belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi Múzeum díjazottak idén

Idén három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket november 8-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként megrendezett 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

A Közösségi Múzeum elismerés egyben a múzeumokban folyó közösségépítő munkára is rá kívánja irányítani a figyelmet.

Az elismerő okleveleket ünnepélyes keretek között Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója és Horváth István a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazgatója adták át.

Az idei év díjazottjai: a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, a budakeszi Punktum Galéria és Műhely Alapítvány valamint a csongrádi Tari István Múzeum. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Bemutatkozó anyagaikat hamarosan itt olvashatják.

Közösségi Múzeum díjazottak idén

Közösségi Múzeum díjazottak idén 

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése, és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban. 2019-ben 18 magyarországi muzeális intézmény teljesítette a szükséges feltételeket, 2020-ban pedig 14, így mostanra összesen 35 intézmény viselheti büszkén a Közösségi Múzeum kitüntető címet.

A múzeumok közösségi szerepvállalásához készült módszertanokról és a Közösségi Múzeum elismerés hátteréről és értékelési módjáról megjelent egy kiadvány is, a Múzeumi Iránytű sorozat 21. számaként Közösségi alapú működés a múzeumokban címmel. Ez a kötet tartalmazza a Közösségi Múzeum elismerést 2019-ben elnyert intézmények tapasztalatát is. A kiadvány a MOKK honlapjáról ingyenesen letölthető: 

https://mokk.skanzen.hu/20191122muzeumi-iranytu-21. 

A múzeumok közösségi alapon való működésének kialakítása több fokozatból álló, hosszabb folyamat, ennek megfelelően a díjazottak is a közösségi működés különböző szintjeit képviselik. Ezért minden évben az újonnan jelentkező múzeumok mellett arra is lehetőséget biztosítunk, hogy egy – a Közösségi Múzeum címet már elnyert – intézmény időközben magasabb szintre lépve újra megmérettesse magát.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben