belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Malom Éve a Skanzenben

Az elmúlt években az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megújultak malmaink. Ennek örömére a 2023-as szezonban kiállításokkal, programokkal, workshopokkal mutatjuk be az elfeledett molnár mesterséget, valamint az őrléshez, gabonához kapcsolódó szokásokat. A tematikus év során a fenntarthatóságra, egészséges táplálkozásra is felhívjuk a figyelmet.

 

A Malom Éve során folyamatosan indulnak el programelemeink, ezért érdemes nyomon követni oldalunkat és közösségi média csatornáinkat.

MŰKÖDŐ MALMAINK

A malomindítások időpontja esetenként, illetve az időjárás függvényében változhat, kérjük, látogatás előtt érdeklődjenek a múzeumi Információs pultnál.

Vízimalom
Bemutató időpontok: 11:00 12:30 14:30

Szárazmalmok (III. tájegységben és X. tájegységben)
Bemutató időpontok hétvégéken, heti váltásban: 10:30 12:00 14:30

Szélmalom
Bemutató időpontok: 11:30 13:00 15:00

kép leírása
 

AKTÍV HELYSZÍNEK

Filkeháza
Gabona, őrlemények, ételek: Hajdina, búzadara, korpa, kukorica, köles, árpa, ezek a gabonafélék és őrlemények ma már az egészséges táplálkozás részeként jelennek meg a modern konyhában. A látogatók a népi táplálkozásban megjelenő különböző gabonaféléket, és az ezekből készült ételeket ismerhetik meg, illetve péntektől vasárnapig kóstolóra is van lehetőség.

Hajdúbagosi lakóház
Malmos mesék: Olyan meséket hallgathatnak az érdeklődő családok, felnőttek, aminek szereplője a malom, vagy a molnár. A kisebbek meseolvasás mellett a témához kapcsolódó színezőt is színezhetnek.

Fa-háza
Kézműveskedés: Itt a gyerekek kulcstartóként is használható zsákjelölőt készíthetnek. A párok pedig különböző motívumokat égethetnek vagy falapokra véshetik, égethetik a monogramjukat, mint amilyeneket a szélmalomban használtak a zsákok megkülönböztetésére.

Jánossomorjai Textilműhely
A kóctól a vászonig: A szövőszobában a kender feldolgozásának és az őrlemények tárolására használt zsákok szövésének, díszítésének bemutatása jelenik meg a tablókon. A látogató kipróbálhatja a szalagszövést, kis zsákocskák varrását, monogramhímzést, valamint a malmos mesék alakjainak megjelenítésére elkészíthetik ujjbábjukat is!

Bábszínház
A gyerekek malmokhoz kapcsolódó meséket bábozhatnak el fakanálbábok segítségével, vagy előtte a Textilműhelyben elkészíthetik saját ujjbábukat is

kép leírása
 

BRINGATÚRÁK
A tematikus évhez kapcsolódóan 4 új és 1 régi bringatúrát kínálunk a látogatóknak. (A bringatúrák időpontja, témája és helyszínei itt érhetők el.)

Malomtúra: A túra során a Skanzenben található különböző gabonaőrlő malmokat mutatjuk be, megismerhetik működésüket, a molnár mesterséget. Vajon miért ördöngős egy molnár? Hogyan tanulhatta ki valaki a molnár mesterséget?

Ez is malom?: A túra során olyan malmokat vagy a malom mechanikájával működő üzemegységeket mutatunk be, melyek kevésbé ismertek, de fontos szerepet játszottak a paraszti kultúra mindennapi életében, egy-egy mesterség, életforma részei voltak. (Pl. gatter, olajütő)

Fűszertúra: A falusi és városi táplálkozási kultúra része évszázadok óta a különféle fűszerek használata, mely a fűszermalmok által kapcsolódik a tematikus évhez. A túra során érintett témák a széles körben használt fűszerek, pl. só (sótartók), paprika (paprikamalom), valamint egy-egy tájegység, vagy vallás táplálkozási kultúrájára jellemző fűszerek (beszamim tartót - szombat esti zsidó hagyomány része).

A búzától a kenyérig: Hogyan készült a kenyér az Alföldön vagy a Dunántúlon? Hogyan lett a megtermelt gabonából liszt, majd kenyér? A túra során megismerheti a kenyérkészítés folyamatát, megnézheti hogyan lesz a búzából liszt, láthatja a kenyérkészítés sajátos eszközeit és bepillantást nyerhet a kenyérsütés fortélyaiba.

Mindennapi kenyerünk – a búzához és a kenyérhez kapcsolódó vallási szokások: A búza évezredek óta az élet és az újjászületés, a meghaló-feltámadó istenek jelképe. A kereszténységben Krisztus szimbóluma, és ezáltal fontos szerepet kap a különböző felekezetek hitéletében. A múzeum fontosabb szakrális helyszínein, illetve a zsidóság hagyományait bemutató mádi kereskedőházban ismerhetik meg a résztvevők azokat a népszokásokat, amelyek a gabonához kapcsolódnak (pl. húsvéti kalács, búzaszentelés, úrnapja), másrészt a különböző felekezetek hitéletbeli sajátosságairól is szó lesz (eucharisztia, úrvacsora). A bringatúra során azt is megtudhatjuk, hogyan kapcsolódik a kenyérhez Árpád-házi Szent Erzsébet és Páduai Szent Antal, egyes vidékeken szenteste miért ostyát fogyasztanak először.

KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK

Örökség műhelyek
• Kemencehasználat workshop: Kemencehasználat workshopunk keretében megismerkedünk a kemencetípusokkal, a kemencéhez használt hagyományos tüzelőanyagokkal és eszközökkel, valamint kenyeret, lepényt, kalácsot sütünk.
Időpont: június 24.
• Lélekemelő népmesék felnőtteknek: Programsorozatunkban a mesék segítségével járjuk körül az élet fontos kérdéseit, megismerkedünk a múzeum egy-egy helyszínével és közös alkotó tevékenységre is sor kerül. A mesék segítő, iránymutató, szorongás- és feszültségoldó hatással rendelkeznek.
Időpontok: június 3., szeptember 9., október 14.

Nemzetközi malomnap:
• Május 20-21.

Kenyérünnep:
• Augusztus 19-20.

Kiállítás megnyitó
• Augusztus 20.

Hagyományaink vendégségben:
• Szeptember 16.

Őszi témahét:
• Október 24-27.