belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Európai Év Múzeuma

European Museum of the Year Award

Európai Év Múzeuma Európai Év Múzeuma

A European Museum Forum kiírásában megjelent a felhívás a European Museum of the Year Award versenyre. A független, non-profit szervezet legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte.


Az 1977-ben útjára indított European Museum of the Year Award és a Council of Europe Museum Prize célja azoknak a múzeumoknak az elismerése, akik a tradicionális gyűjteményezési feladatok mellett újszerű megoldásokat alkalmaznak és a társadalmi hasznosságra is erőteljesen fókuszálnak.


A díj sok esetben olyan kismúzeumokra irányította a figyelmet az elmúlt évek során, amelyek bár méretüket tekintve nem nagy intézmények, tartalmi vonatkozásban rendkívül innovatívak voltak. A díj segítségévek ezek a múzeumok nemcsak Európa-szerte váltak elismertté, sokszor a saját hazájukban is csak ennek hatására fedezték fel értéküket.


A versenyben köz- és magán-, kis és nagy intézmények egyenlőként indulnak, megítélésükben a legfőbb elv a minőség értékelése. A bírák olyan fejlesztéseket, innovációkat keresnek, amelyek hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi múzeumi életre, amelyek a múzeumok közjóért végzett tevékenységét erősítik.


Az Európában legnagyobb presztízzsel bíró European Museum of the Year Award olyan intézményhez kerül, amely a látogatói igények kielégítéséhez újszerű interpretációt és prezentációt használ, kreatívan közelíti meg a múzeumi ismeretátadás és a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit.

A Council of Europe Museum Prize elismerést olyan múzeum kapja, amelynél különösen hangsúlyos kérdés az európai perspektíva, illetve olyan témákat dolgoz fel, amelyek Európa-szinten relevánsak, illeszkednek az Európa Tanács kulcsértékeihez és fő elveihez.

A Kenneth Hudson Award-ot olyan intézménynek, projektnek vagy teamnek ítélik, amely szokatlan, merész teljesítményt nyújt, amely hatással van a hagyományos múzeumfelfogásra, a múzeumok társadalmi szerepének megítélésére.

A Siletto Prize olyan intézményhez kerül, ami a díjra való jelentkezést megelőző három évben kiemelkedő eredményeket ért el a helyi közösség bevonásában tervezés, fejlesztés szintjén, lokális örökségi projektek közös megvalósításában; vagy kimagasló támogatást kapott a benne és érte dolgozó önkéntesek munkája által. A felsoroltakon kívül speciális ajánlásokat is kaphatnak egyes intézmények.


Bármilyen múzeumi intézmény jelentkezhet, amely új, vagyis az elmúlt három évben nyílt; vagy jelentős felújításon, fejlesztésen ment keresztül a jelentkezést megelőző három éven belül. Időszaki, félig állandó kiállításokkal is lehet pályázni, viszont lényeges kikötés, hogy a jelentkező múzeum vagy jelölt kiállítás a bírák látogatásának idején (2015 nyár, kora ősz) kész, illetve nyitva legyen és 2016 májusáig megtekinthető legyen. A jelentkezés időpontjában több mint 3 éve nyitva tartó múzeumok, kiállítások nem pályázhatnak.


A jelentkezési díj 500 euro.

Apályázatok benyújtásának határideje: 2015. május 31.

A angol nyelvű jelentkezési lap ide kattintva tölthető le.

Az eredeti angol nyelvű pályázati kiírás ide kattintva tölthető le.


Az elbírálás és a jelentkezés részleteiről tájékozódhat a hivatalos kiírásban, pályázni a jelentkezési lap kitöltésével lehet. Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a versennyel kapcsolatban, keresse Nagyné Batári Zsuzsannát, a European Museum Forum magyarországi kapcsolattartóját a batari.zsuzsanna@sznm.hu email címen.


További információk: http://www.europeanmuseumforum.info/emya/emya-2016.html