belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kuny Domokos Múzeum: Óvakodj a mamuttól! - (be) szabaduló játék

Kuny Domokos Múzeum: Óvakodj a mamuttól! - (be) szabaduló játék

A foglalkozás a Kuny Domokos Múzeum Természettudományi Gyűjteményére épül. A játék kezdetén a játszók öt különböző kutatócsoportba szerveződnek (geológusok, klimatológusok, paleozoológusok 1., 2., gerinces, illetve gerinctelen fajok kutatói, paleobotanikusok). A csoportok célja bizonyos leletanyagok (kőzetek, ásványok vagy ősmaradványok) begyűjtése. A leleteket a múzeum területén kell keresniük, miközben a témát és az ismereteik elmélyítését segítő feladatokat hajtanak végre, illetve nyomokat követnek.

A nyomokhoz mindig az adott feladat végrehajtása után jutnak hozzá, ezeket követve találhatnak rá a következő feladatra. A feladatok az egyes,,kutatási területekhez" kapcsolódnak. A foglalkozás legfontosabb eleme a csapatok közötti folyamatos kommunikáció, hiszen a küldetést kizárólag ily módon tudják teljesíteni.

Kuny Domokos Múzeum: Óvakodj a mamuttól! - (be) szabaduló játék

A foglalkozást általános iskola 3. osztályától ajánlják, három különböző nehézségi fokozattal, alsó tagozatosok, felső tagozatosok, illetve középiskolások és felnőttek számára. A játék, a hétköznapitól teljesen eltérő gondolkodásmódot igényel (nyomok megfejtése, feladatok megoldása, a kapott segédanyagok és -eszközök megfelelő használata stb.). A résztvevők általában hamar felveszik ennek ritmusát, bevonódnak a játékba, amely a mamut közeledésének bejelentésétől fokozott intenzitással működik.

 

Múzeumpedagógiai Különdíjban részesült!

Laudáció

Írta: Dr. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke

A Kuny Domokos Múzeum Természettudományi Gyűjteményére épült fel az „Óvakodj a mamuttól!” című (be)szabaduló játék, amely 2023-ban megkapta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének múzeumpedagógiai nívódíját.

A Természettudományi Gyűjteményt Skoflek István állami díjas paleontológus, a tatai Eötvös József Gimnázium egykori tanára alapította, és 1981-ben bekövetkezett túlságosan korai haláláig gondosan foglalkozott a gyűjteménnyel. A Kuny Domokos Múzeum törekvése az „Óvakodj a mamuttól” (be)szabaduló játékkal bemutatni, hogy Tata városa nemcsak történelmi értékekkel és múlttal rendelkezik, hanem természeti kincsekkel, természettudományi gyűjteménnyel is. A múzeum ebben a programban egyben tiszteleg Skoflek István személye és munkássága előtt.

A múzeumpedagógiai programnak a lényege a komplexitás, a játékos, ismeretterjesztő formában történő ismerkedés a különböző kutatási területekkel, valamint a múzeum természettudományi segédgyűjteményéből válogatott darabok segítségével való találkozás ősmaradványokkal, ásványokkal. A kommunikáció fontos eleme a játéknak, hiszen a program során folyamatos egyeztetés történik a játékosok között.

 

Indoklás:

A Kuny Domokos Múzeum Természettudományi Gyűjteményére felépülő az „Óvakodj a mamuttól!” című (be)szabaduló játék című múzeumpedagógiai kezdeményezésével kimagasló teljesítményt ért el a múzeumi ismeretátadás terén. Vegyíti a különböző természettudományi ismereteket, azokkal a pedagógiai módszerekkel, melyek az egyes korosztályok kompetenciáinak fejlesztéséhez szükségesek az adott területen.