belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Név: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai u. 75.

Múzeum szakmai besorolása (működési engedély szerint): országos múzeum

Intézmény honlapja: www.skanzen.hu

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az intézmény rövid bemutatása: 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (közismertebb nevén szentendrei Skanzen) Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. A látogatók a Skanzen 60 hektárnyi területén, több mint 300 épület között sétálva szinte egész Magyarországot bebarangolhatják egy helyen, bepillantást nyerve a 100-200 évvel ezelőtti vidéki emberek életmódjába, építészeti, tárgyi örökségébe.

 

Mi motiválta arra, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A Skanzen küldetésének tartja, hogy azt a tudást, értéket, ami a Múzeumban megtalálható, a lehető legtöbb csatornán keresztül, élményszerűen adja át a következő generációk számára. A látogatókutatások is azt mutatják, hogy a Skanzen látogatóinak többsége családdal, kisgyermekkel érkezik a Múzeumba, így természetes, hogy igyekszünk minél tartalmasabbá tenni a Skanzenben töltött idejüket.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum 

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet? 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum fontos célkitűzése, hogy a múzeumba látogató családok minden tagja, generációja jól érezze magát, hasznos ismereteket szerezzen. A múzeum nem csak a rendezvényeken készül olyan programokkal, amelyek a családok kikapcsolódását segítik, a Skanzen mintegy húsz gyermekbarát és aktív helyszíne egész nyitvatartási szezonban várja az érdeklődőket. Az aktív helyszíneken minden korosztály ellesheti a régi mesterségek, tevékenységek fortélyait, legyen szó gyertyamártásról vagy befőzésről. A gyermekbarát helyszíneken is számos felfedezni valót találhatnak a látogatók, míg a legkisebbek a Gyerekgazdaságban takaríthatják be a termést, vagy a Kisboltban ölthetik magukra a boltos kötényét, a nagyobbak a Fa-házban barkácsolhatnak, vagy akár a Játékudvarban tehetik próbára ügyességüket. A gyerekeket aktív játékra két játszótér és három népmesék világába kalauzoló pihenő is hívja. A múzeumban autóktól elzárt természetvédelmi övezetben mintegy 60 hektáron sétálhatnak a látogatók. A nagy terület miatt lehetőség nyílik kerékpár és a gyerekek kényelmét segítő húzós kiskocsi kölcsönzésére is. A családok a belépőjegy árából is kedvezményeket kapnak.

 

Milyen további fejlesztési tervei vannak intézménye családbarát működését illetően?

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Skanzenbe látogató családok jól érezzék magukat a Múzeumban, visszatérő vendégekké váljanak.  Ennek egyaránt része új aktív és gyermekbarát helyszínek létrehozása és a családbarát múzeumi szolgáltatások bővítése.

 

Fodor Gabriella
kommunikációs osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum