belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az esemény részletes programja itt érhető el.

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

Nagy érdeklődés kísérte a 2017. szeptember 25-én, hétfőn a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében megtartott XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, melyen átadásra kerültek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak, a Múzeumpedagógai Életműdíj, majd a díjátadót követően Ez nem utópia! ̶ Fejlesztések a jövő múzeumáért címmel szervezett szakmai konferenciát a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya 2003-ban szorgalmazta először az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó megszervezését, mely 2006 óta a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye lett. Az idén 50 éves Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepeltük a XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval a múzeumok nagy őszi dzsemborijának, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitányát, hiszen a múzeumok ajtaja ősszel is nyitva áll. A novemberi Országos Múzeumpedagógiai Konferencia mellett az évente szeptember utolsó hétfőjén megrendezésre kerülő esemény a fesztivál kiemelt szakmai rendezvénye, melyről elmondható, hogy több ponton is kapcsolódott a fesztivál ezévi jelmondatához: Az ajtó nyitva áll!

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválját immár 11. alkalommal koordináló Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, mely 2006 óta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működik , ezzel a gesztussal ha úgy tetszik, akkor hazahozta az Évnyitót, hogy ezáltal is bekapcsolja a Skanzen 50 ünnepi évbe. Először és utoljára 2003-ban tartottunk a Skanzenben Múzeumpedagógiai Évnyitót, azóta minden évbe egy-egy neves budapesti vagy Budapesthez közeli muzeális intézmény adott helyszínt és segítő kezet a szervezéshez. Utólag is jó szívvel köszönjünk a segítségüket, nyitottságukat. Örömünkre szolgált, hogy az esemény vendégei között több korábbi partnerünk kollégáit is üdvözölhettük. Évről évre változó helyszínen és szervezőpartnerrel, ugyanakkor mindig teltházzal rendezzük meg az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, és azzal szembesülünk, hogy nem tudunk elég nagy múzeumi helyszínt találni, nem győzzük elég szélesre tárni a kapukat. Ez az idei Évnyitó esetében is így alakult, és azt tükrözi, hogy a szakmai valóban számon tartja, várja, igényli azt a fajta találkozási alkalmat, amit az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó jelent.

 

Dr. Vígh Annamária, az EMMI főosztályvezetője megnyitó beszédében a Múzeumpedagógiai Nívódíj jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy az elismerés odaítélése révén évről évre az is megméretődik, hol tart éppen a szakma fejlődése, kreativitása, újdonságok iránti fogékonysága. Az elismerés egyfajta etalonná vált, jelzésértékű az oktatás számára, hogy a múzeumpedagógiai programjaik megmérettetését, minősítését a múzeumok fontosnak tartják, színvonalas fejlesztéseiket benevezik a versenybe, másrészt jelzésértékű a múzeumpedagógia számára is, hiszen egyértelműen kifejezi a követendő szakmai színvonalat. A díj odaítélésének bírálati szempontrendszere évről évre változik, összhangban a múzeumpedagógiai programokkal szemben szakmai illetve köznevelési oldalról támasztott elvárások alakulásával. Idén a bírálóbizottság számára fontos döntési szempont volt az adaptálhatóság, illetve a program társadalmi hatása. Jövőre már nevezési feltétel lesz, hogy a Nívódíjra nevezett múzeumpedagógiai kezdeményezés ne csak újszerű legyen, de követendő példaként is szolgáljon a hazai muzeális intézmények számára.

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

Dr. Vígh Annamária

2017-ben három díj és két elismerő oklevél odaítélésére került sor. A szakmai zsűri döntése alapján Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Móra Ferenc Múzeum „A múlt érintése” projektje, a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria „Switch ON” című kezdeményezése, a Soproni Múzeum „A Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban” koncepciója. Elismerő oklevelet vehetett át és különdíjban részesült a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Helytörténeti Múzeum „Múzeumi ovi, ahol a mese valósággá válik – Barangolások múltban-jelenben” programja, elismerő oklevelet és ezzel együtt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) által támogatott különdíjat kapott a Vasi Múzeumbarát Egylet „Városi staféta és helytörténeti vetélkedő” programja.

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

A díjazottak

A Nívódíjak átadását követően került sor a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított Múzeumpedagógiai Életműdíj átadására. A Skanzen az elismerést idén 3. alkalommal ítélte oda, ezúttal egy évtizedek óta a pályán lévő szakmabelinek, egykori munkatársának, a modern magyar múzeumi közművelődés egyik meghatározó alakjának számító Káldy Máriának, aki egész életét a fesztivál idei jelmondata, Az ajtó nyitva áll jegyében éli – akihez mindig lehet és érdemes is fordulni. Az Évnyitón vastapssal kísérve vehette át a Múzeumpedagógiai Életműdíj kisplasztikáját.

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

Káldy Mária

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese átfogóan mutatta be a 2017. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja központi koncepcióját és sokszínű programkínálatát.

Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóknak minden évben fontos eleme a díjátadót követő, évenként eltérő témára fókuszáló szakmai konferencia, amely nemcsak múzeumpedagógiai szakemberek, hanem valamennyi, a közönségfogadásban részt vevő múzeumi kolléga számára szól. Idén az Ez nem utópia! ̶ Fejlesztések a jövő múzeumáért címet viselő konferencián a Szabadtéri Néprajzi Múzeum konzorciumi vezetésével és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral partnerségben (az ő megjelent képviselőiket is kiemelten szeretném köszönteni) 2017. február elejétől 36 hónap alatt megvalósuló a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kiemelt projekt múzeumi komponensét járták körül az előadók, mintaprojekt-gazdák. A kiemelt módszertani fejlesztést megvalósító projekt az egész hazai múzeumi szakmát kívánja megmozgatni, fejleszteni, persze ehhez megfelelő fogadókészség, az innovációkra és a fejlődésre való nyitottság szükséges a szakma részéről, ezt kívánta érdemi módon előmozdítani a MOKK az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóhoz kapcsolódó konferencia ezévi témaválasztásával is.

 

A projekt múzeumi komponenséről, az eddigi és a további várható eredményekről Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója, egyben a projekt projektmenedzsere tartott átfogó előadást. Majd négy különböző témablokkban került sor egy-egy résztéma projektvonatkozásainak bemutatására, majd egy-egy célkitűzésében kapcsolódó, de a projekten kívül már megvalósult múzeumpedagógiai jó gyakorlat rövid illetve egy-egy projekthez kapcsolódó mintaprojekt bemutatására.

 

A „Szolgáltató múzeum, minőségbiztosítás” témablokkhoz kapcsolódóan képet kaphattunk a projekt keretében zajló kutatások és módszertani fejlesztések metodikájáről és tervezett eredményeiről a múzeumi minőségmenedzsment rendszerre vonatkozóan. Bemutatkozott a szegedi Móra Ferenc Múzeum tárlatvezető funkciójú mobilapplikáció kidolgozására irányuló programja illetve a Balatoni Múzeum "A mi városunk - másképp" című, turizmushoz is kapcsolódó középiskolásoknak szóló mintaprojektje.

 

A „Korszerű múzeumi interpretáció, múzeumi digitalizáció”címűtémablokk keretébenszó volt a projekt ide kapcsolódó kutatásairól, képzéseiről, kiadványairól és mintaprojektjeiről, illetve a technológia, mint a múzeumi interpretáció egyik formájáról, és a digitális kompetencia fejlesztésére irányuló egyik mintaprojekt is bemutatásra került.

 

A „Megújuló múzeumpedagógia és -andragógia, élethosszig tartó tanulás támogatása, önkéntesség, Iskolai Közösségi Szolgálat” témablokk kapcsán többek között a Herman Ottó Múzeum középiskolás kortárs csoportok bevonásával zajló mintaprojektjét ismerhették meg az érdeklődők.

 

A „Hátránykompenzáció, illetve a szakképzés támogatása múzeumi eszközökkel” témablokk keretében a résztvevők ízelítőt kaptak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum halmozottan hátrányos helyzetű települések iskoláiba kitelepülő Bőröndmúzeum programjából, és a Savaria Múzeum „A divat elhalványul a stílus örök” című mintaprojektjéből.

 

Hogyan jelent még meg a nyitottság az XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó programjában?

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében! Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

Szabadtéri múzeum lévén helyénvalónak éreztük, hogy a szakmai konferenciát követően kilépjünk az épület falain kívülre, és kicsit átmozgassuk, meggyalogoltassuk, „kivigyük a terepre” vendégeinket. Délután 8 különféle workshop, bemutató és kurátori tárlatvezetés keretében a Skanzen számos új múzeumpedagógiai fejlesztésének – a Gyermekskanzen élménypontjainak – ajtajai is feltárultak, ízelítőt adtunk a Skanzen elmúlt 50 évéből, valamint az indulás évének, 1967-nek társadalmi miliőjéből. Reményeinknek megfelelően sokan maradtak délutánra és léptek velünk „hazai pályára”, hogy együtt ünnepeljük a honi múzeumpedagógiát.

Évnyitót tartottunk hazai pályán a nyitottság jegyében!

Káldy Mária és RAdványi Dorottya Fotók: Kelemen Dániel

Dr. Vígh Annamária
A Móra Ferenc Múzeum munkatársai
A soproni Macskakő Múzeum munkatársai veszik át az elismerést
A soproni Macskakő Múzeum munkatársai veszik át az elismerést
A Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria is a díjazottak között volt
A Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Helytörténeti Múzeum munkatársai veszik át az elismerést
A Vasi Múzeumbarát Egylet is elismerést kapott
Káldy Mária kapta a Múzeumpedagógiai Életműdíjat
Káldy Mária kapta a Múzeumpedagógiai Életműdíjat
A díjazottak közös fotója
Káldy Mária
A cipésznél
A szatócsboltban
A szatócsboltban
A szatócsboltban
Élő történelem a Felföldi mezőváros tájegységben
Élő történelem a Felföldi mezőváros tájegységben
A Hé '67 kiállításban dr. Sári Zsolt tartott kurátori vezetést