belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az "Év Múzeuma 2014" díjat is a MOKK egyik megyei múzeumi koordinátora által vezetett intézmény nyerte el.

Ismét a MOKK egyik megyei múzeumi koordinátora vezeti az Év Múzeumát

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum által hirdetett pályázatra hat kismúzeum nyújtotta be pályázatát.

Az elismerés átadására ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó keretében múlt szombaton, a 21. Múzeumok Majálisán került sor.

Gratulálunk Földessy Mariannak, a MOKK Heves megyei múzeumi koordinátorának és az általa Gyöngyösön vezetett Szent Bertalan-templom Kincstára munkatársainak az "Év Múzeuma 2015" cím elnyeréséhez.

Az uniós támogatással 2014-ben helyreállított barokk Almásy-házban működő egyházi gyűjtemény - mely az ország második legjelentősebb egyházi ötvöstárgy gyűjteményével is büszkélkedhet - példaadóan kialakított, látványos és a sokoldalú ismeretterjesztés szolgáló kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért nyerte el a kitüntető címet. Az Év múzeuma díj 20 éves történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény.

Földessy Mariann a Múzeumok Majálisán rendezett és a kismúzeumok szerepét körüljáró Élő MúzeumCafé kerekasztal-beszélgetésén kiemelte, hogy a kismúzeumoknak is előre kell nézniük, szükségük van célokra, hálózatosodásra, és kellő önbizalomra, hogy elhiggyék, egy adott részterületen akár ők lehetnek országosan a legjobbak.

A bíráló bizottság különdíját a Csornai Muzeális Kiállítóhely kapta a gyűjtemény elkötelezett fejlesztéséért, új célcsoportok, különösen a fogyatékkal élők életminőségének javításáért.

Az Év kiállítása pályázatot idén hatodik alkalommal hirdették meg, idén tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. Ebben a kategóriában is egy kismúzeum, a ferencvárosi József Attila Emlékhely vehette át a díjat Eszmélet című kiállításárt, mely a zsűri indoklása szerint kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív multimédiás eszközökkel.

Az emlékhely fenntartója, Ferencváros Önkormányzata a Petőfi Irodalmi Múzeummal karöltve alakította ki az emlékhely arculatát a József Attilához kapcsolódó közösségi hagyományra építve. Szándékuk szerint a kiállítás személyessége révén minden látogató megtalálhatja a maga József Attiláját a kiállításban, mely a hagyományos módszerekkel szakítva nem a költő életkörülményeinek bemutatásából indult ki, hanem a szerző szövegeiben kereste a választ arra, hogy otthonra lelt-e valahol a zaklatott sorsú művész.

"Év kiállítása 2015" különdíjban a 2013-ban az Év Tájháza díjat is elnyerő cigándi Bodrogközi Múzeumporta részesült, mely a Sőregi-ház állandó kiállításában "a szakmai alapokra építkezve kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket”.

Földessy Mariann az Élő MúzeumCafé Múzeumok Majálisán rendezett kerekasztal-beszélgetésén.