belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2022 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

Az idei év mottója: A Ti kezetekben a jövő!

Az idei mottónak kettős üzenete van. Egyrészt a fiatalokat szeretnénk vele megszólítani az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva, ehhez a Tiéd a pálya! tematikát ajánljuk. Másrészt arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk felelőssége. A környezetvédelem és az esélyteremtés amellett, hogy az Ifjúság Európai Évének kiemelt témakörei, a Közösségek Hete tematikái között is évek óta hangsúlyosak, úgy, mint a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt!.

 A KÖZÖSSÉGEK HETE 2022 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2022 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

Tiéd a pálya!   

Az Ifjúság európai évéhez  kapcsolódva a „Tiéd a pálya!” című tematikával a fiatalokat szeretnénk megszólítani. Olyan rendezvények szervezését várjuk, amelyek lehetőséget adnak a fiataloknak ötleteik megvalósítására, erősítik öntudatukat, növelik önbizalmukat. Programszervezőként kezdeményezzetek közös gondolkodást a fiatalokkal, akik fordítsák konstruktív javaslataikat a közösség fejlesztésére, a generációk közötti párbeszéd elindítására. Olyan programokat is szervezhettek, amelyek segítik a fiatalok útkeresését, önmaguk megtalálását. Ilyenek lehetnek a továbbtanulással, a szakmák népszerűsítésével, a környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvények, de nevelhetnek társadalmi szerepvállalásra, vagy akár az egészséges életmódra, rávezethetnek a rendszeres sportra is. A korosztály megszólításának módjára ajánljuk az interaktív, élményszerű programok szervezését, játékos eszközök felhasználását. A siker egyik záloga lehet, ha magukat a fiatalokat is bevonjátok a programszervezésbe.

TIPP:

 • Készítsetek a fiatalokkal közösen szabadulószobát, ahol ők találják ki, hogyan folytatódjon a játék, vigyétek el a helyi iskolába és játszassátok el a kisebbekkel is.
 • Szervezzetek interaktív fórumokat, műhelymunkákat. Tartsatok a helyi ifjúság részére ismeretterjesztő előadásokat, vagy akár hívjátok meg őket előadóként. Hallgassátok meg őket, beszélgessetek velük, tudjátok meg, miként gondolkodnak, mik a terveik, milyen lehetőségeket várnak az élettől, milyen világban szeretnének élni.
 • Szervezzetek flash mob-ot a helyi fiatalokkal, ők válasszák ki a zenét, találjatok ki közösen koreográfiát hozzá, mutassátok be egy forgalmasabb közösségi helyszínen.
 • Hívjatok meg helyi mestereket, akik bemutatják a fiatalok számára a szakmájukat, engedjétek, hogy ők is kipróbálhassák, alkossatok közösen.
 • Hirdessetek a fiatalok körben környezetvédelmi megmozdulást. Gyűjtsetek össze és hasznosítsatok újra feleslegessé vált, mások által kidobott dolgokat (műanyag, ruhák, egyéb tárgyak). Ezekből kézművesfoglalkozás keretében próbáljatok létrehozni művészeti alkotásokat, hasznos eszközöket. Kiállítás keretében mutassátok be másoknak az együtt készített műveket.
 • Valósítsatok meg közös projekteket a fiatalokkal. Vonjátok be őket olyan feladatokba, amelyek hasznosak lehetnek a település szempontjából a jövőben. Érezzék, hogy az ő véleményük és jelenlétük is számít.
 • Rendezzetek nyílt napokat a település munkahelyein, ahová kisebb csoportokban elhívjátok őket. A dolgozók közül valaki vezesse őket végig, mutassa be az ott folyó tevékenységet, ha lehetséges akkor engedjétek őket is belekóstolni. (példa: gyár, autószerelő műhely, üzlet, polgármesteri hivatal, óvoda, iskola, étterem, stb…)
 • Szervezzetek olyan sportprogramokat, bemutatókat, amelyekbe ők is bekapcsolódhatnak, kipróbálhatják a különböző sportágakat (pl. küzdősportok, vívás, lovaglás, tájfutás, stb.).
 • Rendezzetek főzőműhelyt. Hívjatok meg életmódtanácsadót, dietetikust, szakácsot. Tartsatok ismertetést a fiataloknak a témákban. Főzzetek közösen egészséges ételeket. Kérdezzétek meg, hogyan táplálkoznak, és szerintük mit kellene változtatniuk ahhoz, hogy helyesen étkezzenek, éljenek. Beszéljétek meg, találjatok közösen jó megoldásokat. Indítsatok naplót, amiben mindenki vezeti, mikor mit eszik és iszik, mikor és mit sportol. Határozzatok meg egy időpontot, amikor összevetitek a naplókat és levonjátok közösen a következtetéseket. 

 

Zöld, zöldebb, legzöldebb!   

Ha fontos számotokra a természet és a környezetvédelem, tegyétek láthatóvá magatokat! Minden zöld programot, akciót, jó gyakorlatot örömmel népszerűsítünk.

TIPP:

 • Hozzatok létre településeteken zöld akciócsoportot, vagy csatlakozzatok egy már meglévő csoporthoz.
 • Szervezzetek ismeretterjesztő előadásokat a témában.
 • Indítsatok közösségi akciót, például közösségi faültetést, szervezhettek palánta csereberét, virágosítást, szemétszedést, játszótér felújítást, de létesíthettek rovarhotelt is. Csatlakozhattok már sikerrel működő országos programokhoz is.
 • Az előkészítésnél érdemes meríteni a helyi környezeti egyediségekből, a település környezeti vagy fenntartható stratégiájából is.

Egyéb inspiráció:

10 millió fa https://10milliofa.hu/;
Madárbarát kert program: https://www.mme.hu/madarbarat_kert_program;

 

Adj esélyt!

Adjunk esélyt, hogy megismerhessük egymást! Olyan közösségek bemutatkozását várjuk, akik gyakorta szembesülnek előítéletekkel és sztereotípiákkal, vagy épp akik a hátrányos megkülönböztetés ellen, vagy a felzárkóztatás érdekében tesznek valamit.  Adjunk esélyt, hogy megismerhessük őket, és adjunk esélyt magunknak is, hogy szembenézzünk előítéleteinkkel. Javasoljuk, hogy a csatlakozók, köztük a kulturális intézmények bátorítsák a náluk működő csoportokat, közösségeket a bemutatkozásra, és helyezzék előtérbe saját esélyegyenlőségi törekvéseiket is.

TIPP:

Érdemes lehet felvenni a kapcsolatot különböző, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezetekkel, velük közösen szervezni programokat. Például:

https://nemadomfel.hu/

https://www.mvgyosz.hu/amit-adunk-hu/szervezeteknek-kozossegeknek-hu/szemleletformalo-programok/

https://www.mozgasjavito.hu/szakma-szolgaltatosaink/szakma-szolgaltatosaink-erzekenyito-programok/

Egyéb inspiráció: 

A programtípus keretében 2019-ben nagy örömünkre Zalaegerszegen bemutatkozott például a Down mosolyambulancia, Szendrőn jótékonysági koncertet rendeztek, a „Rólunk nélkülünk semmit” program keretében Kiskunfélegyházán a mozgáskorlátozottak kerültek fókuszba. Közösségi cserebere, jótékonysági ruhagyűjtés, társasjátékozás vakon, Braille írás kódfejtő, és csapatépítő játékok zajlottak Egerben, közösségszervező és közösségi művelődés tanár szakos egyetemisták és a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete szervezésében.

 

Egy szívvel, egy lélekkel!   

A koronavírus-járvány ideje alatti összefogást követően, az ország ismét bebizonyította, hogy a jó ügyért együttes erővel –egy szívvel, egy lélekkel tud megmozdulni. A februárban kitört orosz-ukrán háborút elszenvedők számára országszerte indultak gyűjtések, szervezték meg a segélycsomagok szállítását, illetve sokan fogadták be a menekülteket otthonaikba. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a hősök közöttünk élnek! Az „egy szívvel, egy lélekkel!” című tematika idén is szeretné felhívni a figyelmet azokra a hétköznapi emberekre, akik áldozatos munkájukkal, szabadidejüket,  pénzüket nem sajnálva segítik az elesetteket, azokat, akiket nehéz körülmények közé sodort az élet. A Közösségek Hetét megelőző országos akciónkban egy közös szeretettérképet hozunk létre, amelyen azokat tüntetjük fel, akik valamilyen módon hozzájárultak a háború áldozatainak megsegítéséhez, vagy pedig helyi vagy országos szinten szervezték meg valamilyen formában rászorulók támogatását. A tematikához csatlakozó közösségektől ezért egyrészt május 23-ig várjuk, hogy küldjenek fotót és történetet arról, hogy miként szerveztek, nyújtottak vagy nyújtanak segítséget. Ezeket feltöltjünk az online szeretettérképre, amelyen a rendezvénysorozat kezdetéig kirajzolódik, hogy milyen önkéntes megmozdulások voltak országszerte az elmúlt időszakban. Másrészt szeretnénk, ha a Közösségek Hete alatt folyamán személyiséget kapnának ezek a megmozdulások és bemutatkoznának azok az emberek, akik a megmozdulások mögött állnak.

TIPP:

 • Ha van már tapasztalatotok az önkénteskedésben, osszátok meg a többikkel is, biztassatok másokat is, hogy idejükből, energiájukból áldozzanak egy jó cél érdekében! Ezt megtehetitek a saját településeiteken, személyesen egy előadás formájában, de önkéntes napot is szervezhettek, ahol a helyi szervezetek mutathatják be tevékenységüket, standokon, de akár interaktívan, játékos formában is bevezethetik a látogatókat az önkéntes munkájukba.
 • Szervezzetek helyi önkéntes csapatot, vagy ha tagjai vagytok ilyennek, mutassátok be a munkáját nekünk is!
 • Járjatok utána, kik azok a lakóhelyeiteken, akik szívesen vennék a segítséget. Vegyétek fel velük a kapcsolatot, és hívjatok másokat is! Osszátok meg a lehetőséget a Közösségek Hete Facebook oldalán!
 • Jelöljetek kiváló önkéntest, aki megérdemli az elismerést! Mutassátok be őt és munkáját egy helyben megszervezett közösségi alkalmon, ahol egy interjú, vagy egy előadás formájában beszél a tevékenységéről. Tegyétek közzé az esemény Facebook oldalán ki lett nálatok az év kiváló önkéntese, ezzel is népszerűsítve az önkéntességet.
 • Olyan kulturális és egyéb intézmények jó gyakorlatait is várjuk, akik az orosz-ukrán háború idején is aktív önkéntes tevékenységet végeztek. Milyen formában tudtak segíteni az elmúlt időszakban? Hogyan, milyen stratégia mentén tudták mozgósítani önkénteseiket? Jó gyakorlatokat várunk! A beszámolók közzétételével más fogadó szervezeteknek is szeretnénk segíteni.

 

Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk    

Olyan programok megvalósítását várjuk, amelyek ráirányítják a figyelmet hazánk és településeink gazdag és sokszínű szellemi és épített kulturális örökségére, helyi értékeink megóvásának szükségességére. A program célja emellett a település történetéhez, a helyi közösségekhez kapcsolódó hagyományok, tudások feltárása, felelevenítése, és az ez iránt való érdeklődés felkeltése.

TIPP:

 • Ha lakóhelyed a szíved csücske, jól ismered, és kipróbálnád magad helyi idegenvezetőként is, itt a lehetőség, szervezz helytörténeti sétát, kirándulást bemutatva a helyi nevezetességeket!
 • Gyűjtsetek minél több helytörténeti érdekességet, és mutassátok be ezeket kiállítás, vagy ismeretterjesztő program formájában. Vetélkedőt, vagy kvízjátékot is szervezhettek a többieknek, hogy felmérjétek településetekkel kapcsolatos tudásukat. Geoládák elhelyezésével játékos formában is felhívhatjátok a figyelmet egy általatok fontosnak, értékesnek tartott helyi értékre. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat!! Ha felvérteztétek magatokat tudással, akár helyi örökségklubot is szervezhettek!
 • Ismerjétek meg egymást! Készítsetek közösségi kalendáriumot, mutassátok be közösségetek, vagy a település mindennapjait, múltját és jövőbeli terveit például közösségi kiállítás formájában. Szervezhettek akár elszármazottak találkozóját is.
 • Régen minden jobb volt? Tapasztalat- és élménycsere szervezhető a lakóhelyetek kulturális örökségével kapcsolatban. Hogyan látják, használják azokat a különböző generációk, milyen élményeik, emlékeik fűződnek hozzá.

Egyéb inspiráció:

Kézai Simon program https://kezai.hu/about
Közösségi Régészet http://www.kozossegiregeszet.hu/
Zala megye régi képeken és fényképeken https://www.facebook.com/groups/372197417236619

 

Mozdulj rá!    

Az egészséges életmód, a sport, és egyéb mozgásfélék képviselőit szeretnénk ezzel a programmal megszólítani.

TIPP:

 • Május végére már biztosan búcsút mondhatunk a meleg téli ruházatnak. A sötét, borús napokat felváltja a szikrázó napsütés, virágba borulnak a fák, szabadba csalogatnak a madarak. Ezért a Közösségek Hetén irány a természet! A közeli erdőben, parkokban hosszabb-rövidebb túrákat, kirándulásokat tehetünk közösségünkkel.
 • Fedezzétek fel gyalog vagy kétkeréken a környék növény és állatvilágát, induljatok közösen, akár szakképzett túravezetővel, gomba vagy gyógynövény szakértővel, gyarapítsátok, majd rendszerezzétek ismereteiteket. Szervezhettek bármilyen egyéb tematikus túrát is. A tapasztalatokat osszátok meg fotók, videók, leírások, kiállítás vagy ismeretterjesztő előadások formájában.
 • A közösségi élet motorjai a sportklubok, egyesületek, amelyek számára a tematika jó alkalmat kínál a csapatépítésre, a közös kikapcsolódásra. Ezúttal nem a bajnokságé, a versenyé a főszerep, hanem húzzátok fel a túracipőtöket, járjatok végig egy kiválasztott túraútvonalat, és ha a szabályozások éppen engedik, estefelé süssetek közösen szalonnát. A tábortűz mellett osszátok meg egymással kalandos történeteiteket, énekeljetek, tervezzetek közös jövőbeni programokat.
 • A klubokat biztatjuk, hogy szervezzenek nyitó alkalmakat, vegyék fel a kapcsolatot sportolni vágyó régi és új közösségükkel. A toborzáshoz Közösségek Hete Facebook oldalunkis segítséget nyújt.
 • Tánc közben szárnyal a lélek, kiváló hangulatjavító, az egészségre, de állítólag még a szépségre is jótékonyan hat. Ha jártas vagy a táncban (néptánc, társastánc, stb.) szívesen megtanítanál néhány lépést, itt a lehetőség! A Közösségek Hete Facebook oldalon szívesen megosztjuk a videót.

Egyéb inspiráció:

Slow living https://slowliving.hu/https://slowbudapest.com/a-nemzetkozi-slow-mozgalomrol/

 

Alkotni öröm! – Ki mit tud?   

Az elmélyült alkotó munka, a teremtő folyamat szépsége, izgalma hihetetlen energiákat képes felszabadítani, emellett az önkifejezésnek is kiváló módja. Az alkotás többnyire nem öncélú, a másik ember örömét, feltöltődését is szolgálja, ha megosztjuk vele.

Mutassátok meg másoknak is tehetségeteket, kreativitásotokat! Ti miben vagytok jók?

TIPP:

 • Írjatok ki fotó, rajz, kézimunka vagy egyéb alkotópályázatot! Bátorítsátok településetek lakóit, hogy minél többen vegyenek részt a bemutatkozáson! Szervezhettek közösségi kiállítást az elkészült munkákból, díjazhatjátok is a legszebb alkotásokat.
 • Összeállíthattok egy tanítana-tanulna katalógust is, hiszen mindig lehet és mindig van kitől újat tanulni. Szervezhettek szakköröket, népművészeti és egyéb klubokat a generációk közötti tudásátadás elősegítésére.
 • Keressük a legfinomabb helyi ízeket, hagyományos recepteket, helyi jellegzetes ételeket.
 • Készítsetek települési receptárat, hogy mások is el tudják készíteni a finomságokat. A helyi települési értéktárak is bizonyára örömmel veszik ezt a fajta tudásmegosztást! Ha lehetőség engedi, közösségi kóstolót, vagy főzőversenyt is rendezhettek.