belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Családbarát Múzeum 2022: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen

Az intézmény pontos neve: Szennai Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Cím: 7477 Szenna, Rákóczi Ferenc u. 2.

Múzeumi szakmai besorolás: területi múzeum

Honlapcím: https://szennai.skanzen.hu/; https://www.facebook.com/Szennai.Skanzen/

 

Az intézmény rövid bemutatása 

A Szennai Skanzen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként működő területi múzeum. Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található, és az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre, egy élő faluban alapított falumúzeum. A múzeum Somogy megye egyik legszebb műemléke – az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom – köré szerveződött, mely máig aktív szerepet tölt be a község életében.

A Szennai Skanzen alapfeladata, hogy kiállításain, kiadványain, digitális tartalmain, ismeretátadási és szabadidős  programjain, oktatási tevékenységén keresztül, a tárgyi emlékek, az életmód és a szokások bemutatásával, elméleti ismeretek és a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével segítse a népi hagyományok jobb megértését és mai használhatóságát, ezzel hozzájárulva a magyar kultúra hazai és nemzetközi szintű népszerűsítéséhez, a múzeumi tudáson alapuló fenntartható életmód közvetítéséhez. A múzeum gyűjtéseivel, kutatásaival részt vállal Somogy megye sokszínű (többnemzetiségű és vallású) kulturális örökségének megőrzésében, a települések társadalmi és kulturális fejlődésében. Célja, hogy az utókor számára megőrizze a Somogyban és a Zselicben napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeit, és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét, és gyűjteményéhez széleskörű, részvételen is alapuló hozzáférést biztosítson.

Családbarát Múzeum 2022: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen

 

Mi motiválta intézményt abban, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

Egy jövőbeli településfejlesztés eredményeként, a bővülő szolgáltatások és infrastrukturális lehetőségek mellett, a múzeumi szolgáltatásokat igénybe vevők száma akár megnégyszereződhet. A családdal érkező látogatók, illetve a turisták körében a visszatérők aránya jelenleg elhanyagolható. A múzeum újrapozícionálásának fontos lépése lesz a célcsoportok pontos meghatározása és célzott kommunikációs stratégia, és programajánlat kialakítása, visszatérési arányuk javítása érdekében. Az intézményhez eddig hozzátapadt kifejezések sora, mint nyitott múzeum, látogatóbarát, gyerekbarát, szeretnénk, ha tovább bővülne, többek közt a családbarát minősítéssel. Hiszen a Szennai Skanzen havonta kínál kifejezetten kisgyerekes családoknak programokat. A Szennai Skanzen látogatóközönsége mellé (jelentőségüket tekintve) felnőnek, olyan régi/új célcsoportok, mint a szakmai közönség, a települések közösségei és a felsőoktatásban résztvevő hallgatók, azaz a jövő szülőgenerációja. Komoly feladatot jelent erre a széles spektrumra a megfelelő üzenet, eljuttatása, olyan fejlesztések megvalósítása, ami a látogatói igényeiknek is kiemelkedően magas színvonalon megfelel, miközben maradandó élményt, aktív szórakozási lehetőséget, praktikus tudást biztosít.


Milyen módon nyilvánul meg múzeumban a családbarát szemlélet? 

A Szennai Skanzen, mint helyi intézmény, kiemelt szerepet kell vállal a gyűjtőkörébe tartozó települések, és a prioritást élvező tematikák kutatásában, az eredmények XXI. századi adaptálásában, interpretálásban, ezeket az új ismereteket igyekszik szórakoztatóan, élményszerűen átadni, és megfelelően érzékenyíteni az látogatót az adott téma iránt.

A Szennai Skanzen első állandó kiállítása a Mesetér-Látványtár, egy manapság esténként előforduló családi elfoglaltsághoz a meséléshez, népmeséhez kötődik, mely régebben a elsősorban a munkaalkalmak pihenőihez kötődött. A digitális eszközökkel és tartalmakkal ellátott kiállítóteret mesék illusztrációi színesítik, melyek segítségével az ide betoppanó kisebb és nagyobb látogató maga is a mese szereplőjévé válhat, miközben lehetősége van meghallgatni, elolvasni a GIF-ekkel tarkított somogyi népmesét. A szövegéhez kapcsoltan a mesetárgyak jelennek meg, melyek sok esetben varázserővel vannak felruházva, és egy-egy munkaalkalomhoz kapcsolódnak, így a tematikus egységek, vitrinek műtárgyai alapján a látogató önálló feldolgozás mellett is a mesékben is megjelenő eszközöket, használati tárgyakat.

A múzeum jellemzően 80-85%-ban kifejezetten családi programokat kínál, vagy kisgyermekes családokra fókuszálva szervezi eseményeit. A múzeum az elmúlt 5 évben, olyan fejlesztéseket valósított meg és olyan infrastruktúra bővítést hajtott végre a területen, mely elsősorban a családosok, kisgyermekesek kényelmét szolgálja. Pályázat keretében a Somogyszobi portára kipróbálható demonstrációs bútorok kerültek és többek közt új fedett pihenőhely, kemenceszín, és pelenkázóval ellátott, akadálymentes mosdóhelyiség épült a területen. A Szennai Skanzen számára fontos, hogy a múzeum továbbra is részese, szíve maradjon az élő település vérkeringésének, így szennai lakosok ingyenesen látogathatják intézményünket nyitvatartási időben, melyet elsősorban a gyesen/gyeden lévő kismamák használnak ki, és napsütésben babakocsival vagy kismotorral érkezve töltik meg vidámsággal a kerteket.

Családbarát Múzeum 2022: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen

Milyen tervek vannak az intézmény további fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéséhez?

A múzeum a következő három évben tervezi a családbarát múzeum fejlesztését, a megkezdett árnyas pihenők bővítését, valamint Csökölyi portán található játékudvar bővítését gyerekgazdasággal, központi elemként a csökölyi epertermesztés játékos bemutatásával.

A Szennai Skanzen kiállításainak, tárlatának megújítását, valamint kiegészítő gyűjtések és kutatások látógató csalogatóbb bemutatását tervezzük a lakóházakhoz kapcsolódó családtörténetek, enteriőrszituációk megelevenítésével. Az élő múzeumi helyszínként az entreriőrszituációkban és szokásvilág bemutatását célzó programoknál, a hitelesség érdekében nagy hangsúlyt kell fektetnünk az érintett csoport életmódjára, a tájjal való sajátos kapcsolatára, és arra a számos kulturális elemre, a jellegzetességek visszatükröződéseire a zenében, a vallásban, a viseletben, az építészetben, vagy éppen a táplálkozáskultúrában. A generációk közötti változásokat a személyzettel, a hagyományőrökkel is be lehet mutatni, akár élő történelem részeként. A Szennai Skanzenben fejlesztései közt szerepel az élő történelmi játék megjelenítése, mely segít abban, hogy a látogatók, elsősorban a fiatalabb nemzedékek is az izgalmas jelenetek segítségével, el tudják képzelni, meg tudják tekinteni használat közben az egykori viseleteket, tárgyakat, műhelyeket, eszközöket, miközben a bemutatás élményszerűségét megelevenedett karakterek színesítik a múlt eseményeinek, életmódjának „kézzelfoghatóságát”, átélhetőségét.