belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez

A Közgyűjtemények Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezendő „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz kapcsolódva a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében 2018. október 1. és november 11. között meghirdetésre kerül a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák című programtematika.

A tematikához muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhatnak kulturális örökségtúrák megtervezésével és lebonyolításával a túrákkal ráirányítva a figyelmet a kerek évfordulóra.

Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez

A tematika kiemelt jelentőségét az adja, hogy 2018 A kulturális örökség európai éve, és egyúttal Magyarországon A családok éve is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az általa 2018-ban is koordinált Múzeumok Őszi Fesztiválját is kapcsolni kívánja az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! programsorozathoz, hiszen a fesztivál 2018. évi kiemelt tematikája a Sétál, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások címet kapta.

A felhíváshoz csatlakozó intézmények olyan útvonalakat dolgoznak ki, és vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák keretében ajánlanak ki, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva egy településen belül rövid, 2,5 km-es séta kidolgozására is lehetősége van az intézményeknek. A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is.

A MOKK által központilag javasolt időpontja ezeknek a programoknak 2018. október 14., vasárnap, de természetesen a Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes ideje alatt (2018. október 1 – november 11. között) lehetősége van ilyen jellegű programokat szervezni.

A túrák útvonalát a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakítják ki, a programtervek, illetve a túrák előkészítése során egyeztetnek a helyszínként szerepet vállaló kulturális intézményekkel. A helyszínek kiválasztásánál fontos, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.

A túrákhoz kapcsolódik egy játék, melynek során a túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (programfüzet) segítségével, és min. 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt. Az online pontgyűjtést a Múzeumok Őszi Fesztiválja mobilapplikáció külön erre az alkalomra továbbfejlesztett változata segíti.

A túraútvonalakkal kapcsolatos információk elérhetők lesznek a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján, www.oszifesztival.hu oldalon. A felhíváshoz csatlakozó intézmények kiemelt kommunikációt kapnak a teljes Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat alatt.

Amennyiben intézménye csatlakozni szeretne a felhíváshoz, az alábbi módon teheti meg:

  1. lépés: A regisztációs szándék jelzése 2018. szeptember 14-ig a megadott űrlap kitöltésével az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSch3SN0-SupNCRfTQHCaN28iigXLvge8QpnKSX6RtoujVfjAg/viewform

  1. lépés: A túraútvonal leírásának feltöltéséhez a www.oszifesztival.hu honlap szerkesztőfelületéhez belépőkódot küld a MOKK a regisztrációnál megadott e-mail címre.
  1. lépés: A szerkesztőfelületre a kapott kóddal kell belépni az alábbi linken:

http://oszifesztival.hu/admin.php

Az Új program gombra kattintva kell létrehozni a túra információs lapját, a tematikáknál a “Sétálj, gyalogolj, bringázz-Kulturális örökségtúrák” opciót kell kiválasztani.

A feltöltés határideje: 2018. szeptember 21.

Az oszifesztival.hu oldalra feltöltendő információk:

1. A túra neve (lehet fantázianév)

2. A teljes túratáv hosszúsága

3. A túra kezdő és végpontja pontos névvel, címmel, irányítószámmal

4. Annak megjelölése, hogy csak önállóan teljesíthető túraútvonalról vagy vezetett túráról van szó.

Ha vezetett túráról van szó, akkor meg kell adni a vezetések pontos időpontját és az indulás-érkezés helyszínét

5. A túraútvonalat összeállító kontaktszemély neve és elérhetősége (telefon, e-mail).

6. A túra által érintett pontok/örökség helyszínek névvel és címmel, irányítószámmal, illetve az egyes helyszínek, pontok felkeresése hány pontot ér a pontgyűjtőjátékban

7. Az egyes túrapontokról, helyszínekről rövid (max. 800 karakter) szöveges információ arról, hogy melyik pont miért érdekes, hogyan illeszkedik a túra egészébe, esetleg részesült-e NKA támogatásban korábban.

8. A túrapontok helyszínéről 1-2 publikálható fotó.(min. 600 kb – max. 1,5 mbyte)

További technikai információk:

A túra tetszőleges számú állomásból állhat. A pontgyűjtő játékhoz meg kell adni, hogy az egyes állomások mennyi pontot érnek. Egy túra összpontszáma 25, ezt kell elosztani az egyes helyszínek között. A játékosok a 25 pontok különböző túrák során is összegyűjthetik.

A túrapontok praktikus okokból lehetőleg intézményen, épületen belüli pontok, mert ezeken a pontokon ki kell majd helyezni egy-egy azonosító kódot, és az is cél, hogy a túrázók betérjenek a helyszínekre.

A túrapontokat a www.oszifesztival.hu oldalon lévő információk, illetve a MOKK által kifejlesztetett mobilapplikáció segítségével követik a játékosok. Az egyes helyszíneken egyedi QR kódokat kell kihelyezni, amivel beazonosítják az applikáció segítségével az adott állomást és a pontszámát. Ha a játékosok nem az applikációval vesznek részt a játékban, akkor a Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzetbe lévő pontgyűjtő lapra írják fel a betűk és számok kombinációjából álló kódokat és küldik vissza postai úton a MOKK-nak.

A túrákat szervező intézmények kinyomtatják a MOKK által készített és online letölthető, NKA 25 arculati elemekkel ellátott plakátsablonra a túrapontok nevét és a MOKK által megküldött QR kódját ill. a MOKK által betűk és számok kombinációjából generált egyéni kódját, majd a plakátokat kihelyezik a túra által érintett örökség pontokon. Az egyes túrapontokon biztosítani kell a kódok látható helyen való kilhelyezését.

További információ:

Vörös Mónika

rendezvényszervező

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor

+36 30 272 0234

voros.monika.mokk@gmail.com

Várjuk jelentkezésüket!

Szentendre, 2018. augusztus 29.

Üdvözlettel:

Nagy Magdolna Dr. Cseri Miklós

mb. igazgató főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben