedig 14.

A múzeumok közösségi szerepvállalásához készült módszertanokról és a Közösségi Múzeum elismerés hátteréről és értékelési módjáról megjelent egy kiadvány is, a Múzeumi Iránytű sorozat 21. számaként Közösségi alapú működés a múzeumokban címmel. Ez a kötet tartalmazza a Közösségi Múzeum elismerést 2019-ben elnyert intézmények tapasztalatát is. A kiadvány a MOKK honlapjáról ingyenesen letölthető: https://mokk.skanzen.hu/20191122muzeumi-iranytu-21. 

A múzeumok közösségi alapon való működésének kialakítása több fokozatból álló, hosszabb folyamat, ennek megfelelően a díjazottak is a közösségi működés különböző szintjeit képviselik. Ezért minden évben az újonnan jelentkező múzeumok mellett arra is lehetőséget biztosítunk, hogy egy – a Közösségi Múzeum címet már elnyert – intézmény időközben magasabb szintre lépve újra megmérettesse magát.

További információ: Szu Annamária, szu.annamaria@skanzen.hu