belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai program

PIM Kassák Múzeum: Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál

2021-ben indítottuk útjára a vidéki, hátrányos helyzetű diákcsoportoknak szóló „Vándor Dada Szerkesztőség” elnevezésű programsorozatunkat. A foglalkozássorozat célcsoportként azokat a vidéki, hátrányos helyzetű csoportokat keresi fel, akik körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak a Budapestre való felutazást.

A foglalkozások megvalósításába a lokális művészeti szcéna szereplői is bevonásra kerülnek, ezzel szorgalmazva és erősítve nemcsupán a lokális művészeti csoportok és a helyi közösségek közti együttműködést, hanem egy olyan vidéki-budapesti szakmai hálózat létrejöttét, amely a későbbiekben alapja lehet a városhatárokat átívelő szakmai munkának.

A négy alkalmas foglalkozás-sorozat gerincét a Kassák Múzeumban már kipróbált, a diákok és tanárok visszajelzései alapján népszerű Dada-szerkesztőség foglalkozás adta, kibővített, a helyi célcsoport speciális igényeire adaptált változatában. A szöveg-és képalkotási kompetenciákat fejlesztő, a Kassák életműből inspirálódó, annak főbb elemeit bemutató foglalkozás a futurizmus, a dadaizmus és a konstruktivizmus formanyelvét, illetve a mozgalmak szellemiségét ismerteti meg a diákokkal, dialógikus és alkotó tevékenységeken keresztül. A foglalkozássorozat végén egy közös, rizográf-technikával sokszorosított kiadvány készült el, amelynek tartalma a foglalkozások során létrehozott alkotásokból állt össze.

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült!

LAUDÁCIÓ

A Kassák Múzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál  - Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai programja egy már kiforrt múzeumpedagógiai foglalkozás kibővített, helyi igényekre szabott változata.

A programba bevont vidéki hátrányos helyzetű gyermekek a partner település művészeti szcénájának közreműködésével alkotó tevékenység révén aktív bepillantást nyernek a Kassák életműbe. S ezen alkotó tevékenység során létre hozott egyedi művek kiadványként válnak egy nagy egésszé.

Ezt a programot a segíteni akarás hozta létre és nagyszerű példája a múzeumok cselekvő erejének, mely képes egy 4 alkalomból álló jól felépített, izgalmas feladatokkal operáló, más szereplőkkel a kapcsolódási pontokat ügyesen megtaláló projekt létrehozására.

Nagy erőssége még e programnak, hogy működtetésével kialakul egy hálózat a budapesti és a vidéki múzeumok között, melyek szakmai párbeszédében az egyes települések helyi specifikus igényeire történő adaptáció előtérbe kerül, s ezáltal a programot minden bevont település, múzeum és szakmai szervezet magáénak érezheti, miközben egy nagyon valós problémára kínálnak lehetséges megoldást: a vidéki Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyermekek kultúrához jutására.

E kezdeményezés minden ízében követendő példát állít a múzeumok elé.

Indoklás:

A Kassák Múzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál -  Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai programja egy már kiforrt múzeumpedagógiai foglalkozás kibővített, helyi igényekre szabott változata, ami egy nagyon valós problémára kínál lehetséges megoldást: a vidéki Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyermekek kultúrához jutására. S teszi mindezt úgy, hogy a partner település művészeti szcénájának közreműködésével alkotó tevékenység révén aktív bepillantást enged a gyermekek számára a Kassák életműbe, s ezzel párhuzamosan hálózatot épít a budapesti és a vidéki múzeumok között. E kezdeményezés minden ízében követendő példát állít a múzeumok elé.

Laudáció: Aranyi Fruzsina, Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor