belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szeptember 1-ig még lehet nevezni a Családbarát Múzeum elismerő címre!

Idén is megmérettethetik magukat a muzeális intézmények, hogy a családbarát múzeumi szemléletet milyen szinten képviselik. Az önértékelésen alapuló Családbarát Múzeum elismerő címet 2020-ban alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Szeptember 1-ig még lehet nevezni a Családbarát Múzeum elismerő címre!

Miért is előnyös a múzeumok számára, ha elnyerik ezt a címet?

A Családbarát Múzeum elismerő cím illetve logó használatával az elismerést kiérdemlő múzeumok a látogatók felé hatásosan demonstrálhatják intézményi kommunikációjukban (honlapon, sajtóközleményben és reklámanyagok révén), hogy fontosnak tartják a szolgáltatói szemléletet és a mindennapi működésük során is aktívan tesznek a családos látogatók jóllétéért. Ennek a speciális szükségletekkel rendelkező célcsoportnak így azt üzenik, hogy képesek objektív mércék szerint is magas színvonalú szolgáltatásokkal szolgálni a számukra, ezáltal további családos látogatókat vonzhatnak be. A muzeális intézmény fenntartója felé is fontos üzenete van ennek a presztízst jelentő elismerésnek: alátámasztja, hogy a támogatott intézmény jó úton jár, társadalmilag beágyazott és valóban hasznos szereplője a kulturális életnek.

Az elismerést minden magyarországi, működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény és tagintézménye elnyerheti, amelyik teljesít a külső (a látogatók által érzékelt) és a belső (a múzeum munkatársait és belső folyamatait érintő) szempontok alapján felállított kritériumrendszerben meghatározott 32 kritérium közül legalább 25-öt, és a felhívásban előírt dokumentumokkal igazolja a feltételek teljesülését az adott évre vonatkozóan.

A kritériumrendszert a MOKK vezetésével kidolgozó szakértői csoport tagjai között a múzeumi szakembereken kívül óvodapedagógus, pedagógus, egyetemi oktató, kisgyermekes és nagycsaládos szülő is volt. A családbarát múzeum kritériumrendszerét családokkal foglalkozó civil szervezetek (a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja) is véleményezték.

A MOKK részletes felhívása az alábbi linken érhető el:
https://mokk.skanzen.hu/20210714felhivas-csaladbarat-muzeum-elismeres-2021

Nevezési határidő: 2021. szeptember 1.

 

Utánozni szabad

A tavaly bevezetett elismerő címet eddig már nyolc intézmény mondhatja magáénak, bemutatkozó anyagaik az alábbi linken érhetők el:
https://mokk.skanzen.hu/20200925csaladbarat-muzeum-cimet-nyertek-2020-ban

Ezek az intézmények működésükkel igazolták, hogy megfelelnek A családbarát múzeum című írásban szereplő alábbi definíciónak, mely a  Múzeumi iránytű sorozat 28. köteteként megjelent Fókuszban a közönség - Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kiadványban olvasható:

„A családbarát múzeum kiemelt figyelmet fordít a családokra, mint látogatókra és legfontosabb célja a különféle családtípusok minőségi időtöltésének elősegítése, a családtagok különböző generációi közötti párbeszéd és tudásmegosztás ösztönzése és segítése, alkalmainak gyarapítása, pozitív élmények szerzése, a családbarát értékrend és a család, mint mikroközösség erősítése. Folyamatosan vizsgálja a családok igényeit és lehetőségeihez mérten igyekszik kielégíteni ezeket. Fejleszti és bővíti a családokat megcélzó élményközpontú oktatási, nevelési és szociális tevékenységeit, családbarát szolgáltatásait és ebben szorosan együttműködik a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel."

 

Díjátadó ünnepélyes keretek között

Ebben az évben is ünnepélyes keretek között vehetik át a Családbarát Múzeum elismerő címeket az arra érdemes intézmények. Az előzetes hírek szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter adja át az elismeréseket 2021. szeptember 27-én Gödöllőn a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, melyet online is közvetíteni fog a MOKK.

Az esemény beharangozója:
https://mokk.skanzen.hu/2021081619-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyito

 

Sikeres nevezést kíván a MOKK! 

Találkozzunk minél többen a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a Családbarát Múzeum átadóünnepségén!

 

 

 

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben