belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2021 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

Figyelem! Az online programokat úgy célszerű kialakítani, hogy ha a május közepén érvényben lévő rendelkezések engedik, akár személyes találkozással is lebonyolíthatók legyenek.

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2021 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

 

1.Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk

Olyan programok megvalósítását várjuk, melyek ráirányítják a figyelmet hazánk és településeink gazdag és sokszínű szellemi és épített kulturális örökségére, helyi értékeink megóvásának szükségességére. A program célja emellett a település történetéhez, a helyi közösségekhez kapcsolódó hagyományok, tudások feltárása, felelevenítése, s az ez iránt való érdeklődés felkeltése.

TIPP:

 • Gyűjtsetek minél több helytörténeti érdekességet, és mutassátok be ezeket (online) kiállítás, ismeretterjesztő program, (online) kvíz vagy bármilyen más formában. Geoládák elhelyezésével játékos formában is felhívhatjátok a figyelmet egy általatok fontosnak, értékesnek tartott helyi értékre. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat!! Ha felvérteztétek magatokat tudással, akár helyi örökségklubot is szervezhettek!
 • Ha lakóhelyed a szíved csücske, jól ismered, és kipróbálnád magad helyi idegenvezetőként is, itt a lehetőség, szervezz helytörténeti sétát, kirándulást bemutatva a helyi nevezetességeket! A program természetesen online is megvalósítható.
 • Ismerjétek meg egymást! Készítsetek közösségi kalendáriumot, mutassátok be közösségetek, vagy a település mindennapjait, múltját és jövőbeli terveit például (online) közösségi kiállítás formájában. Szervezhettek akár online elszármazottak találkozóját is.

Egyéb inspiráció:

Kézai Simon program https://kezai.hu/about
Közösségi Régészet http://www.kozossegiregeszet.hu/
Zala megye régi képeken és fényképeken https://www.facebook.com/groups/372197417236619

 

2. Egy szívvel, egy lélekkel!

Helyi hősöket keresünk! Valljuk be, néha könnyebb egy önkéntes szervezeten keresztül valami „messzi” jó célért tenni, például pénzbeli adomány formájában, mint észrevenni a szomszédunkban élő rászorulót, akinek akár egy jó beszélgetés is sokat jelenthet. Akár hiszed, akár nem, ez is önkéntes munka!

TIPP:

 • Ha van már tapasztalatod az önkénteskedésben, oszd meg a többikkel is, biztass másokat is, hogy idejükből, energiájukból áldozzanak egy jó cél érdekében!
 • Szervezz helyi önkéntes csapatot, vagy ha tagja vagy ilyennek, mutasd be a munkáját nekünk is!
 • Járj utána, kik azok a lakóhelyeden, akik szívesen vennék a segítséget. Vedd fel velük a kapcsolatot, és hívj másokat is! Oszd meg a lehetőséget a Közösségek Hete Facebook oldalán!
 • Jelöljetek kiváló önkéntest, aki megérdemli az elismerést! Mutassátok be őt és munkáját az esemény facebook oldalán, ezzel is népszerűsítve az önkéntes tevékenységet.
 • Önkéntes-fogadó kulturális és egyéb intézmények jó gyakorlatait is várjuk, akik a pandémia idején is aktív kapcsolatot ápolnak önkénteseikkel (például múzeumi baráti körök) Milyen lehetőségeket kaptak az önkéntesek az elmúlt időszakban? Hogyan, milyen stratégia mentén lehet megtartani és/vagy ismét mozgósítani őket? Jó gyakorlatokat várunk! A beszámolók közzétételével más fogadó szervezeteknek szeretnénk segíteni.

 

3. Mozdulj rá!

Az egészséges életmód, a sport, és más mozgás lelkes képviselőit szeretnénk ezzel a programmal megszólítani.

 • Bizonyára elege van már mindenkinek a hosszúra nyúlt bent létből, irány a természet! Hív a jó levegő, a napsugár és a madárdal. Talán május közepén már közösségben is élvezhetjük a hosszabb-rövidebb túrákat, kirándulásokat. (A program a május közepén érvényben lévő rendelkezések figyelembevételével és ahhoz igazodva valósítható meg.)

TIPP:

Ha a járványügyi helyzet engedi, fedezzétek fel gyalog vagy két keréken a környék növény és állatvilágát, induljatok közösen, akár szakképzett túravezetővel, gomba vagy gyógynövény szakértővel, gyarapítsátok, majd rendszerezzétek ismereteiteket. Szervezhettek bármilyen egyéb tematikus túrát is. A tapasztalatokat osszátok meg fotók, videók, leírások, kiállítás vagy ismeretterjesztő előadások formájában. (Ha a korlátozások nem teszik lehetővé, akár egyéni túrára is lehet indulni – a teljesített útszakaszról fotót, vagy útleírást várunk).

 • A közösségi élet motorjai, a sportklubok, egyesületek sajnos hosszú időre bezárni kényszerültek. A nyitás utáni egymásra találást szeretnénk segíteni ezzel a programmal.

TIPP:

 • A klubokat biztatjuk, hogy szervezzenek nyitó alkalmakat, vegyék fel a kapcsolatot sportolni vágyó régi-új közösségükkel. A toborzáshoz Közösségek Hete Facebook oldalunk is segítséget nyújt.
 • Tánc közben szárnyal a lélek, kiváló hangulatjavító, az egészségre, de állítólag még a szépségre is jótékonyan hat. Ha jártas vagy a táncban (néptánc, társastánc, stb.) szívesen megtanítanál néhány lépést, itt a lehetőség! A Közösségek Hete Facebook oldalon szívesen megosztjuk a videót.

Egyéb inspiráció: Slow living https://slowliving.hu/https://slowbudapest.com/a-nemzetkozi-slow-mozgalomrol/

4. Alkotni öröm! – Ki mit tud?

Az elmélyült alkotó munka, a teremtő folyamat szépsége, izgalma hihetetlen energiákat képes felszabadítani, emellett az önkifejezésnek is kiváló módja. Az alkotás többnyire nem öncélú, a másik ember örömét, feltöltődését is szolgálja, ha megosztjuk vele.

Mutasd meg másoknak is tehetségedet, kreativitásodat! Te miben vagy jó?

TIPP:

 • Írjatok ki fotó, rajz, kézimunka vagy egyéb alkotópályázatot! Bátorítsátok településetek lakóit, hogy minél többen vegyenek részt a bemutatkozáson! Szervezhettek (online) közösségi kiállítást az elkészült munkákból, díjazhatjátok is a legszebb alkotásokat.
 • Összeállíthattok egy tanítana-tanulna katalógust is, hiszen mindig lehet és mindig van kitől újat tanulni. Szervezhettek szakköröket, népművészeti és egyéb klubokat akár online is a generációk közötti tudásátadás elősegítésére. Az online alkotókörök előnye, hogy sokkal több emberhez eljuthat a híre és bárki csatlakozhat.
 • Keressük a legfinomabb helyi ízeket, hagyományos recepteket, helyi jellegzetes ételeket.

Készítsetek települési receptárat, hogy mások is el tudják készíteni a finomságokat. A helyi települési értéktárak is bizonyára örömmel veszik ezt a fajta tudásmegosztást!

Ha lehetőség engedi, közösségi kóstolót is rendezhettek.

 

5. Zöld, zöldebb, legzöldebb!

Ha fontos számodra a természet és a környezetvédelem, tedd láthatóvá magad! Minden zöld programot, akciót, jó gyakorlatot örömmel népszerűsítünk.

TIPP:

 • Hozzatok létre településeteken zöld akciócsoportot vagy csatlakozzatok egy már meglévő csoporthoz.
 • Szervezzetek ismeretterjesztő előadásokat a témában.
 • Indítsatok közösségi akciót, például közösségi faültetést, szervezhettek palánta csereberét, virágosítást, szemétszedést, játszótér felújítást, de létesíthettek rovarhotelt is. Csatlakozhattok már sikerrel működő országos programokhoz is.

Egyéb inspiráció: 10 millió fa https://10milliofa.hu/; Madárbarát kert program: https://www.mme.hu/madarbarat_kert_program; Madarak és fák napja – május 10; Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap – május 15.

A témánál meríteni lehet a helyi környezeti egyediségekből, a település környezeti vagy fenntartható stratégiájából is.

 

6. Tiéd a terep!

Olyan programok, akciók, megmozdulások szervezését várjuk A Tiéd a terep! teamtikához kapcsolódva, melyek a fenti kategóriákba bár nem besorolhatók, de illeszkednek a Közösségek Hete idei mottójának – „Egy szívvel, egy lélekkel!” –  gondolatiságához, kifejezik a közösséghez való tartozás élményét, erősítik az összetartozást, aktivizálni képesek a közösséget lakó- vagy munkahelyeden.

TIPP:

 • Szervezzetek szakmai fórumokat, műhelymunkákat, a településeteken működő közösségek aktivizálása, újjáélesztése céljából.
 • Elszigetelődött hétköznapjainkban kiemelten fontos a helyi lelkes közösségépítők szerepe. Szavazzatok, ki lenne méltó a településeteken a Kiváló közösségépítő cím elnyerésére. 
 • Az aktuális járványügyi szabályok betartásával szervezzetek flash mob-ot a helyi emberek, közösségek aktivizálására, lelkesítésére, bátorítására.
 • Ha van a településeteken kedvelt közösségi találkozóhely, például köztéri szobor, park, sportpálya, játszótér, kutyafuttató, vagy akár egy pad a házatok előtt, készítsetek a találkozási pontot ábrázoló fotót és rövid leírással osszátok meg a Közösségek Hete Facebook oldalán, jelige: Miénk itt a tér!
 • Régen találkoztatok személyesen? Megszakadt a kapcsolat? Küldjetek fényképes szeretetüzenetet testvértelepülésetek lakóinak, az ott működő közösségeknek, és ezt a Közösségek Hete Facebook oldalán is osszátok meg, hadd értesüljünk minél többen róla, hogy gondoltok rájuk.
 • Készítsetek interaktív szabadulószobát, ahol a közösség tagjai szavazhatják meg, hogyan folytatódjon a játék. 

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben