belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Interjú Halászné Kapcsándi Szilviával.

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei: Dunántúli Református Kincstár

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei: Dunántúli Református Kincstár

A Pápai Református Gyűjtemények összetételét tekintve sajátos színt képvisel a magyar múzeumi palettán. Eddig kicsit elszigetelten, az ismeretlenség homályában őrizte nem mindennapi „kincseit”. Múzeumpedagógiai kezdeményezésünk fő célja, hogy az egyes célcsoportok minél szélesebb körben, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelően ismerjék meg gyűjteményünket, az itt őrzött múzeumi relikviákat és kultúrtörténeti emlékeket.

Három különböző témakörben, három önálló-, állandó kiállításra alapozva állítottuk össze múzeumpedagógiai koncepciónkat:

  • Református egyháztörténet és egyházművészet (liturgikus tárgyak, mint népművészeti alkotások)
  • Petőfi és Jókai pápai diákévei
  • Óegyiptomi koporsó és múmia

A múzeumpedagógiai foglalkozássorozatokat pályázati keretek között vezettük be, ami mára egyértelműen bebizonyította, hogy jó úton járunk ahhoz, hogy kitárva kapuinkat a nagyközönségnek élmény gazdagon mutassuk meg mindazt, amit az ódon falak évszázadok óta rejtenek. Múzeumpedagógiai óráink újszerűsége, hogy szakítottunk a korábbi „monoton tárlatvezetéssel”, egy-egy múzeumpedagógiai óra három részből áll össze (tárlatvezetés – film, vetítés, demonstrációs anyag – gyakorlati fogalakozás)…