belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Állományvédelmi továbbképzés

A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezésében 2013. május 28.-án került sor az idei év első állományvédelmi továbbképzésére.

A továbbképzési nap középpontjában a muzeális intézményeket érintő, 1997.évi CXL. törvény módosításáról szóló 2012. évi CLII. törvény rendelkezései által létrejött jogszabályi és szervezeti változások kérdései és az ezekre való felkészülés lehetőségei álltak.

Csorba Csilla, a PIM főigazgatója és Fábián Mária, a MÁB elnökének nyitóbeszéde után elsőként Dr. Vígh Annamária , az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője tartott előadást „A múzeumokat érintő jogi és szervezeti változásokról, különös tekintettel a megyei hatókörű városi múzeumok állományvédelmi segítő, szervező feladataira" címmel.

Ezt rövid beszélgetés követte, melynek során a résztvevő múzeumi műtárgyvédelmi felelősök is feltehették kérdéseiket. A délelőtt további részében a meghívott előadók az új feladatokra való felkészülés egyes stratégiai pontjait járták körül előadásukban.

Dr. Vásárhelyi Tamás a műtárgyvédelmi stratégia kidolgozásának lehetőségeiről, dr. Bereczki Ibolya a gyűjteményezési stratégia műtárgyvédelmi vetületéről beszélt.

A délelőttöt Dicső Ágnes és Barna Márton NKA pályázatokhoz kapcsolódó előadása zárta le. A nap második részében a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság tagjai mutatták be a kinevezett műtárgyvédelmi felelősök számára készített munkaanyagokat, felmérő lapokat.

Ezt követően kötetlen beszélgetés keretében a résztvevők közösen igyekeztek kialakítani az állományvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatok megvalósításának módszertanát és a következő stratégiai lépések sorrendjét. Közös döntés született a szeptember végén tartandó második továbbképzésig elvégzendő feladatokról és a közös nyilvántartás szükségességéről.

A nap eredményeként tovább bővült a műtárgyvédelmi felelősök országos adatbázisa, melynek kezelését továbbra is a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság fogja végezni. Az előadásokról és beszélgetésekről felvétel készült, mely a PIM és a MÁB honlapján megtekinthető.

A továbbképzés-sorozat folytatására a tervek szerint szeptember végén kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.