belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 szakmai beszámoló

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020. szeptember 28-a és november 11-e között, közel 7 héten keresztül, immár 15. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában az érdeklődőket. A rendezvénysorozathoz ezúttal - 51 településen 82 múzeum 448 féle programmal csatlakozott. Budapesten 133, vidéken 316 féle program közül válogathattak a látogatók és a szakemberek.

 

A Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett pályázaton, 2020-ban is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte el a Múzeumok Őszi Fesztiválja megrendezésének jogát. A rendezvénysorozat koncepciójának és tematikáinak kidolgozását, valamint a lebonyolítását a múzeum országos igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) végezte. 

 

2020-ban a koronavírus-járvány új kihívás elé állította a szervező Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársait. Reflektálva az így kialakult helyzetre, a rendezvénysorozattal arra kívántunk rávilágítani, hogy ha időnként kényszerűségből el is távolodnak a múzeumok a látogatóiktól, azok kínálatukkal újra és újra – akár különleges módokon és eszközökkel is – ismét közel kerülhetnek hozzájuk. Ehhez a koncepcióhoz illeszkedve választottuk ki az év jelmondatát: Távol is közel…

 

A hét héten keresztül tartó fesztivál speciális programokkal, megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, hanem szerette volna a 21. századi modern ember számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát, ezúttal az online térben is. A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét teremtette meg a múzeum és a közönsége között, minden generáció számára. Az évről évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedőnek mondható.

 

A teljes szakmai beszámoló itt tölthető le.