belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Koncepció. Interakció. Participáció.

Interaktív tér az 56. Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában - German Kinga - egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Elméleti Intézet

A Sustainable Identities című (Cseke Szilárd) kiállítás május eleje óta jelentős nemzetközi kontextusban, a velencei Giardiniben található Magyar Pavilonban látható.
Mint a kiállítás kurátora már a koncepció kialakításakor egységben láttam a velencei konkrét, a 20. század elején megépített teret, Cseke képzőművészeti alkotásait és a látogatókkal közösen létrehozható befogadási szinteket. A koncepció szerint fontos volt a látogatók számára egy a helyspecifikus térinstallációból kiinduló és oda visszavezető aktivizálódási kínálatot létrehozni, amely a térszociológiai elméletek szerinti, „megalkotott” és interakciók által dinamizált teret feltételez. Annak elérése, hogy különböző kultúrájú egyének lehetőséget kapjanak a részvételre és még konkrétabban az élményformáló interakcióra, rendhagyó módon egyetemista hallgatóimmal egy workshop keretében dolgoztuk ki a különböző módszertani eszközöket.
Előadásomban tehát az elmélet(ek) és a gyakorlat(ok) egymásra épülését az előkészítési folyamat és a helyszíni tapasztalatok alapján mutatom be.

German Kinga előadása elérhető az alábbi linken