belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal

2023. június 26-27. között a márciusi, ERASMUS+ program keretében megvalósított varsói tanulmányút után ismét személyesen üdvözölhette a MOKK az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjait, akik az idei Közösségek Hetéhez kapcsolódva szervezett Nyitott tér – közösségi működés a gyakorlatban című koordinátori műhelygyakorlatra érkeztek hozzánk. A koordinátori műhelygyakorlat célja ezúttal a közösségi múzeumi működésre és a közösség bevonására vonatkozó múzeumi jó gyakorlatok megismerése és megvitatása volt.  A múzeumok társadalmiasított működésének témáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Ferenczy Múzeumi Centrumban megvalósult szakmai programokon, valamint a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódó koordinátori beszámolók és szakmai beszélgetés során jártuk körül.

Az ezévi Közösségek Hete Petőfi 200 Emlékévhez való kapcsolódása adta az értelemszerű apropót, hogy a koordinátori műhelygyakorlatot Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban indítsuk. Czékmány Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógiai és Felnőttképzési Főosztályának vezetője a múzeum új állandó kiállításában, a Költő lenni vagy nem lenni - Kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára című tárlatban tartott szakmai vezetést, melyet követően izgalmas és tartalmas beszélgetés zajlott a múzeumi kiállítások oktatási szempontú kialakításával kapcsolatban.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotó: Sziray Zsófia

Ezt követően sajátélményű kiscsoportos gyakorlat következett a Petőfi Irodalmi Múzeum 2020-ban átadott múzeumpedagógiai terében. A műhelygyakorlat budapesti etapja a koordinátorok körében nagy tetszést arató időszaki kiállítások (Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80; „A létezés botránya” – Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világaiban; Mindenek ellenére föld. – Nemes Nagy Ágnes tájképei; Világjáték – Polcz Alaine 100) egyéni megtekintésével zárult. Egyik koordinátorunk írásos visszajelzéséből idézve: „a kötetlen kiállításnézés nagy élmény volt, a kiállítások mind kiválóak, inspirálóak”.                   

A műhelygyakorlat nyitónapja Szentendrén folytatódott, ahol elsőként Pacsika Márton, a MOKK fejlesztési osztályvezetője összegezte a május 8. és 14. között a MOKK koordinálásával az ország 300 településén sikeresen lezajlott Közösségek Hete eredményeit. Az idei rendezvénysorozat keretében közel 700 kulturális közösségi esemény valósult meg, hét féle programtematikához kapcsolódóan 400 programszervező, köztük számos kulturális intézmény, önkormányzat, civil szervezet, kulturális és egyéb közösség közreműködésével. A múzeumi szcéna és múzeumi koordinátoraink is kivették a részüket a programszervezésből: a Közösségek Hete minden egyes napján, összesen hét kiemelt vidéki múzeumi helyszínen a koordinátorok által kidolgozott és lebonyolított színes programokon vehettek részt az érdeklődők.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotó: Milbich Andrea

A júniusi műhelygyakorlat biztosított lehetőséget arra, hogy a programokat szervező koordinátorok közül Demeter–Guba Erzsébet, Hoffmanné Toldi Ildikó, Barláné Kulánda Krisztina és Vincze Rita, Aranyi Fruzsina, Szatmári Csilla és Vereckei András személyes hangvételben, pörgős vetített képes előadások formájában számoljanak be tapasztalataikról és a programszervezés jövő évben kamatoztatható tanulságairól. Visszatérő eleme volt a beszámolónak, hogy bár bőven adódtak nehezítő körülmények (kedvezőtlen időjárás, az érettségivel egybe eső időzítés), de a közösségi programok előkészítése és lebonyolítása milyen pozitív hatással bírt. A fűtési szezonban bezárt vagy csökkentett üzemmódban működő múzeumok esetében a Közösségek Hete revitalizálni tudta a múzeumi munkatársakat és az önkénteseket. A bevont kollégák jó kihívásnak élték meg a szervezéssel járó feladatot, motiváltak lettek, és a sikeresen lezajlott programokon felbuzdulva már a folytatást tervezik.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotó: Milbich Andrea

A műhelygyakorlat első napja az idei Közösségek Hete keretében Tatán ünnepélyesen átadott Közösségi Múzeum elismerő cím átgondolását, lehetséges megújítását célzó közös gondolkodással és beszélgetéssel zárult, melyet Kajári Gabi, a MOKK kommunikációs és disszeminációs szakértője vezetett fel előadásával. A koordinátorok saját intézményük szempontjai, helyzete alapján reagáltak a  felvetett témára , és arra jutottak, hogy fontos lenne hatékonyabban motiválni a Közösségi Múzeum elismerésre történő nevezésre a múzeumok vezetőit, továbbá a nevezéshez szükséges dokumentációt racionalizálni. Az szemléletváltás terén sok még a tennivaló, a muzeális intézményeket folyamatosan inspirálni szükséges, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból, valódi együttműködéseket valósítsanak meg környezetükben a lakossággal, valóban ismerjék meg a helyi közösségeket, akikkel a kapcsolattartás ne csak a múzeumpedagógia területére korlátozódjon, hanem a kiállításokban, jelenkori kutatásokban is legyenek reprezentálva a közösségek.

A koordinátori műhely második napján Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrumban vendégeskedhettünk. Felvezetésképpen a MOKK igazgatója, Nagy Magdolna a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt fenntartási időszakára vonatkozó koordinátori feladatokról majd a MOKK-ot érintő aktuálitásokról adott tájékoztatást a Ferenczy Múzeum különtermében.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotó: Milbich Andrea

A realitások és aktualitásk után kissé elemeltebb szinten folytatódott a műhelygyakorlat: Nagy Luca meseterapeuta, coach tartott meseterápiás elemeket felvonultató és a munka terén jelentkező elakadásoknál használható személyes kompetenciákat (pl. fegyelem, döntésképesség, tudatosság, rejtett képességek tudatosítása, cselekvőképesség) fejlesztő foglalkozást a koordinátori hálózat tagjainak a  Ferenczy Múzeum A gyűjtemény (1900–2022) című új állandó kiállításában, az itt látható képzőművészeti alkotások bevonásával, „kifordításával”.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal 

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotók: Milbich Andrea

Szebeni–Tóth Anett, a Ferenczy Múzeumi Centrum Kommunikációs, Marketing és Közönségkapcsolati Osztály osztályvezetője Közönségből közösséget – A teremtés eszközei című előadásában azt tekintette át, hogy intézménye hogyan él erősségeivel és hogyan próbálja kezelni, kiegyenlíteni gyengeségeit annak érdekében, hogy társadalmilag mind beágyazottabb módon tudjon működni. A gyakorlatias hangvételű előadásból a múzeumhoz kapcsolódó közösségekről is képet kaphattunk, továbbá arról is, hogy a Ferenczy Múzeum milyen összetett eszközrendszerrel igyekszik minél jobban megismerni, feltérképezni heterogén közönségét.

Közösségben a múzeumi koordinátorokkal
fotó: Milbich Andrea

A kétnapos szakmai program a koordinátor műhelygyakorlat szervezéséért felelős Sziray Zsófia, a MOKK kutatási és módszertani munkatársának zárszavával ért véget.

A koordinátori műhelygyakorlat megvalósítását lehetővé tevő Közösségek Hete rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával.

Beszámoló: Kajári Gabi, marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, MOKK