belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tavaly is volt, várhatóan idén is lesz Múzeumok Őszi Fesztiválja!

2006 óta minden évben megrendezésre került a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek felhívása rendszerint tavasz vége felé jelenik meg. A járványhelyzet csökkenésével a teljeskörű nyitásra való készülődés közben arra szeretnénk ösztönözni minél több hazai muzeális intézményt, hogy gondolja át lehetőségeit, és kezdje el tervezni a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó ezévi programjait is. Ehhez szeretnénk inspirációt és néhány hasznos tippet adni előzetesen.

Tavaly is volt, várhatóan idén is lesz Múzeumok Őszi Fesztiválja!

A sok megpróbáltatást tartogató elmúlt időszak után az embereknek szüksége van rekreációra, feltöltődésre, amelyhez a művészetek és ezen belül például a zene jelentősen hozzá tud járulni. Az október 1-re eső Zene világnapja ötletgazdáját, Yehudi Menuhin hegedűművészt idézve:

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”

A járványhelyzettel együtt járó élethelyzetek, így a tartós bezártság vagy az egzisztenciális bizonytalanság feldolgozását megkönnyíthetik például az olyan múzeumi programok, amelyeken a zene is szerepet kap. Előkerülhetnek a múzeumi gyűjtemények zenével, hangszerekkel, zenészekkel, zeneszerzőkkel kapcsolatos darabjai és történetei, de a múzeumi helyszínek akár zenei eseményeknek, a legkülönfélébb zenei műfajokat felvonultató kamara-, szabadtéri vagy online koncerteknek, hangversenyeknek, zeneterápiás múzeumi foglalkozásoknak vagy múzeumi munkatársak közös örömzenélések is helyet adhatnak. Külön apropót adhat ezeknek a zenei programoknak az is, hogy 2021-ben Bartók Béla születésének 140. és Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük.

A járvány alatt az egészségügyi dolgozókra különösen nagy teher hárult, de mások, például a pedagógusok is erőn felül teljesítettek a digitális oktatás alatt. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2013 óta része a pedagógusoknak szóló programtematika – idén a múzeumok kifejezhetik köszönetüket a pedagógusok felé szórakoztató, kikapcsolódást elősegítő programokkal. De olyan rendezvényeket is érdemes  tervezni, amelyek más, a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban helytállókat, például az egészségügyi vagy a rendvédelmi dolgozókat szólítják meg, ezzel is kifejezve munkájuk elismerését.

Természetesen a korábbi évek számos más sikeres fesztiváltematikájához kapcsolódó programban is érdemes már most gondolkodni annak érdekében, hogy a múzeumok jól előkészített, tartalmas rendezvényekkel járulhassanak hozzá a belső harmóniát elhozó idei Múzeumok Őszi Fesztiválja megvalósításához!

Kérjük, figyeljék a www.mokk.skanzen.hu weboldalt és Facebook oldalunkat, ahol reményeink szerint rövidesen közzé tehetjük az ezévi Múzeumok Őszi Fesztiválja nyílt felhívását!