belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

BTM Vármúzeum: Középpontban a középkor - Kaland, játék, régészet

A kezdeményezés újszerűsége a múzeumpedagógiai projekt és a Középpontban a középkor – Kaland, játék, régészet című kiállítás rendhagyó, egymásra épülő kapcsolata. A kiállítás fő irányelve a múzeumpedagógia és anélkül nem értelmezhető.

A látogató a megtekintéshez három kalandfüzetből választhat, amelyek segítségével középkori karakterek életútját követve halad állomásról állomásra a palota tereiben. Az időszaki kiállítást tudatosan az állandó kiállításban „rejtettük el”, ezáltal az új és a régi műtárgyak is kommunikálnak egymással, szorosan összekapcsolódnak. Emiatt az állandó kiállítás is új narratívát kapott és a régi tárgyak új szerephez jutottak. A kiállított tárgyakat és sorrendjüket tehát a játék és az állandó kiállításban lévő tárgyak jelentései határozták meg.

A játék arra is ösztönzi a látogatót, hogy visszatérjen, hiszen a három különböző kalandfüzet a kiállításnak három értelmezési lehetőségét nyújtja. A kezdeményezés azért úttörő, mert a múzeumpedagógiai projekt és a kiállítási koncepció tökéletes egységet alkot, nincs létjogosultságuk egymás nélkül. Mind a tárgyak, az elhelyezésük, a kiállítás útvonala, a történetek és a játék több szakterület közös munkájának eredménye.