belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Országgyűlési Múzeum: Letölthető vitajátékok

Az Országgyűlési Múzeum iskolai felhasználásra készített online vitajátékainak segítségével a diákok interaktív módon ismerkedhetnek meg egy adott korszak társadalmi, politikai vagy gazdaságikörülményeit bemutató dilemmáival, miközben kommunikációs készségeiket és érveléstechnikai ismereteiket is bővítik.

Eddig hat témakör került kidolgozásra: az örökváltság, az általános választójog, a hadseregállítás, a mesterséges intelligencia, az online bántalmazás és a kötelező komposztálás. A témakörökön belül korosztályok szerint csoportosítva találhatók meg a kidolgozott témaismertetők, érveket felvonultató lapok, szereplapok, sablonok és óratervjavaslatok.

A pedagógusok az életkor és a rendelkezésre álló időkeret alapján három játéktípus közül választhatnak. A 8-12 évesek tanmeséken keresztül kóstolhatnak bele a disputa vilásába. A 13-18 évesek esetében két lehetőség kínálkozik: a tanár dönthet az egy tanóra keretében történő, kötetlenebb vitaforma mellett, vagy kipróbálhatják a több időt igénybe vevő vitajátékot, melynek során a diákok törvényjavaslatot is készíthetnek, megismerve a törvényalkotás állomásait.

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült!

LAUDÁCIÓ

Az Országgyűlési Múzeum iskolai felhasználásra,letölthető vitajátékot készített. A program célja,hogy a bonyolultnak tűnő,nehezen értelmezhető vagy éppen megosztó témákat közelebb hozza a fiatalokhoz. A módszertanban használt segédanyagok a nehéznek tűnő témafelvetést könnyen értelmezhetővé teszik. Segíti őket abban,hogy a dolgokat többféle nézőpontból is képesek legyenek vizsgálni. Toleranciára nevel az eltérő véleményekkel kapcsolatban. Bővítheti a kommunikációs és érvelés technikai ismereteket. A könnyebb és nehezebb,több időt igényelő játék során bevonódnak,motiváltak lesznek és megismerhetik a törvényalkotás állomásait,akár a törvényjavaslatig is eljuthatnak .

A jól átgondolt komplex múzeumpedagógiai kezdeményezés tanári óraterv javaslatokkal,különböző időkeret és különböző korosztály számára kidolgozott segéd anyagokkal beilleszthető a történelem az etika vagy az osztályfőnöki órák anyagába.

A módszer a virtuális és a valóságos térben is működő, jól átgondolt, tananyaghoz is kapcsolható online múzeumpedagógiai csomagot hozott létre, amely más típusú intézmények számára is adaptálható.

Laudáció: Fehér Györgyi, megyei múzeumi koordinátor 

 

Országgyűlési Múzeum: Letölthető vitajátékok