belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

Az intézmény pontos neve: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény (Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény)
Cím: 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19., a közérdekű muzeális gyűjtemény címe: 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.
Múzeumi szakmai besorolás: közérdekű muzeális gyűjtemény
Honlapcím: www.korosikultura.hu

Az intézmény rövid bemutatása (küldetés, legfőbb tevékenységek, múzeumi munkatársak létszáma, jellemzése 

Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény alapvető feladatának tartja a nemzeti kulturális örökség részét képező helyi kulturális értékek megőrzését, gyarapítását, tudományos feldolgozását és bemutatását, ezáltal megismertetve a látogatóközönséggel Nagykőrös történelmi múltját. Az intézmény, mint az ország egyetlen Arany János emlékmúzeuma, kiemelten kezeli az Arany Jánoshoz kötődő országos jelentőségű gyűjteményi anyagot, ápolva ezzel a több mint egy évszázados nagykőrösi Arany-kultuszt. Az intézmény szervesen illeszkedik a város kulturális életébe. Évente rendez 3-4 alkalommal időszaki kiállításokat, havonta legalább egy különböző jellegű múzeumi programokat. Ezek közül is külön figyelmet fordít arra, hogy megfelelő helyszínt biztosítson a családok számára a közös kikapcsolódásra.
A muzeális gyűjteményben jelenleg 2 fő muzeológus (történész, régész), 1 fő tárlatvezető, 1 fő közművelődési és 1 fő technikai munkatárs látja el a mindennapi feladatokat. Elmondható, hogy a csapat már kellőképpen összeszokott, mindenki egymást segítve látja el a feladatát.

Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

Mi motiválta az intézményt abban, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A családbarát szemlélet a mai világban elengedhetetlen fontosságú. A múzeumba járás népszerűsítése véleményünk szerint kiemelkedően fontos feladata az intézményeknek, hiszen a ma gyermekei válnak a jövő felnőtteivé, akik majd így a múzeum látogatásának szeretetét is végig magukban hordozzák. Fontos szempontja továbbá az is, hogy egy olyan környezetet teremtsen az adott intézménybe látogatók számára, ahol a minőségi időtöltés mindenki számára elérhető. Szeretnénk, ha a jövőben minél több család látogatná meg intézményünket azáltal, hogy olyan színteret hozunk létre Nagykőrösön belül, ahol a múzeum részéről átadható tudás szakszerű kereteken belül tovább örökíthető.

Szerintünk azt a szeretetet, amely a múzeum látogatásához elengedhetetlen fontosságú, és amely arra nevel, hogy a múzeumok által bemutatott anyagot értő és szerető szemmel tekintsék meg, nem elég felnőtt korban elsajátítani, azt fokozatosan lehet elérni. Ezen törekvésünk motiválta intézményünket arra is, hogy felvegyük a fonalat és elinduljunk a családbarát működés útján.

Milyen módon nyilvánul meg a múzeumban a családbarát szemlélet? 

Véleményünk szerint intézményünk számos olyan elemmel rendelkezik, melyből kitűnik, hogy azt családbarát szemlélettel működtetjük.
Az „…ide vágynám vissza.” című állandó kiállításunkban több interaktív elem (idővándor, digitális eke, digitális növénytermesztő, kocka képkirakó, verskiegészítő) található, melyek használatával a családtagoknak közös élménybe lesz részük, miközben betekintést nyernek a város múltjába és Arany János munkásságába. Ehhez a kiállításhoz kapcsolódik egy kiállításvezető füzet, melyben a Lépten-nyomon Arany kincsek Nagykőrösön című kvízjáték található, amit a szülők és gyermekek együtt tudnak kitölteni.
Az időszaki kiállításainkhoz kapcsolódóan foglalkoztató játékokat találunk ki (pl. öltöztethető papír baba, TOTÓ játék), melyet a családtagok együtt készíthetnek el vagy oldhatnak meg. Ezzel is elősegítjük azt, hogy a családtagok közösen töltsék el idejüket, ill. a kiállítás jobb hasznosulását érjük el.
Kialakításra került egy gyermekfoglalkoztató sarok is, ahol a foglalkoztató játékok (képkirakó, memória, színező, tárgykiegészítő) segítségével a múzeum tárgyait ismerhetik meg jobban a gyerekek. A tinédzserekkel érkező családok közös élményéül szolgál az Arany János dolgozószobája ihlette szabadulószobában eltöltött idő.

Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


A múzeum programjainak kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy a család minden tagja megtalálja a neki leginkább tetsző program elemet, legyen az akár kézműves foglalkozás, gyermek bábelőadás vagy családi ügyességi vetélkedő.
Áprilistól augusztus végéig a múzeum udvarán a Hagyományőrző Játékbirodalom várja az 1-10 éves korosztályt. A mintegy harminc, fából készült kalandos játék a mesék világába repíti a gyermekeket.
Infrastrukturális szempontból is kedvező feltételekkel várjuk az ideérkező családokat. Baba-mama helyiségeket hoztunk létre, a kismamáknak és gyermekeiknek pelenkázó, illetve szoptató sarok áll rendelkezésükre. Igény esetén bébiétel melegítésre van lehetőség. Mindegyik mosdóban WC ülőke szűkítő, illetve a kézmosáshoz fellépő található. A babakocsik és csomagok tárolása megoldott. A gyermekek biztonsága (zárt udvar, matrica az üvegajtókon, konnektorokban védődugó, teraszon védőkorlát) biztosított.
A belépőjegyek árából kedvezményt, ill. ingyenes látogatási napokat biztosítunk.

Milyen tervek vannak az intézmény további fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéséhez? 

Szeretnénk a közeljövőben további családokat segítő szervezetekkel, intézményekkel felvenni a kapcsolatot. Rajtuk keresztül olyan családokat is elérnénk, akik esetleg maguktól nem jönnének el hozzánk. Ezzel célunk, hogy minél szélesebb látogatói bázist alakítsunk ki. Ezekkel az intézményekkel, szervezetekkel az ő újszerű meglátásukkal további, családok számára vonzó programokat tudunk megvalósítani. Továbbá terveink között szerepel, hogy a helyi általános iskolákkal együttműködve közös családi napot szervezünk egy-egy osztály számára. Így a szülők, gyerekek és az őket tanító pedagógusok közösen tölthetik el idejüket. Tematikus tárlatvezetést, tudáspróbát, ügyességi vetélkedőt szervezünk számukra. Sok esetben látogatnak el hozzánk nagyszülők unokákkal, az ő számukra szeretnénk a termekben pihenő helyet biztosítani. Folyamatban van a Nagycsaládosok Országos Egyesületével kötendő szerződés, mely alapján a belépőjegyek árából a Nagycsaládos Kártyával rendelkezőknek kedvezményt biztosítunk.