belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nekem Szól! Egészségértés díjat nyert a Skanzen Demencia Programja!

Idén ötödik alkalommal, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve adta át a Nekem Szól! Egészségértés díjakat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

A társadalmi szervezetek közül a legjobbnak a szakmai zsűri a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programját ítélte.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2020 nyertesei:

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória:

 • Budapesti Szent Ferenc Kórház - "Út az egészséghez" prevenciós és edukációs lakossági kardioprogram
  • A kórház által indított egészségügyi tanösvények célja a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve cukorbetegek számára a rehabilitációt segítő túrákon túl a helyi lakosság „megmozgatása”, figyelmük felhívása az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára. A túra során egyes alapvető egészségügyi mutatókat is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. 2015 óta eddig 6 tanösvényt indítottak, a résztvevők 5 százalékánál szűrtek ki komolyabb bajt vagy betegséget.

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik kategória:

 • Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Demencia Program
  • Magyarországon elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított el kifejezetten demenciával élő időseknek szóló programot, és egyedül a Múzeum fogad demenciával élő időseket múltidéző programokon. Felkészítő alkalmakat tartanak hozzátartozók és szakemberek számára, emellett a szélesebb látogatóközönség figyelmét is igyekeznek ráirányítani a betegségre, egyebek mellett az évente megrendezésre kerülő Alzheimer Világnap rendezvényükkel.

"Egészségértés - Fókuszban a Család" Különdíj:

 • Ablak a világra - Szülészeti adatbázis - Anyai tapasztalatok a számok tükrében
  • A projekt alapgondolata egy olyan szülészeti adatbázis létrehozása, ahol anyai tapasztalatok alapján tájékozódhatnak a szülés előtt álló kismamák a kórházak szülőszobai és csecsemőosztályos gyakorlatáról. A tapasztalatok megosztásához részletesen kidolgozott kérdőívek készültek, melyet eddig több mint 12000 édesanya töltött ki. A projekt célja állandó visszajelzési és tájékozódási lehetőséget biztosítani a nők számára, valamint széleskörű, korszerű információkat nyújtani a szülés és a szoptatás kérdéseiben.

Közönségdíj és EgészségKommandó Különdíj:

 • Biztos Kezek alapellátó Gyermekorvosok Társasága - Biztos kezekben a gyermekek
  • Az ország különböző részein praktizáló, alapellátó gyermekorvosokból álló csapat kezdeményezésének célja a családok informálása a koronavírus fertőzést érintő mindennapi kérdésekről és aktuális gyermekgyógyászati kórképekről, védőoltással kapcsolatos tudnivalókról a legfrissebb nemzetközi szakirodalom alapján. A tájékoztatókat iskolák, védőnők és intézmények nyomtatott formában is felhasználták.

 

Mind a Közönségdíjat, mind a különdíjat a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának „Biztos kezekben a gyermekek” projektje nyerte el. A kategóriák, a Közönségdíj, valamint a család Különdíj győztesei egyenként bruttó 500.000 forintos.

forrás:

http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/itt_vannak_a_legjobb_egeszsegertes_fejlesztok