belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közzétettük ezévi felhívásainkat!

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2022. évi felhívása itt érhető el.

A Kiváló Múzeumpedagógus elismeréssel kapcsolatos idei felhívásunk itt olvasható.

A Családbarát Múzeum aktuális felhívásáért pedig ide kattintson.

Idén is átadjuk a múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseit

Hamarosan megjelenik a Múzeumpedagógiai Nívódíj, a Kiváló Múzeumpedagógus Díj, illetve a Családbarát Múzeum elismerés felhívása, ezért érdemes már most átgondolni az innovatív múzeumpedagógiai programok nevezését, tanulmányozni a családbarát múzeum működési kritériumrendszerét.

 

A Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2003 óta minden évben, a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat pedig kétévente hirdeti meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Mindkét díj a múzeumi szakma legrangosabb múzeumpedagógiai elismerése. 

A díjak odaítéléséről héttagú szakmai bizottság dönt várhatóan szeptember elején, a testületben részt vesznek a múzeumi terület szakmai szervezeteinek képviselői, delegál tagot a kulturális tárca, az országos múzeumi koordinátori hálózat és a MOKK is. Az elismeréseket a hagyományainknak megfelelően a szakma egyik legrangosabb konferenciáján, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adjuk át. Idén erre a tervek szerint szeptemberben 26-án kerül sor.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra új, ugyanakkor mások számára is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel nevezhetnek a muzeális intézmények. A múzeumok ismeretátadási célú saját fejlesztései sokfélék lehetnek – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás is.  2020 óta teret kapnak a digitális, azaz az online térben megvalósított múzeumpedagógiai kezdeményezések is. A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetre és a digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, ami felgyorsította a virtuális programfejlesztéseiket és a köznevelést hatékonyan kívánta segíteni a kényszerűségből elmaradt múzeumi látogatások és a digitális oktatás keretei  Ezért már harmadik éve már az innovatív és mások számára is adaptálható online múzeumpedagógiai programokkal is lehet nevezni az elismerésre. A 2021-es év nyertes programjainak leírása itt olvasható: https://mokk.skanzen.hu/20210926muzeumpedagogiai-nivodij-felhivasra-beerkezett-nevezesek-2021

A Kiváló Múzeumpedagógus Díjat azok a szakemberek nyerhetik el, akikmunkásságának köszönhetően olyan magas színvonalú oktatást segítő programok jöttek létre, amelyek jelentősen hozzájárultak a múzeumpedagógia szakmai módszertanának megújításához, a múzeumi foglalkozások oktatási szerepének elismeréséhez. A szakmai zsűri a múzeumokban megvalósított programokon túl az online térben létrehozottakat is figyelembe veszi.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében kidolgozott Családbarát Múzeum minősítés a példaértékű családbarát stratégiát megvalósító muzeális intézmények teljesítményét ismeri el. Az önértékelésen alapuló kérdőív szempontrendszerét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja is véleményezte. Az elismerést idén harmadik alkalommal adjuk át az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. A Múzeumi iránytű 28. köteteként a Fókuszban a közönség – Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kiadvány segítséget jelenthet a Családbarát Múzeum cím elnyeréséhez. A kiadvány itt tölthető le: https://mokk.skanzen.hu/20191223muzeumi-iranytu-28.html?id=20191223muzeumi-iranytu-28

A felhívásokat a MOKK honlapján előre láthatólag június közepén tesszük közzé. Ezért kérjük, figyelje folyamatosan weboldalunkat!

https://mokk.skanzen.hu

További információ, és a felhívás közzétételéről értesítés az alábbi elérhetőségen kérhető:

Rudolf Eszter

kommunikációs munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

06/70 456 9436

e-mail: rudolf.eszter@skanzen.hu 

 

 

Kapcsolódó cikkek
Családbarát Múzeum elismerés
2020-ban Béres Mária kapta a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat!
A Múzeumpedagógiai Nívódíj története