belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Nagy Rajzolás - sikeres programok

Az Alkossunk együtt! - A Nagy Rajzolás programhoz 69 múzeum csatlakozott, 73 féle programot szervezve a nagyközönségnek. A programokon átlag 125 látogató jelent meg.

A múzeumok visszajelzése szerint a program sikeréhez hozzájárult:

  • rajztanárokkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • iskolák, óvodák előzetes beszervezése a programra
  • a program "közösségi program" szintjére emelése: környező települések, intézmények bevonása a rendezvény lebonyolításába
  • (rajzolással, alkotással kapcsolatos) pályázat előzetes meghirdetése

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Tiszazugi Földrajzi Múzeum: 342 fő BIG DRAW DÍJAS PROGRAM!

A program címe: Otthonunk a Tiszazug - Kapcsolódások

Előzetesen 2200 db óriás kirakót (puzzle) készítettek. Ezek egyenkénti mérete 17x17 cm, és jellegzetesen puzzle módon végtelen számba összekapcsolhatók.
Az így elkészített fehér felületű, rajzolásra alkalmas kirakókat, a 13 történelmi Tiszazugi település oktatási-, művelődési intézményei, alkotó közösségei, civilszervezetei között osztották szét. A kirakókra a helyi közösségek értékeit, elsősorban az épített- és természeti környezet számukra kedves, értékes részletei kerülhettek. A Nagy Rajzolás sikeres programok
A Nagy Rajzolás napján ezek a részletek egységes képet alkottak a Tiszazugi Földrajzi Múzeum udvarán, jelképezve a Tiszazugi Kistáj összefogását, erejét, táji és természeti értékeit (halmok, gémeskút, tiszavirágzás, növény- és állatfajok, árvízi védekezés emlékei stb.) Egy-egy alkotó által megrajzolt, színezett kirakórész - közösségi projekt része lett, hiszen az egyes részek majd egy közös képpé rakhatóak össze.

EREDMÉNY: több, mint 40nm-es óriáspuzzle, BIG DRAW nemzetközi díjat kapott!
ÖTLET: kapcsolatépítés, intézmények és közösségek bevonása

2. Hajósi Barokk Kastély: 129 fő

Program címe: Rajzol az út - Rajzoljunk együtt a Világgal!

A Hajósi Barokk Kastély a műemlék mellett húzódó közúton aszfaltrajzoló rekordkísérletet szervezett. Célja, hogy minél több ember használja egyszerre a színeket. A rekordkísérlet nemcsak mennyiségi versenyről szótl, de minőségi alkotásról is, amelynek fő témája három részre tagolódik:
1. Hajós a múltban
2. Hajós a jelenben
3. Hajós a jövőben

A programra beszervezték a helyi óvodás csoportokat is.
A program eredménye, hogy rekord számú óvodást mozgósítottak: 84 ovis rajzolt egyszerre.

ÖTLET: rendhagyó program- rekordkísérlet

3. Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény: 380 fő

Csatlakozva a „Nagy rajzolás” rendezvény sorozathoz, a városban élő rajztanárokkal összefogva egy egész napos közös alkotásra hívták a település lakóit a kicsiktől a nagyokig. A téma: mit vinnél a múzeumba vagy mi hiányzik számodra a múzeumból? Emellett fölállítottak egy több négyzetméteres paravánt, amelyre rajzlapokat helyeztek és úgynevezett rajz stafétát indítottak el és megnézték, hogy egy elkezdett rajzból mi az, ami a nap végére elkészül. A nap során készült képekből az intézmény előtti téren egy közös utca tárlatot rendeztek. Eredmény: A Hegymenet Klub sérült fiataljai is bekapcsolódtak, sok pedagógust megmozgatott a rendezvény.

ÖTLET: kivitte a programot az utcára, mozgósította a rajztanárokon keresztül a többi pedagógust is.

4. Katona József Múzeum Cifrapalota – Kecskemét: 68 fő

Program címe: AIN’T NO LOVE IN THE HEART OF THE CITY – Nagyvárosi életérzés Divattervezés és bemutató

A rendezvény célcsoportja a ruhaipari technikusnak vagy divattervezőnek készülő diákok voltak.
A Kiütjük a várost című rendezvénysorozathoz kapcsolódva, olyan diákok jelentkezését várták, akik divattervezőnek vagy ruhaipari technikusnak készültek. Középpontban a 21. századi nagyvárosi életérzés, a kiüresedés, magány, vagy ennek ellenpontja, a rideg környezetben is élő baráti kapcsolatok álltak. Ennek szellemében, pályázat keretében vártak ruhaterveket a diákoktól. A legjobban sikerült ruhákat a diákok önmagukon, vagy hozott modellek segítségével bemutathatták a nagyközönség előtt, ezzel is megalapozva a péntek esti hangulatot a szórakozáshoz. A nyerteseket díjakkal jutalmazták.
Eredmény: 15 pályázat érkezett a felhívásra.

ÖTLET: diákok aktív bevonása, pályázat

5. Szatmári Múzeum – Mátészalka: 488 fő

A program címe: Művészet a barlangban

A program a régészeti és vadászati kiállításunkhoz kapcsolódott. A múzeum széles folyosója ősember barlangjává vált, ahol az elejteni kívánt vadat és minden egyéb kívánságát a „barlang” falára rajzolhatták a „Big Draw” résztvevői.

ÖTLET: falra rajzolás

6. Ferenczy Múzeum - Szentendre: 3000 fő

A Nagy Rajzolás - sikeres programokSzentendre Fő terén – virtuálisan kapcsolták össze a Művészet Malmot a Vajda Lajos Stúdió Pincéjét és a Fő teret. A Big Draw-t tágabban értelmezve a rajzolás mellett mellett intermédiás elemek, performanszok bekapcsolását is betervezték. A Fő téren Vincze Ottó képzőművész a MűvészetMalomban látható kültéri installációját továbbgondolva - kisebb-nagyobb papírhajókat hajtogattak a résztvevők, s azokon a jövőnek szóló üzeneteket, rajzokat helyetek el. A program végéig ezer papírhajó készült el.

ÖTLET: kivinni az utcára a múzeumot

7. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend: 195 fő

Program címe: Vár a kastély – rajz- és fotópályázat

A rajz- és fotópályázatunk témája a körmendi Batthyány-kastély volt. A múzeum 2013. június 22-én nyitotta meg a „Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai” c. időszaki kiállítását. A kiírt rajz- és fotópályázatunk ezen tárlathoz kapcsolódott. A körmendi és a térség általános és középiskoláinak diákjai számára szeptemberben meghirdetett rajzpályázaton a Batthyány-kastéllyal, a várkerttel és a Batthyányakhoz kapcsolódó szobrokkal kapcsolatos, különböző rajztechnikákkal létrehozott pályamunkákat vártak. Az azonos tematikájú fotópályázaton bárki indulhatott. A legjobbnak ítélt alkotásokat díjazták, és az időszaki kiállítás előterében kiállították.

A pályázatra 125-en rajzot, 30-an pedig fotót küldtek be. A legjobb alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás rajzokat, illetve fotókat értékes díjjal jutalmazták. Ezen kívül a legaktívabb osztály is jutalomban részesült. A kiállítás megnyitójára 40-en jöttek el.

ÖTLET: pályázat, összekapcsolás más kiállítással

8. Bodrogkisfaludi Tájház Múzeum - Bodrogkisfalud: 130 fő

A bodrogkisfaludi tájház udvarán és közelében a többi programmal párhuzamosan művésztanárok és középiskolás diákok bevonásával folyt a program: szabadtéri aszfaltrajzok készítése, szüreti témájú, nagy méretű rajzok, festmények készítése. A szüret, a hordókészítés, a szőlőpréselés, a főzés, a borkóstolás rajzolásra késztethetett mindenkit a legkisebbtől a legidősebb emberig. Az eszközöket biztosították, a munkát pedig egy szabad tűzön készülő ebéddel koronázhatták meg.

ÖTLET: aszfaltrajzolás

9. Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba: 157 fő

Program címe: Rajzolni jó! - Nagy Rajzolás a Munkácsy Mihály Múzeumban

A családi alkotónapon A Nagy Rajzolás kampány részeként várták a rajzolni és szórakozni vágyó kicsiket és nagyokat. Ezen a napon változatos programkínálattal és kreatív foglalkozásokkal kívántak hozzájárulni a rajzolás népszerűsítéséhez.

Programok:
- közös óriás festmény készítése
- arcfestés és csillámtetoválás
- tapicskolás kicsiknek (kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal)
- rajzolás bekötött szemmel
- Fesd meg és vidd haza saját Munkácsy-festményedet!

ÖTLET: program összekapcsolása más eseményekkel (rajzpályázat eredményhirdetése, tárlat megnyitó ünnepsége)

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben