belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelése

A 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek teljes kiértékelése innen tölthető le. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 4-e és november 13-a között, 16. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában az érdeklődőket. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett rendezvénysorozathoz ezúttal 60 településen közel 130 múzeum, országszerte csaknem 470 féle programmal csatlakozott. Mivel egy-egy programot több időpontban és több napon keresztül is megtartottak, így a rendezvénysorozat ideje alatti valós, illetve virtuális programok száma összesen megközelítette az ezret. A rendezvénysorozat ideje alatt közel 146.000 ember látogatott el a programszervező múzeumokba.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. évi koncepcióját a múzeumok fenntarthatóságban való részvétele köré építettük. Célunk rávilágíani arra, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. Mindezek mellett ösztönöztük, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak a hosszú távú fenntarthatóságukhoz, hiszen jövőbeni létjogosultságukat is meghatározhatja az ezirányú törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az erre irányuló szerepeik, feladataik meghatározása. Ehhez kapcsolódóan az "Ezt mind fenntartjuk!" szlogent választottuk a rendezvénysorozat jelmondatának.

A korábbi évekből megtartott négy témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeumi szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlottunk 2022-ben a múzeumok programjainak megszervezéséhez. A kiemelt tematika ezúttal a fiatal felnőtteket megszólító 16+-os témakör lett, amelynek a „Több mint múzeum” alcímet adtuk. Újdonság volt az Értékeink újratöltve, a Fittmúzeum, és a Felemelő múzeum.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) minden évben kérdőívet állít össze a rendezvénysorozathoz csatlakozó muzeális intézmények számára, hogy mérni tudják a látogatói elégedettséget. Ez kitér többek között arra is, hogy milyen összetételben vesznek részt a rendezvényeken az érdeklődők, illetve honnan informálódnak a programokkal kapcsolatban. A felmérés célja, hogy mind a fesztivál helyi programjait szervező múzeumok, mind a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK visszajelzést kapjon a rendezvény látogatóitól, a programok fogadtatásáról, minősítéséről. A kérdőívek alapján kapott információk jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy megtudjuk a program sikerességének, esetleg sikertelenségének okait, illetve azt, hogy mi az, amin érdemes változtatni a jövőben. A múzeumoknak minden rendezvényük minimum 10 résztvevőjével kell kitöltetniük a látogatói kérdőíveket, amelyek ugyan nem reprezentatívan mutatják az adatokat, de a sokaság egészére nézve értékes következtetéseket tudunk levonni belőlük. A személyes jelenléttel megvalósított programok látogatói közül 765-en töltötték ki a kérdőíveinket.