belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan lehet újrafogalmazni a világ egyik legnagyobb múzeumát? A téma továbbgondolásához ajánljuk ősszel induló Múzeumi vezetői ismeretek képzésünket.

A magyarhangya bemutatja: A nagy múzeum - dokumentumfilmesek szemével

A NAGY MÚZEUM egy rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, mely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmhez. A kommentárok, interjúk és zene nélküli dokumentumfilm megmutatja az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogyan kell megteremteni a tökéletes helyszínt egy műtárgy bemutatásához. Az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek a része.

A film a napi rutintevékenységek mellett a múzeumi dolgozókra és munkájuk mikrodrámáira összpontosít. Egy restaurátor rájön, hogy az éppen vizsgált Rubens festményt többször átfestette alkotója; egy másik keményen küzd, hogy néhány pótelemmel helyreállítson egy antik csatahajó modellt; a látogatókat kiszolgáló csapat egyik tagja úgy érzi, a team munkája nem illeszkedik megfelelően a múzeum működésébe; a gyűjtemény egy idősebb vezetője a nyugdíjazásra készül; egy művészettörténész megtapasztalja egy aukció minden izgalmát és frusztrációját; a pénzügyi vezető szerint a 3-as szám túl agresszívnek tűnik az új promóciós anyagon. Mindezektől a film jóval több egy a függetlensége és versenyképessége megtartásáért küzdő kulturális intézmény portréjánál.

A NAGY MÚZEUM olyan mélyenszántó kérdéseket is érint, hogy hogyan lehet összehangolni a műtárgyak megóvását és bemutatását, illetve hogy milyen szerepet játszik a művészet a nemzeti identitás reprezentációjában, a politika és a turizmus területén.

Johannes Holzhausen korábbi filmjeiből ismert, jellegzetes stílusával óvatosan egyensúlyoz az egyedi pillanatok és az átfogó narráció között. A precíz kameramunka (Joerg Burger, Attila Boa) és a pontos vágás (Dieter Pichler) a nyugodt szemlélődés atmoszféráját teremti meg. A NAGY MÚZEUM az ideiglenességről és a mulandóságról is szól. Összekapcsolja a múzeum napi ügyvitelének praktikumát a múlttal, a Habsburg Monarchia idejébe nyúló tradíciókkal és a műtárgyak időtlenségével.

A filmet bemutatjuk 2015. november 5-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a HITELES HELY A MÚZEUM? címmel megrendezésre kerülő 7. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián!

Forgalmazó: magyarhangya

forrás: www.urania-nf.hu

Előzetesért klikk ide.

Olvasson bele a film rendezőjével készült interjúba itt.