belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

Muzeális intézmény pontos neve: Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

Cím: Pest megye, Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852. hrsz. 

Múzeumi szakmai besorolás: közérdekű muzeális gyűjtemény

Honlapcím: http://www.kiralyikastely.hu

Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

Az intézmény rövid bemutatása: küldetése, legfontosabb tevékenységek, múzeumi munkatársak/szakemberek létszáma, jellemzése

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft a Grassalkovich-kastély rekonstrukciójára és működtetésére létrejött szervezet, ennek fenntartásában működik a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, amely múzeumi tevékenységet folytat: gyűjti, rendszerezi, feldolgozza és bemutatja az épület történelmi múltját, valamint kutatja és ápolja Erzsébet királyné magyarországi kultuszát. A Kastélymúzeum célja, hogy minden korosztály számára egyedi és élményteli tanulási helyszín legyen. 

Jelenleg 4 fő látja el a muzeológusi feladatokat, 1 fő múzeumi titkárként segíti a munkájukat. Az Információs Irodában összesen 12 fő látja el a közönségszolgálati feladatokat, ebből 3 fő múzeumpedagógus, 4 fő tárlatvezető és 5 fő információs irodai munkatárs. 11 fő dolgozik teremőrként, 5 fő közönségkapcsolati munkatárs.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon a családbarát működés útján?

A Gödöllői Királyi Kastély számára különösen fontos a jövő generációja, a családok lelki és szellemi gyarapodása. Működésünk kezdete óta kiemelt figyelmet fordítunk a családokra, mint látogatókra.

Gödöllő városában, agglomerációs településként, az elmúlt évtizedekben egyre több kisgyermekes család talált otthonra. A számuk növekedésével nőtt az igény a családi programok iránt. Ezzel párhuzamosan változott a családok időtöltésének jellege, egyre inkább preferenciává váltak azok a lehetőségek, ahol a szülők és a gyermekek együtt, közös élményeket szerezve tölthetnek minőségi időt.

A Gödöllői Királyi Kastély célja, ennek a törekvésnek az elősegítése, pozitív élmények szerzése, a család, mint közösség erősítése. Ennek fényében mindig is szem előtt tartottuk a családok igényeit, és lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk kielégíteni ezeket. Ezért mind a múltban, mind a jelenben folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a családbarát szolgáltatásainkat, a családokat megcélzó élményközpontú oktatási és szociális tevékenységünket. Ezek mellett fontosnak tartjuk, hogy a családok számára biztonságos és kényelmes környezetet biztosítsunk, ennek érdekében infrastruktúránkat is igyekszünk folyamatosan fejleszteni. Törekvéseink egyik eredménye, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben Társaságunkat a Családbarát Szolgáltató Hely védjegy bronz fokozatával tüntette ki.

Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet?

Családbarát szemléletünk egyik megnyilvánulási formája a nyitvatartási napokon mindenki számára elérhető programelemeink. Ezek egyike az állandó kiállítás un. mesesarka, ahol a gyerekek a kastély mesefigurája, herceg Egérváry Elemér kalauzolásával nyernek bepillantást a kastély hajdanvolt életébe  - társasjáték, könyvek, és számítógépes játékok segítségével. Az állandó kiállításban kihelyezett kis kukucskáló dobozok (EGÉRleső MeseLYUKAK), és a jegypénztárban ingyenesen elérhető játéklap segítségével a családok herceg Egérváry Elemérrel közösen fedezhetik fel a gödöllői kastély termeit. (A járványügyi helyzetre való tekintettel a mesesarok és a kukucskáló dobozok jelenleg nem elérhetőek. A dobozok érintésmentes változatán dolgozunk, reményeink szerint hamarosan elkészülünk vele.) Szintén bármikor elérhető programelem a családok számára a honlapunkról ingyenesen letölthető felfedező és játéklap, illetve a jegypénztárban megvásárolható családi felfedező csomag. Mindkét játékelem esetében kidolgoztunk egy állandó kiállításhoz és egy parkhoz tartozó változatot is.

Az állandóan elérhető programelemek mellett rendszeresen tartunk családi vezetéseket, ill. fél vagy egész napos családi programokat. Utóbbiak közül kiemelkedik a hagyományosan december 28-án megrendezésre kerülő Erzsébet királyné karácsonya rendezvényünk, mely az egyik legnagyobb volumenű családi programunk. A kisgyermekes családok mellett a gyermeket várókra gondolva szerveztük meg Mama, nézd! programsorozatunkat, a kamaszokat nevelő családokat pedig szabadulós játékkal várjuk.

A családok számára a biztonságos és kényelmes múzeumlátogatást infrastrukturálisan is biztosítani törekszünk. Ezt szolgálja a pelenkázó helyiségünk, a mind a női, mind a férfi mosdóban elhelyezett, csúszásmentes gyermek WC ülőke, ill. a kastélypark mama-baba padja, mely a pelenkázást és szoptatást biztosítja. A kávézóban kialakított gyereksarok, a ruhatári csomagmegőrzők, a kölcsönözhető babahordozók, illetve a kerti találkozó, pihenő helyek mind a komfortos múzeumlátogatást biztosítják.

Intézményünk több országos, családokat támogató szervezettel áll kapcsolatban, mely szervezetek tagjai számára (Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Egyszülős Központ) kedvezményes látogatást biztosítunk.

A Gödöllői Királyi Kastély hangsúlyt fektet rá, hogy minden munkatársa családbarát szemlélettel forduljon a látogatók felé. Ennek érdekében a munkavállalóknak lehetőséget biztosítunk szervezett képzéseken való részvételre, hogy professzionális módon fogadhassuk a hozzánk érkező látogatókat, beleértve a családokat is.

Hogyan tovább? Milyen tervei vannak a családbarát szolgáltatás kiszélesítéséhez?

Az intézményben eddig is folytattunk a hozzánk látogató családokat megcélzó kutatásokat, amiket a jövőben még szisztematikusabban, többféle kommunikációs csatornát használva szeretnénk folytatni. Ezen kívül infrastrukturális szolgáltatásainkat kívánjuk bővíteni, a terveink között szerepel egy családi szoba kialakítása, a kisgyermekes látogatóink számára. Mindemellett a különböző, családokat támogató szervezetekkel való kapcsolataink mélyítése, szorosabb együttműködés kialakítása is a jövő feladata. Kiemelten fontosnak tartjuk a szociálisan hátrányos helyzetű családokat támogató szervezetekkel történő kooperációkat, mind helyi, mind országos szinten.