belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

FELHÍVÁS a Közösségek Hete 2023 rendezvénysorozaton való részvételre

FELHÍVÁS a Közösségek Hete 2023 rendezvénysorozaton való részvételre

☝️ Mutasd meg a közösségedet, hogy minél többen tudjanak rólatok!
⏰ Május 8-14. között Közösségek Hete országszerte!
Kerüljetek ti is reflektorfénybe! ????
✅ Csatlakozzatok programszervezőként:
⏳ Jelentkezési határidő 2023. április 28.
???? Tematikák, részletes információ és regisztráció:
https://kozossegekhete.hu/
A rendezvénysorozat főszervezője:
???? Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
???? Támogató: Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium
 
Beharangozó videónk itt tekinthető meg!
 
 

 

A HIVATALOS FELHÍVÁS ALÁBB OLVASHATÓ

Petőfi 200

A közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet a hetedik alkalommal, 2023. május 8-14. között megrendezésre kerülő Közösségek Hete országos rendezvénysorozat.

Kik csatlakozhatnak programszervezőként?

Idén is várjuk a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és közösségeik, valamint a civil szervezetek, a TOP 5.3.1. és a TOP 6.9.2. pályázatok, a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásának nyertesei, illetve egyéb kulturális közösségek jelentkezését a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programok szervezésére, valamint az országos kampányhoz való csatlakozásra.

Arra bíztatjuk a Közösségek Hetéhez csatlakozni kívánókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hozzájuk kötődő közösségekkel (például baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, jótékonysági szervezetek, sportklubok vagy egyéb közösségek), azért hogy a rendezvény keretében minél többen megismertethessék tevékenységüket, valamint bemutathassák értékeiket és tevékenységüket a településük lakosságának és a rendezvény nagyközönségének.

 FELHÍVÁS a Közösségek Hete 2023 rendezvénysorozaton való részvételre

Az idei év mottója: “Egy a szív, az akarat

2023-ban a Közösségek Hete a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik. Első pillantásra két teljesen eltérő témát kapcsolunk össze, azonban szoros összefüggés van a Petőfi-emlékév alapkoncepciója és a Közösségek Hete szellemisége között. A közösségek összetartó ereje ugyanis abban a nemzeti, nemzetiségi, helyi, illetve közösségi identitásbanrejlik, amely Petőfire és korszakára olyannyira jellemző. Fontosnak tartjuk azonban, hogy ez ne jelentsen sem kirekesztést, sem pedig az egyes közösségek elszigetelődését. Ezért szem előtt tartjuk az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azon megállapítását is, miszerint: “Egyre változatosabb társadalmunkban elengedhetetlen a sokszínű, változatos és dinamikus kulturális identitással rendelkező emberek és csoportok közötti harmonikus kölcsönhatás biztosítása, ahogy együttélésre való hajlandóságuké is.” Másrészt a “lobogó zseni” jelleme, mind pedig a “dinamikusan változó történelmi korszak” a Közösségek Hete ötletes és kreatív, valamint korszerű, a változásokra reagáló és folyamatosan megújuló törekvéseivel cseng össze, mindezek pedig a haladás szóban összegződnek.

A Közösségek Hete célja 2023-ban az, hogy egyedi, helyi, kulturális közösségi programokkal felhívja a figyelmet a közösségekben rejlő értékekre, azonban mindezt a Petőfi 200 emlékév programívéhez kapcsolódva valósítsa meg.

 

Milyen programokkal lehet jelentkezni?

A programszervezőktől olyan programokat várunk, melyek az alábbi tematikákhoz kapcsolódnak:

“Annyi kincse van hát e hazának”[1] (Keressük értékeinket)

S egy nemzet fogja megtapsolni lantom[2] (Alkotni öröm)

“…egy közös jó van, miből Egyenlőn jár mindenkinek[3] (Adj esélyt!)

Segíthetek-e bajodon?[4] (Egy szívvel, egy lélekkel)

Zöld föld felett, kék ég alatt[5] (Zöld, zöldebb, legzöldebb)

“Hogy is tudnék futni mostan?[6] (Mozdulj rá!)

Üdvezellek, ifjú pályatárs![7] (Tiéd a pálya!)

 A 2023-ban ajánlott tematikák leírása itt olvasható. A programok megszervezéséhez a korábbi Közösségek Hete programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak.

 

Hogyan lehet csatlakozni a Közösségek Hetéhez?

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programtervezetük benyújtásával. A programok megszervezéséhez a korábbi Közösségek Hete programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak. A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.

 

Regisztrációval kapcsolatos információk

A Közösségek Hetére való regisztrációval egyúttal elfogadják az együttműködés feltételeit, többek között vállalják a regisztrált program megszervezését, valamint azt, hogy az eseményt a Közösségek Hete oldalról letölthető Közösségek Hete logó elhelyezésével népszerűsítik.

A csatlakozott programszervezők a rendezvénysorozat után kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet. A regisztráció elfogadása után a programszervezők maguk töltik fel a Közösségek Hete honlapjára a programleírásaikat. Ennek menetéről részletes tájékoztatást küldünk. A rendezvény a regisztráció lezárását és az adott program jóváhagyását követően jelenik meg a Közösségek Hete honlapon.

A regisztráció határideje: 2023. április 28.

 

Milyen központi kommunikációval támogatjuk a Közösségek Hete sikerét?

A szervezők online médiakampánnyal illetve különböző médiamegjelenésekkel támogatják a rendezvényt, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az eseményekre. Két elsődleges kommunikációs csatornánk a Közösségek Hete hivatalos honlapja (https://kozossegekhete.hu/) és a Közösségek Hete Facebook oldal. A Közösségek Hete honlapon valamennyi program leírása megtalálható és kereshető lesz. A rendezvény Facebook oldalán is folyamatosan osztunk meg tartalmakat és népszerűsítjük a programokat.

A vállalt program megvalósításához a közösségeknek, intézményeknek szükséges forrást biztosítaniuk.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával.

 

 FELHÍVÁS a Közösségek Hete 2023 rendezvénysorozaton való részvételre

Felvezető kampány: Faragjátok rímbe, mit jelent számotokra a közösség!

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva versíró pályázatot hirdetünk a Közösségek Hete keretében. Célunk, hogy együttalkossatok egy olyan költeményt, amely valamilyen szabadon értelmezhető formábana közösségi értékekről szól.

A beérkező pályaműveket közzé tesszük a Közösségek Hete Facebook oldalán,  a legtöbb like-ot kapó alkotás szerzőit pedig jutalomban részesítjük. Az alkotásokat irodalmi szempontok szerint is értékeljük, és azt a  költeményt, amelyik a legjobban képviseli a Közösségek Hete szellemiségét, a  Közösségek Hete versének” választjuk.

A pályaműveket 2023. április 30-ig várjuk a kozossegekhete@gmail.com email címre az alkotó közösség nevének megadásával.

A költemények mellé illusztrációként akár fotó (csoportkép a szerzőkről) is beküldhető. Amennyiben valamelyik csapat vállalkozik arra, hogy el is mondja költeményét, és elküldi az erről készült videót is, a szavazatgyűjtéshez azt is megosztjuk oldalunkon.

Szavazni 2023. május 7-ig lehet a Közösségek Hete Facebook oldalán a művekre leadott like-okkal.

Fontos! A like-versenyben csak az eredeti posztnál leadott like-ok számítanak szavazatnak!

A nyertes verset 2023. május 8-án hirdetjük ki közösségi oldalunkon.

A nyertes alkotás/alkotások elhangoznak majd a Közösségek Hete konferenciáján is.

 

 A játékra való jelentkezés részleteit ide kattintva érhetik el és itt tölthetők le.

 

 

További információ:

Milbich Andrea

Közösségek Hete projektkoordinátor

kozossegekhete@gmail.com

+36 30 248 0456

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

www.kozossegekhete.hu

www.mokk.skanzen.hu

www.cselekvokozossegek.hu

 

 [1] Petőfi Sándor: A KÜLFÖLD MAGYARJAIHOZ

[2] Petőfi Sándor: SZEMERE PÁLHOZ

[3] Petőfi Sándor: AZ APOSTOL

[4] Petőfi Sándor: HOLDVILÁGOS ÉJ

[5] Petőfi Sándor: MI KÉK AZ ÉG!

[6] Petőfi Sándor: KI VAGYOK ÉN? NEM MONDOM MEG...

[7] Petőfi Sándor: EGY FIATAL ÍRÓHOZ