belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hagyományaink vendégségben

2022. szeptember 10-én, szombaton az ország minden szegletéből érkeznek a szentendrei Skanzenbe a tájházak képviselői és a Muharay Elemér Népi Együttes tánccsoportjai, hogy bemutassák értékőrző munkájukat, az esemény idei tematikája a lakodalom.

Az egész napos programon a látogatók megismerkedhetnek magyar és nemzetiségi tájházainkkal és a hozzájuk kapcsolódó közösségekkel, a Magyarországi Tájházak Szövetségének képviselőivel, valamint a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség együtteseivel. A résztvevők egy közös nagy lakodalomra hívják a Skanzenbe érkezőket.

Hagyományaink vendégségben

Igazán gazdag a programkínálat: a nap során lesz legénybúcsú, lánybúcsú, lakodalmi előkészületek (csigacsinálás, réteshúzás és sütés, cukorperec és diótorta (grillázs) készítés, rozmaring koszorú készítése, hajfonás, szövésbemutató, kelengyekészítés), menyasszonyöltöztetés, kikérés, köszöntők, lakodalmi menet a menyasszonyos háztól a vőlegényes házig, a menyasszony kikérése, "templomi szertartás”, majd tánc a templom előtt, végül a menyasszony újtának elkötése, lakodalmi sütemények kóstolása, vacsora, menyasszonyfektető, menyasszonytánc és gyertyástánc, menyecsketánc, a lakodalom hajnalának bemutatása. Garantált élményeket szerezhetünk: interkatív programok keretében lehet többek között lakodalmi dalokat és vőfélyverseket tanulni, hímzést kipróbálni, viseleteket felpróbálni, lakodalmi étkeket kóstolni.

A jubiláló tájházak számára oklevek átadása, majd közös almafaültetés teszi teljessé a programot.

Helyszínek: Észak-magyarországi falu tájegység (I.), Felföldi mezőváros tájegység (II.),

 

Részletes program itt érhető el.