belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Muzeális intézményeknek szóló, programok szervezésére vonatkozó 2022. évi felhívásunk itt érhető el.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

A 17. Múzeumok Őszi Fesztiválját 2022. október 3. és november 13. között rendezzük meg Ezt mind fenntartjuk! mottóval.

 Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

 

 

AZ ÉV KIEMELT TEMATIKÁJA

1. 16 + Több, mint múzeum

A 16+-os tematika keretében évről évre a fiatalok, elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat a múzeumok. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiemelt tematikájának célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy a múzeum több, mint egyszerű kiállítótér. A múzeum egy olyan intézmény, amely közösségi térként hasonló érdeklődési körű fiatalokat is összehoz. Olyan, a fenntarthatóság témájágoz is kapcsolódó programok szervezését javasoljuk 2022-ben a tematika keretében, ahol a résztvevők megoszthatják egymással élményeiket, közös projekteket valósíthatnak meg, és részt vehetnek különleges – zenei, kulturális, játékos vagy sport – programokon is. Emellett válaszokat kaphatnak az őket érdeklő történelmi, művészeti és tudományos témákban. A múzeumokban rejlő ismeretek élményszerűen egészítik ki a tanórák anyagát, de építhetnek közösséget, ösztönözhetnek jótékonyságra, és elősegíthetik az esélyegyelőség megteremtését is. A mai digitális technikának köszönhetően a fiatalok elérését segíthetik elő az interaktív kiállítások mellett az ötletes feladatok és a fantáziadús, élményt nyújtó játékok is. Az alacsonyabb költségű kreatív feladatok megvalósításával azon intézmények számára is széles a lehetőségek tárháza, ahol nem állnak rendelkezésre a legmodernebb megoldások. Közös ötletelésekkel, a fiatalok bevonásával akár teljesen újszerű kezdeményezéseket is életre hívhatnak az ifjúság múzeumba vonzására, legyen az akár a szabadidő közösségi megélését ösztönző rendezvény vagy a múzeumi munka szépségébe betekintés nyújtó és az iskolai közösségi szolgálatra épülő program. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

 

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

2. Értékeink újratöltve

A múzeumban lakozó szellem többféle formát ölthet: lehet múzeumi munka, tevékenység, ugyanakkor benne van az ott őrzött kincsekben, a foglalkozásokban, a programokban is, de elő kell csalogatni, életre kell kelteni. A tematika keretében a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe. Az ősi tudás átörökítésére talán nem is lehetne kedvezőbb alkalom a mostaninál, hiszen akadnak még, akik őrzik ezeket az ismereteket, a mai kor emberei között pedig sokan tanulnának tőlük. A múzeumban őrzött gyűjtemények és hagyományok a fenntarthatóság eszközei, nagyon is hasznosíthatók a mai világban is. A tematika keretében szervezhető például gyógynövényismereti foglalkozás, régi eszközök használatának demonstrálása vagy olyan ételek elkészítésének bemutatását, amelyeket régen még otthon, a háznál készítettek, azonban manapság szinte csak az üzemekben gyártják. De ide kapcsolódhatnak azok a kézműves múzeumi programok is, amelyeken megtanulható, hogy miként lehet saját kezűleg dísztárgyakat, ékszereket, ruhákat és más használati eszközöket készíteni vagy javítani. Minden korosztályt meg lehet szólítani egy-egy zenés programmal, amelyeken népi táncokat, mondókákat vagy népi játékokat sajátíthatnak el. A tematika ráirányítja a figyelmet arra is, hogy a múltbéli tapasztalatok, ismeretek átörökítése a generációk közötti párbeszéd elindításának eszköze is lehet. Mindehhez kapcsolódóan a múzeumi kulisszatitkok bemutatásával még izgalmasabbá tehető egy-egy program.

3. Fittmúzeum

A fizikai és mentális fenntarthatóság már a Múzeumi harmónia mottóval megtartott tavalyi Múzeumok Őszi Fesztiválján is előtérbe került. Ennek kapcsán a testi és lelki egészségmegőrzés, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól lét” megteremtése a volt rendezvények vezérszála. Ez az irány idén a Fittmúzeum című tematika keretében jelenik meg. A szellemi frissesség fenntartásához is igazítva a témakört nem csak a kerékpáros és gyalogos barangolásokra tevődik a hangsúlyt, hanem olyan programokra is, amelyek az egészségmegőrzéssel kapcsolatosak. Lehet szervezni vitalizáló sétát, nordic walkingot vagy kerékpározást is a történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek vagy természeti különlegességek felfedezésére, de lehetőség nyílik múzeumi környezetben jógára, reggeli tornára és egyéb jól létet támogató programokra is. Szervezhető a múzeum környékén futóverseny, de felfedező túra is indítható a környék természeti értékeinek felfedezése céljából. 

4. Felemelő múzeum

társadalmi fenntarthatóság kérdése az elmúlt időszakban egyre jobban előtérbe került. A tematika keretében arra hívjuk a múzeumokat, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyekkel hozzájárulnak a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők integrálásához, az önkéntes tevékenység kialakításának elősegítéséhez. Emellett arra is bíztatjuk az intézményeket, hogy „utazó múzeumként” az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak. Ilyenek lehetnek például a nyugdíjas klubok, a szeretetotthonok, a különböző fogyatékkal élők számára létrehozott intézmények, a gyermekotthonok, az ukrán menekültek számára kialakított befogadóállomások, vagy a hátrányos helyzetű települések is.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

5. Múzeumi szünetelő

A Múzeumi szünetelő keretében az őszi szünet ideje alatt a gyermekek és a családok számára ajánlanak érdekes programokat a múzeumok. Szerepet kap a közös játék, a közös felfedezés, és a felnőttek is szabadjára engedhetik gyermeki énjüket. Idén a környezeti fenntarthatóság témája mentén olyan programok szervezését javasoljuk az intézményeknek, amelyek bemutatják, hogy mit jelen a „zöld” múzeum, mit tesznek a természetvédelem érdekében, milyen ezzel kapcsolatos kiállításaik, kezdeményezéseik vannak. A múzeumok fontos szerepet töltenek be a tudásátadásban, az iskolákat kiegészítve az oktatás helyszínei is lehetnek. Ezért ők is részt vállalhatnak a környezettudatosságra, az öntevékenységre való nevelésben. Ezzel kapcsolatban kreatív foglalkozásokat, természetjáró programokat, előadásokat tarthatnak, amelyeken keresztül rávezetik a szünidejüket töltő gyermekeket a környezettudatosság fontosságára. Kézműves foglalkozásokon mutathatják be, hogy miként lehet újra hasznosítani a már kinőtt vagy megunt ruhákat, egyszer használatos eszközöket és egyéb, feleslegessé vált dolgokat, hulladékokat. Az így elkészített használati eszközökből, művészeti alkotásokból kiállításokat is szervezhetnek.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

6. Múzeumi őszbúcsúztató 

A Múzeumi őszbúcsúztató az őszhöz kapcsolódó tematika, és olyan kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai, szokásai. Ennél a témakörnél is megjelenhet a fenntarthatóság, hiszen akár a kézműves foglalkozások, a hagyományőrzéssel kapcsolatos programok, az őszi rituálék mind-mind kapcsolhatók valamilyen módon hozzá. A tematikához kapcsolódó múzeumokat arra hívjuk, hogy vegyenek részt központi kampányunkban, és gyűjtsék össze, öntsék formába azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek akár egy kézműves foglalkozás keretében közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára – legyen az egy élő fa kint a szabadban, vagy egy újrahasznosított anyagokból megalkotott kreáció a múzeum épületében. Az elkészült fákat kérjük lefotózni és a fotókat rövid magyarázattal beküldeni a MOKK részére az oszifesztival@skanzen.hu címre. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

 

7. Tanárok és óvodapedagógusok napja 

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A pedagógusok részére tartalmas kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, különleges élményeket nyújtó informális programok, vagy a pedagógusi munkát segítő múzeumi rendezvének megvalósítását javasoljuk a tematikához kapcsolódó múzeumoknak. Mindez alkalmat teremt a kapcsolatépítésre és a közös gondolkodás, tervezés elindítására is, hiszen a pedagógusok és a múzeumi szakemberek egy asztalhoz ülve ötletelhetnek akár a fenntarthatóság kapcsán az oktatást élményszerűbbé tévő múzeumi programokról és a jövőbeli együttműködési lehetőségekről. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának továbbra is kiemelt célja, hogy a múzeumi élmények hatására a jövőben egyre több iskolai- és óvodapedagógus használja aktívan a múzeumot, mint alternatív nevelési, oktatási helyszínt.

 

SZAKMAI PROGRAMOK

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

8. Szakmai múzeumi programok 

A tematikához kapcsolódó intézményeknek olyan szakmai rendezvények (pl. kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók, workshopok stb.) szervezését javasoljuk, amelyek kapcsolódnak a fesztivál központi üzenetéhez és a fenntarthatóság múzeumi aspektusaihoz.

 

 

A múzeumok teljes programkínálata (szeptembertől) a www.oszifesztival honlapon  itt kereshető:

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben