belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Deák 17 Galéria

Intézmény neve: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Cím: 1052 Budapest, Deák Ferenc u. 17. I. emelet

Szakmai besorolás: 900400 Művészeti intézmény

Honlap: www.deak17galeria.hu

Deák 17 Galéria

 

Az intézmény rövid bemutatása

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria egy olyan művészeti intézmény, amelynek célközönsége a 3 és 23 év közötti gyermekek és fiatalok, illetve az ő családjaik. Célunk olyan ingyenes programok szervezése, ahol bemutatjuk, reprezentáljuk a kortárs művészetet a fiatalabb korosztálynak, ezáltal felkeltve érdeklődésüket a vizuális kultúra iránt is. Programjainkkal olyan hiánypótló művészeti nevelést támogató feladatot látunk el, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is képviselni tudja Budapest főváros művészetpártoló, tehetségsegítő tevékenységét. Ennek keretében ad helyet a Galéria időszaki kiállításoknak, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, családi és szakmai napoknak, illetve a legkülönbözőbb alkotóműhelyek közötti szakmai párbeszédnek.

A Galériában az igazgató mellett négy állandó munkatárs dolgozik, köztük egy PR-marketinges szakember, egy programszervező, egy múzeumpedagógus és egy asszisztens, illetve munkánkat időről-időre több külsős munkatárs is segíti.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon a családbarát működés útján?

A Deák17 Galéria mindig is fontosnak tartotta a művészetközvetítést elsősorban a fiatalabb korosztály körében. Eddigi kiállításainkkal és programkínálatunkkal igyekeztünk megszólítani a családokat és a fiatalokat is, és ezt a missziónkat szeretnénk tovább erősíteni a Családbarát cím elnyerésével. Úgy véljük, ez a cím lehetőséget ad arra, hogy még szélesebb körben tudjuk ismertté tenni és megszerettetni a művészetet, azon belül is a kortárs művészetet a közönséggel ingyenes kiállításainkkal és programjainkkal. Szeretnénk, ha ez a cím tovább ösztönözne minket családbarát tevékenységünk bővítésében is, így lehetőséget adva a dinamikus fejlődésre.

Deák 17 Galéria

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet?

Programkínálatunk egyik legrégibb és legsikeresebb eleme a Világjáró Gyerekek családi matiné. Az események az iskolai év során havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre szombat délelőttönként immáron 5 éve. Átlagosan 120 fő vesz részt ezeken a rendezvényeken, ahol minden hónapban más-más ország kultúráját, meséit, játékait mutatjuk be a 3-10 év közötti gyerekeknek. A programokon egy rövid országismertetőt és egy izgalmas előadást láthatnak a résztvevők, majd különböző kézműves foglalkozásokon keresztül játékosan is további ismeretekre tehetnek szert az ország népéről, földrajzáról és kultúrájáról. A programsorozat célja, hogy a gyerekek a világ minden tájára elkalandozhassanak, nyitottak legyenek különböző kultúrákra, és elfogadással forduljanak más nemzetek szokásai felé. A program hitelességét és színvonalát erősíti, hogy minden alkalommal felkérjük az adott nemzet nagykövetségét és/vagy kulturális intézetét is, és velük közreműködésben hozzuk létre az eseményeket.

Családi workshopjaink kisebb létszámmal, de általában egy-egy kiállításhoz kapcsolódva kerülnek megrendezésre, sok esetben szintén egy kulturális intézet közreműködésével. Ezenkívül a nagyobb programsorozatokhoz is – mint például a Múzeumok Éjszakája vagy a Budapest Art Week – családbarát felhozatallal törekszünk kapcsolódni. A nyári szünetekben egyéni dobozfoglalkozással is készülünk a látogatóknak, amelyek adott esetben segítik a kiállítás befogadását, illetve egy kézműves foglalkozással még közelebb hozzák azt a gyerekekhez. Ugyanígy szeretnénk továbbá online elérhető tartalmainkkal, foglalkozásainkkal is segíteni a családok ismeretszerzését, otthoni időtöltését, vagy akár kiegészíteni Galériában tett látogatásukat. Ezek mellett érdemes megemlíteni pályázatainkat, amelyek szintén szerves részét képezik a Galéria működésének, és egy egészen más platformot biztosítanak a részvételre.

A programok, pályázatok mellett kiadványainkkal is szeretnénk segíteni a családok szórakozását, kulturális feltöltődését. Városi Füzet sorozatunk három része Budapest különböző arcait mutatja be, annak bejárására ösztönözve a 8-12 éves gyerekeket, családjaikat. Programjainkhoz hasonlóan ezek a kiadványaink is ingyenesen átvehetők a Galériánkban, ill. letölthetők honlapunkról is.

Milyen tervei vannak az intézménye fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéshez? 

Galériánk a jövőben is olyan kiállítások és programok szervezésével kíván a gyerekek, fiatalok, családok életében részt venni, amelyek ingyenesen és könnyen hozzáférhetőek. A már meglévő tevékenységünket is folytatva, azok mellett további workshopokkal, kézműves foglalkozásokkal, illetve projektnapokkal tervezzük bővíteni kínálatunkat, illetve Városi Füzet sorozatunkat is folytatni kívánjuk. A továbbiakban is szeretnénk online tartalmakat létrehozni, elérhetővé tenni, mivel ezek még egyszerűbb és könnyebb hozzáférést tesznek lehetővé, és így még szélesebb körben érjük el ezek által a közönségünket. Fontosnak tartjuk, hogy programkínálatunkat módszeresen fejlesszük, és az eddiginél is hangsúlyosabb részét képezzék az éves tervünknek. Emellett Galériánk tereit és berendezését is tervezzük tovább fejleszteni, hogy még inkább gyerek- és családbarát hellyé váljunk.

Bízunk benne, hogy a Családbarát cím elnyerésével, annak közzétételével még több látogató bizalmát nyerjük el.

Budapest, 2020. szeptember 25.  

 

Kaposi Dorka

Deák17 Galéria intézményvezető