belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tavaly is volt, várhatóan idén is lesz Múzeumok Őszi Fesztiválja!

2006 óta minden évben megrendezésre került a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek felhívása rendszerint tavasz vége felé jelenik meg. A járványhelyzet csökkenésével a teljeskörű nyitásra való készülődés közben arra szeretnénk ösztönözni minél több hazai muzeális intézményt, hogy gondolja át lehetőségeit, és kezdje el tervezni a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó ezévi programjait is. Ehhez szeretnénk inspirációt és néhány hasznos tippet adni előzetesen.

Tavaly is volt, várhatóan idén is lesz Múzeumok Őszi Fesztiválja!

A sok megpróbáltatást tartogató elmúlt időszak után az embereknek szüksége van rekreációra, feltöltődésre, amelyhez a művészetek és ezen belül például a zene jelentősen hozzá tud járulni. Az október 1-re eső Zene világnapja ötletgazdáját, Yehudi Menuhin hegedűművészt idézve:

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”

A járványhelyzettel együtt járó élethelyzetek, így a tartós bezártság vagy az egzisztenciális bizonytalanság feldolgozását megkönnyíthetik például az olyan múzeumi programok, amelyeken a zene is szerepet kap. Előkerülhetnek a múzeumi gyűjtemények zenével, hangszerekkel, zenészekkel, zeneszerzőkkel kapcsolatos darabjai és történetei, de a múzeumi helyszínek akár zenei eseményeknek, a legkülönfélébb zenei műfajokat felvonultató kamara-, szabadtéri vagy online koncerteknek, hangversenyeknek, zeneterápiás múzeumi foglalkozásoknak vagy múzeumi munkatársak közös örömzenélések is helyet adhatnak. Külön apropót adhat ezeknek a zenei programoknak az is, hogy 2021-ben Bartók Béla születésének 140. és Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük.

A járvány alatt az egészségügyi dolgozókra különösen nagy teher hárult, de mások, például a pedagógusok is erőn felül teljesítettek a digitális oktatás alatt. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2013 óta része a pedagógusoknak szóló programtematika – idén a múzeumok kifejezhetik köszönetüket a pedagógusok felé szórakoztató, kikapcsolódást elősegítő programokkal. De olyan rendezvényeket is érdemes  tervezni, amelyek más, a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban helytállókat, például az egészségügyi vagy a rendvédelmi dolgozókat szólítják meg, ezzel is kifejezve munkájuk elismerését.

Természetesen a korábbi évek számos más sikeres fesztiváltematikájához kapcsolódó programban is érdemes már most gondolkodni annak érdekében, hogy a múzeumok jól előkészített, tartalmas rendezvényekkel járulhassanak hozzá a belső harmóniát elhozó idei Múzeumok Őszi Fesztiválja megvalósításához!

Kérjük, figyeljék a www.mokk.skanzen.hu weboldalt és Facebook oldalunkat, ahol reményeink szerint rövidesen közzé tehetjük az ezévi Múzeumok Őszi Fesztiválja nyílt felhívását!

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben