belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben

Bringás és gyalogos túrák keretében ismerkedhetnek a látogatók a Skanzen szakrális tereivel 2022. szeptember 9-11. között.

Arra invitáljuk az érdeklődőket, hogy járják végig és ismerjék meg a Skanzen több évszázados templomait, például a Szentendrére áttelepített mándi református templomot, mely az 1580-as években épült; a szintén eredeti, áttelepített mándoki görög katolikus templomot az 1670-es évekből; és az unitárius templomot, mely az egyetlen magyar alapítású vallást képviseli, és a 16. század közepén Erdélyben alakult ki.

Határtalan templomtúra a Skanzenben A látogatók a Skanzen muzeológusainak vezetésével biciklin, vagy gyalogos séta során ismerkedhetnek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felszentelt templomaival.

 

Időpontok:

Szeptember 9-10-11. - 11:00 - Bringatúra

Szeptember 9-10-11. - 11:30 - Gyalogos séta

Maximális létszám: 25 fő/túra

Mindkét típusú program regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.

A bringatúra keretében dr. Vass Erika néprajzkutató vezetésével népmesék segítségével járjuk körbe az égi és földi világot összekötő szent tereket. A túra alatt nemcsak a római katolikus, a görög katolikus, a református és az unitárius templomok főbb jellegzetességeivel ismerkedünk meg, hanem a szent helyek kialakulásával és összetett szerepével is. A túra igazi kuriózuma, hogy a látogatók a népmeséken és más népköltészeti alkotásokon keresztül egy belső utazáson is részt vesznek, amely által vallástól függetlenül lelkiekben is gazdagabban távoznak. Ajánljuk a programot mindazoknak, akik a kultúra szárnyán szeretnék kicsit a saját lelki békéjüket is felfedezni a rohanó világban.​

A gyalogos séta során hagyományos tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a Skanzen felszentelt templomaival és idetelepítésük történetével. A vallás a parasztember életének születéstől halálig keretet adott, a templom a közösségi élet meghatározó színtere volt a maga szabályaival és rítusaival. A túra során bemutatjuk az Erdély tájegység központi szakrális épületét, az unitárius templomot, ahol nemcsak az unitárius vallás és a gálfalvi templom történetének fontosabb eseményeit, hanem a technikának köszönhetően a szakrális épületek lerombolását is megismerhetik. Ajánljuk mindenkinek, aki szívesen barangol a magyar történelemben és kikapcsolódásra vágyik egy tematikus séta keretében.

Információk: Mindkét túra múzeumi belépőjeggyel díjmentesen látogatható. A bringatúrára érdemes saját kerékpárral jönni, de helyszíni kerékpár bérlésre is van lehetőség korlátozott számban, melynek napidíja 800 Ft. A rendezvény ideje alatt a Skanzen összes temploma önállóan is látogatható.

A Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje rendezvénysorozat a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében jött létre. 

Szentendrei Nyitott Templonok Hétvégéje további programok 

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje további programok FB