belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

Felhívás – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

Lejárt

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

Figyelem! A regisztrációt követően minden esetben megerősítő e-mailt küldünk. Abban az esetben, ha az nem érkezik meg az Önök által megadott e-mail címre, kérem ellenőrizzék a spam-ek között, ha ott sem találják, akkor vegyék fel a kapcsolatot velünk. Köszönettel: a szervezők

Felhívás: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 

2021-ben is megszervezzük az évről-évre egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Múzeumi harmónia lesz. Az országos rendezvénysorozatot szeptember 27-e és november 11-e között tartjuk. Szeretnénk, ha intézménye ezúttal is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok miként tudnak a testi – lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére. Ennek apropóját több 2021-re eső jubileumi évforduló is adja. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek. A téma felvezetésére országos kampányt indítunk, amelyben közös örömzenélésre kérjük a múzeumok munkatársait. Ehhez a gondolatmenethez illesztjük hozzá a turisztikát is. Bárhová is utazunk, szinte mindenhol találhatunk olyan múzeumokat, ahová érdemes betérni. Ezért az idei másik célunk felhívni a figyelmet arra is, hogy a nyaralás során nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy-egy múzeum felkeresése.

Az öt, a korábbi évekből megtartott témakör mellé három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk 2021-ben. Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum. A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika. A megújított 16+-os témakör ebben az évben, az A zene szárnyán kiegészítést kapta. Mindezek mellett idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum, a Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! (kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel) tematikákhoz. A Múzeumi szünetelő, valamint a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! szintén részét képezi a fesztivál kínálatának.

A témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján olvasható, a Tematikák linkre kattintva.

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze kínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

 

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2021. július 12. 23:59

Regisztrációs felület

A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2021. július végéig megtörténik.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása reményeink szerint 2021-ben is lehetővé teszi*, hogy központi kampánnyal (fesztivál honlap, online kampány stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljünk meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 300.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 250.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke*.

Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől rendelünk meg szolgáltatást, az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de programjaikat saját költségen tudják csak megvalósítani.

A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt.

 

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely itt tölthető  le. A kitöltött, aláírt szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2021. július 12. (postai bélyegző), a szándéknyilatkozat beszkennelt változatát kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2021. július 12. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2020-as Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amelyet a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvashatnak. A programok megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak a Tematikák linkre kattintva.

 

* Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok a saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatási szerződés aláírása után, az elnyert összeg függvényében tud megrendelni.

** Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2020-ban részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM tudtuk elfogadni szakmai beszámolójukat, idén csak kommunikációs platformjainkon tudunk megjelenést biztosítani. Ezek az intézmények a 2021-es rendezvényen saját költségen vehetnek részt.

 

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2021. június 22.

 

Üdvözlettel:

 

 

Nagy Magdolna s.k.

 

Dr. Cseri Miklós s.k.

igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

 

 

Kapcsolódó cikkek
10 módszer a visszatérő múzeumlátogatók hűségének elnyerésére, amit a Múzeumok Őszi Fesztiváljára készülve is érdemes alkalmazni