belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park: Legyél te is az ókor mérnöke!

BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park: Legyél te is az ókor mérnöke!

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának különdíját kapta.

LAUDÁCIÓ 

A BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Zseniális találmányok – Innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből c. időszaki kiállításához készült múzeumpedagógiai foglalkozás több tudományterületet kapcsol össze (fizika, matematika, kémia, történelem és régészet), és a múzeumpedagógia módszereinek segítségével teszi érthetővé az ókori találmányok működését. 

A program célja az ókori találmányok játékos megismerése: hogy a diákok rájöjjenek arra, hogy a tantermi oktatás során megismert, leírva gyakran nehezen érthető és bonyolultnak hangzó kísérletek és találmányok valójában mennyire logikusak és egyszerűek voltak. A program során elvégzett kísérletek lehetővé teszik a találmányok megértését, a kontextusnak (a kiállítás, a rekonstrukciós kisfilmek, stb.) köszönhetően pedig könnyen értelmezhetővé válik a találmányok gyakorlati használata és jelentősége.

A tárlatvezetéssel egybekötött, interaktív elemekkel kiegészített múzeumpedagógiai foglalkozás a múzeumpedagógia hagyományos eszközeivel, szemléltetőeszközök és műtárgymásolatok használatával, valamint kísérleteken keresztül valósul meg.

Mivel a kísérletek olyan anyagok felhasználásával zajlanak, amelyek a háztartásokban is rendelkezésre állnak, ezért a diákok (szüleik segítségével, ezzel is bíztatva a családokat a közös munkára) otthon is elvégezhetik a feladatokat. Ebben segíti őket az is, hogy a múzeum blogot indított, amelyen részekre tagolva jelentek meg az egyes témák és személyek, az azokhoz kapcsolódó találmányok, valamint kísérletek és rekonstrukciós kisfilmek. Ez az elmúlt több mint egy évet meghatározó pandémia és az online oktatás miatt különösen is jelentős.

A program egyben a múzeum első technikatörténetet bemutató foglalkozása, így intézményen belül is a múzeumpedagógiai programkínálat tartalmi és módszertani bővítésének számít.

Írta: Varga Lujza, az  ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának szakértője